Διατροφή

"Τελευταία δεδομένα για τις γλυκαντικές ύλες"

της Νικολέτας Ντόρζη
09 Δεκεμβρίου 2009
13953 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
"Τελευταία δεδομένα για τις γλυκαντικές ύλες"

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πότε ξεκίνησε η χρήση γλυκαντικών ουσιών;

Η ανάγκη για απόλαυση γλυκών χωρίς ενοχές οδήγησε στην εφεύρεση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών. Η ιστορία των γλυκαντικών ουσιών ξεκίνησε πριν 130 περίπου χρόνια στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, όπου εφευρέθηκε η σακχαρίνη (Ε954). Η σακχαρίνη είναι 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και αποδίδει μηδαμινές θερμίδες.

Ποια η αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση;

Η αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση (ADI) σακχαρίνης είναι 5mg ανά κιλό βάρους. Για ένα μέσο ενήλικα αυτό αντιστοιχεί με περίπου 9 κουταλάκια σακχαρίνης τη μέρα. 

Ακελσουφάμη-Κ (E950)

Η ακελσουφάμη-Κ (E950) είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και πρόσφατα μετά από έρευνες, η Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ (SCF) ενέκρινε τη χρήση της για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες συμπεριλαμβανομένων εγκύους και διαβητικούς. Η αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση (ADI) ακελσουφάμης-Κ είναι 15mg ανά κιλό βάρους.

Ασπαρτάμη (E951)

Η ασπαρτάμη (E951) είναι η πιο πολυσυζητημένη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται ευρέως από τις περισσότερες βιομηχανίες για την παραγωγή αναψυκτικών, γλυκών, παγωτών, γιαουρτιών και τσιχλών χωρίς ζάχαρη. Η ασπαρτάμη προσδίδει τις ίδιες θερμίδες ανά γραμμάριο με τη ζάχαρη, αλλά είναι 200 φορές πιο γλυκιά από αυτήν, οπότε χρησιμοποιείται σε πολύ μικρότερη ποσότητα, χαρίζοντας την ίδια γλυκιά γεύση με μηδαμινές θερμίδες.

Ασφάλεια χρήσης της

Έχει εγκριθεί από όλους τους σχετικούς φορείς υγείας σε πάνω από 100 χώρες συμπεριλαμβανομένων του FDA των ΗΠΑ, την Επιστημονική Επιτροπή για τα Τρόφιμα της ΕΕ, την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας. Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες έρευνες για την ασφάλεια της χρήσης της ασπαρτάμης και μέχρις στιγμής δεν έχει αποδειχτεί καμία αρνητική επίπτωση σε προβλήματα υγείας ή καρκινογένεση σε ανθρώπους.

Αντένδειξη

Η μόνη αντένδειξη της ασπαρτάμης είναι  η χρήση της από άτομα με την κληρονομούμενη νόσο φαινυλκετονουρία, που δεν επιτρέπει τη διάσπαση του αμινοξέος φαινυλαλανίνη το οποίο αποτελεί συστατικό της ασπαρτάμης. Η αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση (ADI) ασπαρτάμης είναι 50mg ανά κιλό βάρους. Άρα, ένας μέσος ενήλικας πρέπει να καταναλώνει περισσότερα από 20 τενεκεδάκια αναψυκτικών διαίτης ή περισσότερα από 97 κουταλάκια ασπαρτάμης για να ξεπεράσει την αποδεκτή ημερήσια κατανάλωση ασπαρτάμης.

Κυκλαμικό οξύ

Το κυκλαμικό οξύ (Ε 952) είναι 30 φορές γλυκύτερο από τη ζάχαρη, σταθερό σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν αποδίδει θερμίδες. Η χρήση του σε τρόφιμα και ποτά έχει θεωρηθεί ασφαλής από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. και άλλους φορείς υγείας.

Σουκραλόζη

Η σουκραλόζη (κοινώς Splenda), ανακαλύφθηκε σχετικά πρόσφατα πριν από 30 περίπου χρόνια. Αυτό που την κάνει διαφορετική από τις άλλες γλυκαντικές ουσίες είναι ότι παρασκευάζεται από τη ζάχαρη μέσω μιας επεξεργασίας που αλλάζει τη δομή του μορίου της. Είναι 600 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη και δεν αλλοιώνετε σε ψηλές θερμοκρασίες.

Έγκριση από Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA)

Γενικώς, όλες αυτές οι τεχνητές γλυκαντικές έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ (EFSA), την Κοινή Επιτροπή για τα Πρόσθετα Τροφίμων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο των Η.Π.Α. και άλλους φορείς υγείας έπειτα από μακροχρόνιες και εκτενείς επιστημονικές έρευνες.

Νικολέττα Ντορζή
Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD