Λεξικό Διατροφής

Ζωμός Κρέατος

10 Ιανουαρίου 2024
5625 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
zomos kreatos

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι ο Ζωμός Κρέατος;

O ζωμός είναι ένα εύγευστο υγρό που προκύπτει από τον σιγανό βρασμό του κρέατος με λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, σέλερι) και διάφορα αρωματικά (πιπέρι, δάφνη, θυμάρι, μαϊντανό κ.λπ.). Τα κόκαλα είναι αυτά που καθορίζουν τη γεύση και το είδος του ζωμού. Έτσι, λοιπόν, αν χρησιμοποιήσουμε κόκαλα από βοδινό, θα έχουμε ένα ζωμό βοδινού, από κότα, ζωμό κότας κ.ο.κ. Τα κόκαλα είναι πλούσια σε κολλαγόνο, το οποίο διασπάται σε ζελατίνη με τη βοήθεια της θερμότητας. Η ζελατίνη με τη σειρά της είναι η ουσία που δίνει στο ζωμό την πυκνότητα του και τον κάνει να στερεοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα λαχανικά και τα αρωματικά προσθέτουν επιπλέον γεύση καθώς και αρώματα στο ζωμό.


Διαβάστε επίσης: Ποιά η Διατροφική Αξία του Κόκκινου Κρέατος;


Κατηγορίες ζωμών

Υπάρχουν δύο γενικές κατηγορίες ζωμών: οι λευκοί και οι σκούροι. Η βασική διαφορά τους είναι ο τρόπος παρασκευής. Έτσι λοιπόν, για την παρασκευή των σκούρων ζωμών, ψήνουμε τα κόκαλα πριν τα βράσουμε με αποτέλεσμα ο ζωμός να έχει σκούρο χρώμα και πιο έντονο άρωμα από ένα λευκό. Χρησιμοποιούνται συνήθως στην παρασκευή σαλτσών που συνοδεύουν κυρίως κρέατα, ενώ οι λευκοί ζωμοί είναι γενικής χρήσης.

Ζωμός Κρέατος: Ποιά τα οφέλη του;

O ζωμός κρέατος έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της μυϊκής μάζας καθώς και στην ενίσχυση των οστών και των αρθρώσεων. Επίσης περιέχει μικρές ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου και καλίου.

Πιθανά οφέλη

Καλύτερη ποιότητα ύπνου

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζωμού κρέατος μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου καθώς περιέχει μικρές ποσότητες του αμινοξέος γλυκίνη, το οποίο μπορεί να προάγει τη χαλάρωση και τον βαθύτερο και πιο αναζωογονητικό ύπνο.

Καλύτερη πεπτική υγεία

Η ζελατίνη που περιέχεται στον ζωμό, μόλις εισέλθει στον πεπτικό σωλήνα, ενώνεται με το νερό και συμβάλλει στην καλύτερη κινητικότητα του εντέρου.
Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ζελατίνη, μαζί με άλλα αμινοξέα που βρίσκονται στον ζωμό των οστών, μπορεί να έχει θετική επίδραση στη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την αποτελεσματικότητα της στον άνθρωπο.

bone broth

Αντιγήρανση

Η κατανάλωση 300ml ζωμού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα στο πλάσμα των πρόδρομων αμινοξέων γλυκίνη και προλίνη που απαιτούνται για το σχηματισμό κολλαγόνου. Σε κλινικές δοκιμές, το κολλαγόνο, που λαμβάνεται ως συμπλήρωμα, μπόρεσε να βελτιώσει την ενυδάτωση, την ελαστικότητα και την εμφάνιση των ρυτίδων στο ανθρώπινο δέρμα.

Ενίσχυση των αρθρώσεων

Μελέτες δείχνουν ότι το κολλαγόνο που προέρχεται από χόνδρο κοτόπουλου είναι αποτελεσματικό στη βελτίωση του πόνου, της δυσκαμψίας και της λειτουργίας των αρθρώσεων σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα.

Πως να παρασκευάσετε τον Ζωμός Κρέατος;

  1. Επιλέγετε τη στενή κατσαρόλα με ψηλά τοιχώματα για να περιορίσετε την εξάτμιση του νερού στο ελάχιστο.
  2. Ξεπλένετε καλά τα κόκαλα με άφθονο νερό.
  3. Τοποθετείτε στην κατσαρόλα και σκεπάζετε με νερό στη σωστή αναλογία.
  4. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού προσέχετε να μην κοχλάσει και χαμηλώνετε αρκετά τη θερμοκρασία, όπου θα εμφανίζονται μερικές φουσκάλες σποραδικά στην επιφάνεια.
  5. Ξαφρίζετε την επιφάνεια με μια τρυπητή κουτάλα και επαναλαμβάνετε το ξάφρισμα όποτε χρειάζεται.
  6. Απομακρύνετε διαρκώς το λίπος από την επιφάνεια με μια βαθιά κουτάλα. (Αν ο ζωμός βράσει δυνατά χωρίς να απομακρυνθεί το λίπος ή και ο αφρός, το αποτέλεσμα θα είναι ένα ζωμός με αρκετό λίπος και μέτρια γεύση)
  7. Μία ώρα πριν το τέλος του χρόνου βρασμού προσθέτετε τα αρωματικά και τα λαχανικά.
  8. Σουρώνετε προσεκτικά και κρυώνετε γρήγορα.
  9. Αποθηκεύετε στη συντήρηση για τρεις ημέρες ή στην κατάψυξη για τρεις μήνες.

