Λεξικό Διατροφής

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

14 Σεπτεμβρίου 2015
7470 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) αποτελεί την κλινική κατάσταση, όπου το περιεχόμενο του στομάχου παλινδρομεί προς τον οισοφάγο.

Η παλινδρόμηση συμβαίνει λόγω χαλάρωσης του κάτω οισοφαγικού σφιγκτήρα, και κύρια αίτιά της είναι καταστάσεις όπως το κάπνισμα, το άγχος, ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, η διαφραγματοκήλη, η παχυσαρκία, καθώς και ορισμένες ουσίες στις οποίες εκτιθέμεθα μέσω της διατροφής. Συνήθη συμπτώματα αποτελούν οι όξινες αναγωγές λόγω της παλινδρόμησης, το αίσθημα οπισθοστερνικού καύσου και το θωρακικό άλγος.

Η συχνότητα της πάθησης ανέρχεται στο 40% του πληθυσμού και αποτελεί την πιο κοινή νόσο του πεπτικού συστήματος. Η διάγνωσή της γίνεται επ' αφορμή των σημείων και συμπτωμάτων που προκαλεί, ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη οισοφάγου Barrett, οισοφαγίτιδας, λαρυγγίτιδας, βρογχικού άσθματος, διάβρωσης των δοντιών και καρκίνου του οισοφάγου, μακροπρόθεσμα.

Ως τρόποι αντιμετώπισης στα άτομα που πάσχουν από ΓΟΠΝ συστήνονται η αλλαγή του τρόπου ζωής τους, η τροποποίηση των διατροφικών τους συνηθειών και η φαρμακευτική θεραπεία. Η χειρουργική επέμβαση, αποτελεί μέρος της θεραπείας, όταν τα παραπάνω μέτρα αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της νόσου ή σε παρουσία επιπλοκών.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.