Διατροφή

Γιατί το λάχανο θεωρείται υπερτροφή;

29 Δεκεμβρίου 2009
7233 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γιατί το λάχανο θεωρείται υπερτροφή;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πρόκειται για ένα λαχανικό «υπερτροφή», καθώς εκτός από τη θετική επίδραση που έχει για τον οργανισμό μας, βοηθάει και στην ομορφιά. Ανήκει στην κατηγορία των κραμβοειδών λαχανικών, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι. Γι' αυτό το σπουδαίο δώρο της φύσης μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm.

Ο συνεργάτης κ. Ιωάννου έμεινε έκπληκτος όταν αναφέρθηκα στη θρεπτική αξία του λάχανου, καθώς πολλοί το θεωρούσαν λαχανικό των φτωχών. Η υψηλή αντιοξειδωτική του δράση, λόγω της βιταμίνης C και της ινδόλης-3-καρβινόλης έχει βρεθεί πως συμβάλλει στην ακεραιότητα του δέρματος, στην προστασία από την οξείδωση των βιταμινών Α και Ε και στη μείωση της εμφάνισης καρκίνου στον πνεύμονα, στο στομάχι και στο παχύ έντερο. Επίσης, λόγω του φυλλικού οξέος, βοηθάει στη σταθεροποίηση του DNA.

Κλείνοντας τη συζήτηση, μια ακροάτρια θέλησε να μάθει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος του λάχανου, αλλά και πώς μπορούμε να αποφύγουμε τη δυσοσμία του κατά το βράσιμο. Της εξήγησα λοιπόν, πως καλό είναι να το βράζουμε με λίγο νερό σε σκεύη από ατσάλι, καθώς το μαλακώνουν πιο γρήγορα, ενώ η μικρή ποσότητα νερού αποτρέπει τη δυσοσμία. Ένα tip που επεσήμανα στην ακροάτριά μας, ήταν ότι δεν πρέπει να κόβουμε το λάχανο σε μικρά κομμάτια, καθώς χάνει πολλές από τις βιταμίνες του, ούτε να το αφήνουμε εκτεθειμένο πριν να το καταναλώσουμε, γιατί χάνει μέρος της θρεπτικής του αξίας.