Διατροφή

Είναι η τούρτα σοκολάτα...αλμυρή;

17 Οκτωβρίου 2011
5670 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Είναι η τούρτα σοκολάτα...αλμυρή;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Σχεδόν όλα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν κρυμμένο αλάτι, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου τα ¾ του νατρίου που καταναλώνουμε ημερησίως προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές.

Ένα υγιές άτομο πρέπει να παίρνει μέχρι 2400mg νάτριο/ημέρα, ενώ άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση πρέπει να παίρνουν μέχρι 1500mg νάτριο ημερησίως.

Ένα κομμάτι τούρτα σοκολάτα των 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 510mg νάτριο (21.3% ΣΗΠ), δηλαδή περίπου το ίδιο με 1 κομμάτι πίτσα (100 γραμμάρια) με τυρί, ζαμπόν και ντομάτα. Πολλά άτομα δεν υποπτεύονται ότι κάτι γλυκό, όπως η τούρτα σοκολάτα μπορεί να περιέχει αλάτι και μάλιστα τόσο μεγάλη ποσότητα.

Τα γλυκά, εκτός από τα υπόλοιπα υλικά που περιέχουν νάτριο, όπως τα αυγά, το αλεύρι, το γάλα, τη σοκολάτα συνήθως περιέχουν και βούτυρο που είναι πλούσια σε νάτριο.

Οι ετικέτες τροφίμων μπορούν να σώσουν ζωές, αν ξέρει κανείς να τις διαβάσει. Διαβάζετε πάντοτε τα συστατικά, για κάθε προϊόν που αγοράζετε. Αν αναφέρουν τους όρους χλωριούχο νάτριο, βενζοϊκό νάτριο, γλουταμινικό μονονάτριο (MSG), μαγειρική σόδα, αυτόματα σημαίνει ότι περιέχουν πολύ αλάτι.

Αυτό που επίσης μπορεί να σας βοηθήσει στην προσπάθειά σας να μην προσλαμβάνετε υπερβολικό νάτριο, είναι η επάρκεια πρόσληψης καλίου.

Το κάλιο αυξάνει την έκκριση νατρίου και τις επιδράσεις του στα αιμοφόρα αγγεία. Βρίσκεται σε πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως η μπανάνα, το πορτοκάλι και η πατάτα, ενώ στην αγορά πλέον κυκλοφορούν ροφήματα, καθώς και μαργαρίνη με κάλιο.

  • Νικολέττα Ντορζή
    Νικολέττα Ντορζή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc., RD

    Η Νικολέττα Ντορζή είναι Κλινική Διαιτολόγος με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (Msc) στην Κλινική Διαιτολογία που ασχολείται με διάφορες ασθένειες και με πολύχρονη πείρα σε παιδική παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Εργάζεται ως ιδιώτης κλινική διαιτολόγος και παράλληλα εργάζεται σαν εκπαιδεύτρια του τμήματος διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.