Οικογένεια

Ταξιδεύοντας στον κόσμο της πυραμίδας… στο μέρος με τα δημητριακά!

της Ειρήνης Βότση
22 Οκτωβρίου 2014
15708 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mpol me dimitriaka kai gala

Επηρεασμένη απ’ την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, η οποία γιορτάστηκε πριν λίγες μέρες, στις 16 Οκτωβρίου, σκέφτηκα να ξεκινήσουμε ένα μικρό και ευχάριστο διατροφικό ταξίδι. Όλοι σας έχετε ακούσει για την Πυραμίδα Μεσογειακής Διατροφής, αλλά πόσα γνωρίζουν τα παιδιά σας γι’ αυτή; Αν σας αρέσουν τα ταξίδια, καιρός είναι να ταξιδέψετε μαζί μας στον κόσμο της πυραμίδας και στα 6 μέρη/ ομάδες από τα οποία αποτελείται (ομάδα δημητριακών, φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών, κρέατος και λίπους/ γλυκών).

Γνωρίζοντας τη Μεσογειακή Πυραμίδα

Θα ξεκινήσουμε από τη βάση της και σιγα – σιγά θ’ ανέβουμε στην κορυφή της, προσφέροντας σε εσάς και την οικογένειά σας χρήσιμες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία και την ποσότητα κατανάλωσης της κάθε ομάδας.

Τα δημητριακά - Η βάση της πυραμίδας 

Το μεγαλύτερο μέρος της είναι η βάση της πυραμίδας και περιλαμβάνει τα δημητριακά, που αποτελούν την πρωταρχική πηγή ενέργειας. Στα δημητριακά συγκαταλέγονται το σιτάρι, το ρύζι, η βρώμη, το καλαμπόκι, το κριθάρι και οι πατάτες. Τα τρόφιμα που προέρχονται από αυτά και περιλαμβάνουν το ψωμί, τα ζυμαρικά, το αλεύρι, τα δημητριακά πρωινού, το πληγούρι κ.λπ.

Από αυτή την ομάδα χρειάζεται να καταναλώνονται 6-11 μερίδες ημερησίως, ανάλογα με την ηλικία και την ανάπτυξη του παιδιού σας

Όταν αναφερόμαστε σε 1 μερίδα εννοούμε 1 φέτα ψωμί ή 1 μικρή πατάτα ή ½ κουλούρι σουσαμένιο ή ½ φλιτζάνι ζυμαρικά ή 1 γροθιά δημητριακά πρωινού ή 2 κρακεράκια. Κατανέμετε τις μερίδες αυτές ομοιόμορφα μέσα στην καθημερινότητα του παιδιού, καλύπτοντας με αυτές τις τροφές και τα 5 γεύματα της ημέρας (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό και βραδινό).

Από θρεπτικής απόψεως, οι τροφές αυτής της ομάδας είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. 

Κλείνοντας..

Θα ήθελα να δώσω μία συμβουλή που πρέπει να μεταφέρετε κι εσείς στα παιδιά σας. Προτιμάτε να καταναλώνετε μη επεξεργασμένα δημητριακά, όπως καστανό ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως. Με τον τρόπο αυτό, θα κερδίσετε τα μέγιστα οφέλη των δημητριακών.

Ειρήνη Βότση
Ειρήνη Βότση Διαιτολόγος - Διατροφολόγος