Λεξικό Διατροφής

Τίλιο ή φλαμούρι

06 Νοεμβρίου 2018
655674 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
tilio i flamouri draseis

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ιθαγενές φυτό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Τα άνθη του χρησιμοποιούνται σε ηρεμιστικά μίγματα και σε καταπραϋντικές λοσιόν και στους καρπούς του αποδίδονται πολλές ωφέλιμες ιδιότητες. Τα άνθη συλλέγονται στα μέσα του καλοκαιριού (μαζί με τα σέπαλα) και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χαλαρωτικών αφεψημάτων. Το φθινόπωρο εμφανίζονται οι χαρακτηριστικοί πράσινοι σφαιρικοί καρποί, που από ορισμένους βοτανολόγους θεωρούνται ακόμα πιο δραστικοί. Περιέχει φλαβονοειδή, τανίνες και καφεϊκό οξύ. Πρόκειται για μεγάλο, ψηλό και όμορφο δέντρο που χρησιμοποιείται και ως διακοσμητικό σε δενδροφυτεύσεις, όπως στη διάσημη 'Λεωφόρο των Φλαμουριών' ('Unter den Linden') που οδηγεί στη Πύλη του Βρανδεμβούργου στο Βερολίνο.

Τίλιο και οι ευεργητικές του ιδιότητες 

Ηρεμιστικό, χαλαρωτικό

Καταπολεμά την υπερένταση και το άγχος. Μπορεί να δράσει ως ελαφρύ υπνωτικό σε νευρασθενικούς, υστερικούς και υποχονδριακούς ασθενείς.

Σπασμολυτικό

Ανακουφίζει από το πονοκέφαλο, το κρυολόγημα, το βήχα και τη ρινική καταρροή. Βοηθά στις ημικρανίες και στους νευρικούς εμετούς.

Εφιδρωτικό

Δρα ως ήπιο αντιπυρετικό.

Διουρητικό

Διαλύει το ουρικό οξύ και γι' αυτό χρησιμοποιείται στα αρθριτικά, στους ρευματισμούς και στην ουρική αρθρίτιδα. Έχει καλά αποτελέσματα κατά της ουρίας των διαβητικών.

Άλλες δράσεις

Συνεργεί κατά της υδρωπικίας, κυστίτιδας, δυσκοιλιότητας, δυσπεψίας, στην απόφραξη της σπλήνας αλλά και του ήπατος. Θεωρείται ότι συμβάλλει στην διάλυση των πετρών στα νεφρά. Καταπολεμά τα αέρια της κοιλιάς. Χρησιμοποιείται στην ισχιαλγία και στο λουμπάγκο.

Σε εξωτερική χρήση

Το αφέψημα του λειαίνει τις ρυτίδες του προσώπου και τις φακίδες. Πλύση με αυτό των μαλλιών, τα τονώνει και βοηθά στην ανάπτυξή τους. Μπάνιο με το αφέψημα βοηθά στους παιδικούς σπασμούς και στην κόπωση.

Υπάρχουν παρενέργειες;

  • Το τίλιο έχει διουρητικές ιδιότητες και γι' αυτό σε ασθενείς που λαμβάνουν ήδη διουρητική αγωγή, δύναται να αυξήσει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.
  • Το τίλιο δύναται να αυξήσει τη συγκέντρωση του λιθίου (Lithium Li) στο αίμα.

Πώς μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή;

  • Ως έγχυμα, συνδυάζεται άριστα με το χαμομήλι και το μελισσόχορτο
  • Ως παιδικό αφέψημα, στα πρώτα στάδια παιδικών λοιμώξεων, όπως η ανεμοβλογιά
  • Ως βάμμα
  • Τους καρπούς, διατηρημένους σε ξύδι και αλάτι (όπως την κάπαρη)

Λίγα ιστορικά στοιχεία

Το τίλιο χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την Ελληνορωμαϊκή εποχή έως και τον Μεσαίωνα. Ο Διοσκουρίδης κατέγραψε ότι το κατάπλασμά του θεραπεύει τα δαγκώματα των φιδιών και ο Πλίνιος συμπλήρωσε ότι 'τα φίδια δε τολμούν να πλησιάσουν ούτε τη σκιά του δέντρου'. Σύμφωνα με λαϊκές δοξασίες του Μεσαίωνα, 'όποιος κοιμόταν κάτω από τη φλαμουριά μεταφερόταν στη Γη των νεραϊδών'. Το 1940 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου όπου οι λαοί υπέφεραν από ασιτία, ήταν διαδεδομένο το 'πράσινο αλεύρι' από το οποίο φτιαχνόταν το ψωμί για το 'Δελτίο'. Το 'πράσινο αλεύρι' φτιαχνόταν από κοπανισμένα ξηρά φύλλα τίλιου, κριθάρι και καλαμποκάλευρο. Το τσάι τίλιου είναι ιδιαίτερα δημοφιλές μέχρι και σήμερα στη Γαλλία, όπου χρησιμοποιείται επίσης στη μαγειρική ως συστατικό ποτών και εδεσμάτων.

Τίλιο
Κοινές ονομασίες Τίλια, φλαμουριά, φιλύρα, φιλούρα, φιλουργιά, λίπα, σφεντάμι
Επίσημη ελληνική ονομασία

Τίλια η πλατύφυλλος, Φιλύρα η καρδιόσχημη

Επιστημονική ονομασία

Tilia platyphyllos, Tilia cordata

Οικογένεια

Τιλιίδες (Tiliaceae)

Αγγλική ονομασία

Linden 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ρούλα Γκόλιου, 2017, 250 Βότανα & Οι Θεραπευτικές Τους Ιδιότητες , Εκδόσεις Μάλλιαρης Παιδεία,

Neal's Yard Remedies Α' & Β', 2011, Dorling Kindersley Limited

Κώστας Μπαζαίος, 2003, 100 Βότανα 2000 Θεραπείες, Εκδόσεις Διατροφή & Υγεία

Fawzy G, Younes K, Waked E, Mahmoud H, Anti-inflammatory, antinociceptive and nephroprotective activities of Tilia Cordata and isolation of bioactive compounds, J. Mater. Environ. Sci., 2018, 9(6), pp.1908-1914

Gololobova O, Telegina N, Tolstyakova V, Detox effect from Si-K foliar top-dressing in green urban plantations of Aesculus Hippocastanum and Tilia Cordata, Issue: No1, Agrobiodiversity for improving nutrition, health and quality, 2017

Yayalaci Y, Celik I, Bati B, Hepatoprotective and antioxidant activity of linden (Tilia platyphyllos L.) infusion against ethanol-induced oxidative stress in rats, J Membr Biol 2014 Feb;247(2):181-8

Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου
Ευαγγελία Παναγιωτοπούλου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Με μεγάλη εμπειρία στον τομέα της, αναλαμβάνει υπεύθυνα κάθε περιστατικό που χρήζει διαιτητικής εκπαίδευσης και διατροφικής αποκατάστασης. Η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών διάγνωσης, καθοδήγησης και υποστήριξης συνίσταται στην εξατομικευμένη και στοχοποιημένη προσέγγιση της. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και το ίδιο ισχύει για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του. Με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στην δύναμη της Διατροφής ως όπλο για την βελτίωση τη Υγείας του ανθρώπου και της αναβάθμισης της ποιότητας Ζωής του, με υπευθυνότητα και διαρκή επιστημονική ενημέρωση, στηρίζει & ενθαρρύνει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη των στόχων αυτών.