Κουζίνα

Τι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για την αποθήκευση των τροφίμων στο ψυγείο και τον καταψύκτη

02 Ιουλίου 2007
2322 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
trofima mesa sto psygeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αρκετοί καταναλωτές φαίνεται να αγνοούν τους κίνδυνους που εγκυμονεί η ακατάλληλη αποθήκευση την τροφίμων στο ψυγείο. Τρόφιμα τα οποία είναι αποθηκευμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ψυγείο ή σε ακατάλληλες θερμοκρασίες είναι δυνατόν να μολυνθούν με βακτήρια, και μπορούν έτσι να προκληθούν διάφορες ασθένειες.

Παρακάτω παρατίθενται μερικές χρήσιμες πρακτικές συμβουλές για την αποθήκευση των τροφίμων τόσο στο ψυγείο όσο και στον καταψύκτη.

Αποθήκευση στο ψυγείο

 • Διατηρήστε το ψυγείο κρύο, μεταξύ 1 0 C και 4 0C. Σε αυτήν την συγκεκριμένη κλίμακα θερμοκρασιών, τα βακτήρια που χαλούν τα τρόφιμα, αναπτύσσονται πολύ πιο αργά. Γενικότερα, υπάρχει διακύμανση της θερμοκρασίας ιδιαίτερα από εποχή σε εποχή. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγχετε την θερμοκρασία
 • Διατηρήστε τα τρόφιμα είτε τυλιγμένα είτε σε καλυμμένα δοχεία. Σφραγίστε τα δοχεία καλά έτσι ώστε να αποτραπεί η απώλεια υγρασίας και η απορρόφηση ξένων προς το τρόφιμο οσμών.
 • Μεταφέρετε το περιεχόμενο ανοιγμένων κονσερβών σε καθαρά δοχεία. Είναι ασφαλές να διατηρείται ανοιγμένες κονσέρβες στο ψυγείο, αλλά είναι δυνατόν έτσι να υπάρξει αλλοίωση της γεύσης του περιεχομένου της κονσέρβας.
 • Διατηρήστε τα ωμά κρέατα σε ξεχωριστά πλαστικά πακέτα ή σε μπολ, στο χαμηλότερο ράφι του ψυγείου. Αυτό θα προφυλάξει την μετατόπιση των χυμών των κρεάτων σε άλλα τρόφιμα. Το χαμηλότερο ράφι του ψυγείου συνήθως είναι και το πιο ψυχρό.
 • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα αμέσως. Αποφύγετε να αφήσετε τρόφιμα που αλλοιώνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου για πολύ.
 • Για γρηγορότερη ψύξη, αποθηκεύστε τα μαγειρεμένα φαγητά σε μικρές ποσότητες και σε χαμηλά δοχεία. Σε μεγάλες ποσότητες τροφίμων η θερμοκρασία πέφτεί κάτω από 4 0C πολύ πιο αργά.
 • Αποφύγετε να υπερφορτώσετε το ψυγείο σας με τρόφιμα. Ο κρύος αέρας χρειάζεται χώρο για να κυκλοφορήσει.
 • Χρησιμοποιήστε τις ειδικές θήκες που βρίσκονται στο ψυγείο. Το κρέας έτσι διατηρείται περισσότερο κρύο και έτσι παραμένει φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα. Παρόλα αυτά, τα αυγά θα πρέπει να διατηρούνται στις χάρτινες συσκευασίες και όχι στις ειδικές θήκες που βρίσκονται στην πόρτα γιατί στο συγκεκριμένο μέρος του ψυγείου υπάρχουν οι μεγαλύτερες απώλειες ψύξης.
 • Ποτέ να μην εμπιστεύεστε ένα τρόφιμο από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά. Ένα τρόφιμο είναι δυνατόν να φαίνεται ή να μυρίζει φυσιολογικά, αλλά να μην είναι πλέον ασφαλές να καταναλωθεί. Η οδηγία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι ξεκάθαρη: Όταν υπάρχει αμφιβολία για την υγιεινή ενός τροφίμου, θα πρέπει να πετιέται.

Αποθήκευση στον καταψύκτη

 • Για μακροχρόνια διατήρηση των τροφίμων στον καταψύκτη, η θερμοκρασία κατάψυξης θα πρέπει να είναι κάτω από -18 0C. Γενικότερα, όσο πιο κρύος είναι ο καταψύκτης, τόσο καλύτερη είναι η διατήρηση. Για αυτόν τον λόγο θα πρέπει να ελέγχεται τακτικά η θερμοκρασία του καταψύκτη.
 • Αποθηκεύστε τα αγορασμένα τρόφιμα, στις αρχικές τους συσκευασίες. Συνήθως, οι εμπορικές συσκευασίες είναι αεροστεγείς.
 • Πριν να καταψύξετε ένα πακέτο, τοποθετήστε ετικέτα με την ημερομηνία και τον αριθμό των μερίδων.
 • Οργανώστε τον καταψύκτη. Τοποθετήστε τα παλιότερα τρόφιμα μπροστά, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν πρώτα. Ταξινομήστε παρόμοια τρόφιμα μαζί, έτσι ώστε να τα βρείτε ευκολότερα.
 • Θυμηθείτε πως κάποια τρόφιμα δεν παγώνουν τόσο καλά. Τέτοια τρόφιμα είναι η μπανάνα, οι φρέσκες ντομάτες, το μαρούλι, το σέλινο, η μαγιονέζα, οι ωμές πατάτες και όλα τα τρόφιμα τα οποία περιέχουν αυτά τα συστατικά. Η κατάψυξη επηρεάζει την ποιότητα των συγκεκριμένων τροφίμων και όχι την ασφάλεια τους.
 • Για να διατηρήσετε τα λαχανικά για μεγαλύτερο διάστημα στον καταψύκτη, βράστε τα για ένα έως τρία λεπτά και στην συνέχεια ρίξτε τα σε κρύο νερό. Στην συνέχεια φυλάξτε τα στην κατάψυξη σε αεροστεγείς πλαστικές σακούλες.

Χρόνος ψύξης και κατάψυξης
Παρακάτω, παρατίθενται οι χρόνοι που απαιτούνται για ασφαλή ψύξη και κατάψυξη των τροφίμων έτσι ώστε η ποιότητα τους να παραμείνει αναλλοίωτη.

Πηγή: Το your Health: Food Safety for Seniors (Washinghton, D.C.Q U.S. Food and Drug Administration and U.S. Department of Agriculture, 2000)

 • Κωνσταντίνος Κούτσικας
  Κωνσταντίνος Κούτσικας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, Μ.Sc.

  Ο Κων/νος Κούτσικας είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό δίπλωμα (Μ. Sc.) στην Κλινική Διατροφή και συγγραφέας του Ελληνικού Χορτοφαγικού βιβλίου «Κρέας; Όχι ευχαριστώ!». Παρέχει εξατομικευμένες διαιτολογικές υπηρεσίες στο γραφείο του, στη Θεσσαλονίκη.

 • Πάρης Παπαχρήστος
  Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

  Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.