Λεξικό Διατροφής

Γαριδάκια

03 Απριλίου 2024
7551 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
garidakia

Photo Source: www.canva.com

Τι είναι τα γαριδάκια και γιατί θεωρούνται ανθυγιεινό σνακ;

Τα γαριδάκια, τα αγαπημένα σνακ των παιδιών, αλλά και των μεγάλων, αρέσουν πολύ, όμως ταυτόχρονα μας βλάπτουν. Τα γαριδάκια είναι ένα δημοφιλές σνακ γνωστό για την τραγανή υφή και την πεντανόστιμη γεύση τους , έχουν όμως ελάχιστη αν όχι μηδαμινή θρεπτική αξία, ενώ είναι πλούσια σε θερμίδες λόγω κυρίως του λίπους και των επεξεργασμένων υδατανθράκων που περιέχουν. Φυσικά, είναι «κενά» σε βιταμίνες, μετάλλα και αμινοξέα.


Διαβάστε επίσης: Τα Καλύτερα Snack για εσένα


Μάλιστα, τα «μερικώς υδρογονωμένα λίπη» που περιέχουν, γνωστά και ως «τρανς λιπαρά» ευθύνονται για την αύξηση της «κακής» χοληστερόλης, της αύξησης των τριγλυκεριδίων στο αίμα και την εμφάνιση φλεγμονών στις αρτηρίες. Η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους. 

Διατροφική αξία για τα γαριδάκια

  Ανά 100 g  Ανά 30 g  %Π.Π.Α 
Ενέργεια (kcal - kj)  511/2137   153/641  8%
Λιπαρά  26,0 g  7,8 g  11%
 Κορεσμένα 4,5 g  1,4 g  7%
Υδατάνθρακες 62,0 g  18,6 g  7%
 Σάκχαρα 4,5 g  1,4 g  2%
Πρωτεΐνες 6,5 g  2,0 g  4%
Αλάτι 2,0 g  0,60 g  10%

Ποια είναι τα οφέλη τους;

Παρόλο που τα γαριδάκια θεωρούνται συχνά ένα λιγότερο υγιεινό σνακ λόγω της υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής τους αξίας, έχουν μερικά χαρακτηριστικά που κάποιοι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ως οφέλη σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτά είναι τα παρακάτω: 

Ευκολία

Τα γαριδάκια είναι ένα βολικό και φορητό σνακ. Κυκλοφορούν σε συσκευασμένες σακούλες, γεγονός που τα καθιστά εύκολο να τα πάρετε εν κινήσει ή να τα συμπεριλάβετε σε συσκευασμένα γεύματα. 

Απόλαυση και γεύση

Τα γαριδάκια είναι γνωστά για τη χαρακτηριστική τυρένια γεύση τους και την τραγανή υφή τους, η οποία μπορεί να είναι ελκυστική για πολλούς ανθρώπους. Η απόλαυση του φαγητού αποτελεί σημαντική πτυχή μιας ολοκληρωμένης διατροφής. 

Πηγή ενέργειας

Όπως πολλά σνακ, τα γαριδάκια παρέχουν μια γρήγορη πηγή ενέργειας λόγω της περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να είναι ευεργετικό σε περιπτώσεις όπου απαιτείται να καταναλώσουμε ένα γρήγορο σνακ πλούσιο σε ενέργεια, όπως κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων ή όταν νιώθουμε το σάκχαρο μας χαμηλό. 

Κοινωνικές και ψυχαγωγικές στιγμές

Τα γαριδάκια, όπως και άλλα σνακ, συνδέονται συχνά με κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Μπορούν να αποτελέσουν μέρος συγκεντρώσεων, πάρτι ή βραδιές κινηματογράφου, συμβάλλοντας στη συνολική απόλαυση τέτοιων εκδηλώσεων. 

Ποια είναι τα μειονεκτήματά τους; 

Τα γαριδάκια όπως και πολλά άλλα επεξεργασμένα σνακ, έχουν αρκετά μειονεκτήματα όσον αφορά τη διατροφή και την υγεία. Ακολουθούν ορισμένα συγκεκριμένα μειονεκτήματα: 

Υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες

Τα γαριδάκια είναι υψηλά σε θερμίδες, ιδίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά. Η υπερβολική πρόσληψη θερμίδων, ειδικά από σνακ με χαμηλή διατροφική αξία, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε συναφή προβλήματα υγείας. 

Υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά

Τα γαριδάκια περιέχουν συνήθως υψηλά επίπεδα κορεσμένων και τρανς λιπαρών. Η υπερκατανάλωση αυτών των λιπών συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. 

Χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά

Τα γαριδάκια στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Η εξάρτησή τους για τροφή μπορεί να οδηγήσει σε διατροφικές ελλείψεις, καθώς δεν συμβάλλουν σημαντικά στη συνολική υγεία. 

Επεξεργασμένα συστατικά

Τα γαριδάκια είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένα και περιέχουν τεχνητά πρόσθετα, συντηρητικά και τεχνητά αρώματα για βελτίωση της γεύσης τους. Αυτά τα επεξεργασμένα συστατικά μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. 

Υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Η περιεκτικότητα σε αλάτι στα γαριδάκια είναι συνήθως υψηλή και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση) η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. 

Έλλειψη κορεσμού

Λόγω του χαμηλού θρεπτικού τους περιεχομένου, τα γαριδάκια μπορεί να μην παρέχουν αίσθημα πληρότητας ή κορεσμού, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση και πιθανά προβλήματα με τον έλεγχο των μερίδων. 

Εθιστική φύση

Ο συνδυασμός αλατιού, λιπαρών και τεχνητών αρωμάτων στα γαριδάκια μπορεί να προκαλέσει εθισμό, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση τροφής και προτίμηση σε ιδιαίτερα επεξεργασμένα, λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα. 

Δυνατότητα υπερκατανάλωσης

Τα γαριδάκια, όπως και άλλα σνακ, είναι εύκολο να υπερκαταναλωθούν λόγω της γευστικότητάς τους και της έλλειψης κορεσμού. Αυτό μπορεί να συμβάλει σε μια ανθυγιεινή συνολική διατροφή και τρόπο ζωής. 

Puffed Snacks

Ποια γαριδάκια να προτιμήσετε; 

Εξετάστε το μέγεθος της μερίδας

Επιλέξτε μικρότερα μεγέθη μερίδων ή συσκευασίες μίας μερίδας για να ελέγξετε την πρόσληψη θερμίδων και να αποφύγετε την υπερκατανάλωση. 

Αναζητήστε ποικιλίες με μειωμένα λιπαρά

Ορισμένες μάρκες προσφέρουν μειωμένων λιπαρών ή ψημένες στο φούρνο αντί τηγανιτές , οι οποίες συνήθως περιέχουν λιγότερες θερμίδες και λιγότερα λιπαρά από τις αντίστοιχες κανονικές. 

Ελέγξτε τον κατάλογο των συστατικών

Επιλέξτε γαριδάκια με απλούστερους καταλόγους συστατικών και λιγότερα τεχνητά πρόσθετα και συντηρητικά. Αναζητήστε επιλογές με αναγνωρίσιμα συστατικά, όπως καλαμποκάλευρο, λάδι και φυσικά καρυκεύματα. 

Προσέξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο

Προσέξτε την περιεκτικότητα σε νάτριο στα γαριδάκια, ειδικά αν προσέχετε την πρόσληψη αλατιού. Επιλέξτε επιλογές με χαμηλότερα επίπεδα νατρίου, όταν είναι δυνατόν. 

Εξετάστε εναλλακτικές επιλογές σνακ

Αν ψάχνετε για μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση αντί για τα παραδοσιακά γαριδάκια, σκεφτείτε επιλογές όπως ποπ κορν, κράκερς ολικής άλεσης ή στικς λαχανικών ψημένα στο φούρνο. 

Το μέτρο είναι το κλειδί

Ανεξάρτητα από το είδος των σνακ που επιλέγετε, θυμηθείτε να τα απολαμβάνετε με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Ενσωματώστε τα περιστασιακά αντί να τα κάνετε βασικό σνακ.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Ανακεφαλαιώνοντας αυτά που πρέπει να προσέξετε είναι:

  • Να ελέγχετε τις μερίδες γιατί είναι εύκολα να καταναλώσετε χωρίς σκέψη μεγάλες ποσότητες λόγω της εθιστικής γεύσης και της υφής τους.
  • Να ελέγχετε τη διατροφική ετικέτα για την περιεκτικότητα σε θερμίδες, λιπαρά, νάτριο και ζάχαρη.
  • Να κάνετε επιλογές με χαμηλότερες τιμές, όταν είναι δυνατόν.
  • Τα συστατικά δηλαδή αποφύγετε γαριδάκια με υπερβολικά τεχνητά πρόσθετα, γεύσεις και χρωστικές.
  • Να περιορίσετε τη συχνότητα με την οποία καταναλώνετε τα γαριδάκια για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. 

Το παν μέτρον άριστον θα πρέπει να αποτελέσει λοιπόν οδηγό σας στην κατανάλωση αυτών των σνακ. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Patel, Maya. "Nutritional Analysis of Puffed Snacks: Comparing Varieties and Brands." Journal of Food Science, vol. 45, no. 3, 2018, pp. 201-215. 

Nguyen, Linh. "Consumer Preferences and Market Trends in Puffed Snacks." Journal of Consumer Behavior, vol. 40, no. 2, 2019, pp. 301-315. 

Patel, Ravi. "The Science Behind the Crunch: Understanding Cheetos' Texture." Food Chemistry Journal, vol. 15, no. 4, 2021, pp. 567-581. 

Φωτεινή Καρμανιώλου
Φωτεινή Καρμανιώλου Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Φωτεινή Καρμανιώλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης και διατηρεί το Διαιτολογικό της Γραφείο στο Βαθύ της Σάμου από το 2015. Η φιλοσοφία της είναι πως "Η σωστή διατροφή για απώλεια βάρους και θεραπεία δεν έχει περιθώρια απαγορεύσεων αλλά ανάγκη την εφαρμογή προϋποθέσεων".