Καλό είναι για πρακτικούς λόγους να αποθηκεύετε τους ζωμούς σε αεροστεγείς συσκευασίες και μοιρασμένους σε δόσεις, ώστε να ξεπαγώνετε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεται και όχι όλο τον ζωμό που στη συνέχεια δεν μπορεί να καταψυχθεί για δεύτερη φορά. Μπορείτε ακόμη να τους μοιράσετε σε παγοκύστες, που βολεύουν εξαιρετικά στο μαγείρεμα.

Έτοιμο ζωμοί VS σπιτικοί

Σίγουρα για όλους, η εύκολη λύση είναι η αγορά ενός έτοιμου ζωμού καθώς μας γλιτώνει αρκετές ώρες χρόνου μαγειρέματος. Με ποιο κριτήριο όμως να επιλέξετε τον καλύτερο από το σούπερ μάρκετ;
Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η περιεκτικότητα του σε νάτριο ή αλάτι. Για παράδειγμα, ενώ μερικοί ζωμοί μπορεί να περιέχουν περίπου 0,3g αλατιού ανά μερίδα, άλλοι μπορεί να περιέχουν περισσότερα από 2,5g αλατιού στην ίδια ποσότητα. Στην περίπτωση που έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση ή καρδιαγγειακά νοσήματα και καταναλώνετε συχνά ζωμό κρέατος, καλό θα ήταν να το αποφύγετε καθώς είναι πιθανότατα υψηλότερο σε περιεκτικότητα σε νάτριο από άλλα τρόφιμα που μπορείτε να επιλέξετε.
Στην περίπτωση όμως που έχουμε τον χρόνο να παρασκευάσουμε τον ζωμό στο σπίτι μας, είναι αδιαμφισβήτητα η καλύτερη επιλογή, αφού μπορούμε να προσθέσουμε ότι υλικά θέλουμε και ενδεχομένως να μην προσθέσουμε καθόλου αλάτι.

Τι να προσέξετε στο Ζωμό Κρέατος;

Ενώ ο ζωμός των κρεάτων θεωρείται γενικά ασφαλής για κατανάλωση, υπάρχουν ορισμένοι πιθανοί κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζετε.

Μόλυνση από μόλυβδο

Ορισμένες μελέτες έχουν βρει αυξημένα επίπεδα μολύβδου στους ζωμούς των οστών, τα οποία μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες.

Βακτηριακή μόλυνση

Η ακατάλληλη προετοιμασία και αποθήκευση του ζωμού των οστών μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη βακτηρίων, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Ο ζωμός των οστών μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνα όπως γαλακτοκομικά ή οστρακοειδή, γι' αυτό είναι σημαντικό να ελέγξετε τα συστατικά πριν τον καταναλώσετε.

Αλληλεπίδραση με φάρμακα

Ο ζωμός των οστών περιέχει αμινοξέα και μέταλλα που μπορούν να αλληλεπιδράσουν με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
  • Mar-Solís LM, Soto-Domínguez A, Rodríguez-Tovar LE, et al. Analysis of the anti-inflammatory capacity of bone broth in a murine model of ulcerative colitis. Med. 2021;57(11). doi:10.3390/medicina57111138
  • Alcock RD, Shaw GC, Burke LM. Bone broth unlikely to provide reliable concentrations of collagen precursors compared with supplemental sources of collagen used in collagen research. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019;29(3):265-272. doi:10.1123/ijsnem.2018-0139
  •  Yamadera W, Inagawa K, Chiba S, Bannai M, Takahashi M, Nakayama K. Glycine ingestion improves subjective sleep quality in human volunteers, correlating with polysomnographic changes. Sleep Biol Rhythms. 2007;5(2):126-131. doi:10.1111/j.1479-8425.2007.00262.x
  • Kawai N, Sakai N, Okuro M, et al. The Sleep-Promoting and Hypothermic Effects of Glycine are Mediated by NMDA Receptors in the Suprachiasmatic Nucleus. Neuropsychopharmacology. 2015;40(6):1405-
    1416. doi:10.1038/npp.2014.326
  • Li P, Wu G. Roles of dietary glycine, proline, and hydroxyproline in collagen synthesis and animal growth. Amino Acids. 2018;50(1):29-38.
Δέσποινα Μαυρίδου
Δέσποινα Μαυρίδου Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.

Η Δέσποινα (Ντέπη) Μαυρίδου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (M.Sc.) με ειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη. Διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στην Καβάλα από το 2013 και έχει εργαστεί σε διάφορους τομείς της Διατροφής. Με την πολυετή της εμπειρία και το "ανήσυχο πνεύμα" της είναι έτοιμη να σε βοηθήσει παρέχοντας εξατομικευμένες υπηρεσίες διατροφικής εκπαίδευσης και συμβουλευτικής.