Διατροφή

Ginseng (τζίνσενγκ) - H ασπίδα του ανοσοποιητικού συστήματος

04 Απριλίου 2011
41571 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
ginseng

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το ginseng, που στα Κινέζικα σημαίνει "η δύναμη της γης στο ανθρώπινο σώμα", είναι μια δρόγη που χρησιμοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια στην Ανατολή. Το ginseng προέρχεται από την αποξηραμένη ρίζα του φυτού Panax ginseng και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραδοσιακή ολιστική ιατρική, διαθέτοντας ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων. Για το λόγο αυτό, πριν από 2.000 χρόνια στην Ασία, οι γιατροί της εποχής χαρακτήρισαν την ιδιόμορφη ρίζα του κορεάτικου ginseng ως «panax» ή πανάκεια, πιστεύοντας πως μπορούσε να θεραπεύσει τα πάντα. Βέβαια, σήμερα γνωρίζουμε ότι η ρίζα ginseng μπορεί να μην είναι το μαγικό φάρμακο για όλες τις ασθένειες, αποτελεί ωστόσο ένα πολύ ευεργετικό για την υγεία βότανο.

Ποιες οι θεραπευτικές δράσεις του;

Το ginseng επάγει ένα μεγάλο αριθμό φαρμακολογικών δράσεων, η γνώση των οποίων βασίζεται κυρίως σε ιστορικές και εμπειρικές αναφορές χρήσης του βοτάνου στην Ανατολή. Οι επιστημονικές έρευνες στην πλειοψηφία τους βασίζονται σε πειραματικά δεδομένα από μελέτες σε ζώα, με την κλινική του σπουδαιότητα στον άνθρωπο να μην είναι σαφής και πλήρως εξακριβωμένη. Οι κλινικές μελέτες για την επίδραση του ginseng στον ανθρώπινο οργανισμό εμφανίζουν αντικρουόμενα αποτελέσματα, κυρίως λόγω της έλλειψης τυποποιημένων προϊόντων, της διαφοράς στη δοσολογία, στις συνθήκες σοδειάς των φυτών και στους τύπους ginseng που χρησιμοποιούνται.

Παρόλο που τα συμπεράσματά τους δεν μπορούν να αναχθούν με ασφάλεια στους ανθρώπους, το ginseng φαίνεται να συνεισφέρει στη γενικότερη ζωτικότητα. Έτσι, από το ευρύ φάσμα των θεραπευτικών του δράσεων, οι κυριότερες αναφέρονται στην αναλγητική, αντιπυρετική, αντιφλεγμονώδη και διεγερτική δράση καθώς και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα διαφορετικά είδη τζίνσενγκ και οι δράσεις τους

Το Ginseng περιέχει μοναδικά ενεργά συστατικά τις σαπωνίνες, με κυριότερες τις γκινσενοσίδες και τις ελευθεροσίδες, οι οποίες έχουν σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Διαφορετικά είδη ginseng, περιέχουν και διαφορετικά μείγματα ενεργών συστατικών και έτσι η χρήση ακριβής ορολογίας είναι σημαντική. Υπάρχουν οχτώ είδη Panax ginseng, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται το κινέζικο και το κορεάτικο, ενώ το σιβηριανό που δεν ανήκει στο γένος Panax, αναφέρεται κοινώς ως ginseng.

Γενικά, φαίνεται ότι το κορεάτικο ginseng είναι ένα άριστο τονωτικό, διεγείροντας τις διάφορες διανοητικές και σωματικές λειτουργίες, ενώ το σιβηριανό ginseng χαρακτηρίζεται από έντονη ανοσοδιεργετική δράση, ενισχύοντας σημαντικά το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή του η τελευταία δράση, πιστοποιήθηκε και πρόσφατα σε εργαστηριακή μελέτη έναντι της ινφλουέντζας-Α και άλλων ρινοϊών που προσβάλλουν συχνά το αναπνευστικό.

Σιβηριανό ginseng

Το σιβηριανό ginseng έχει ιδιαίτερη δράση σαν ρυθμιστικό – προστατευτικό του ανοσοποιητικού. Περιέχει γλυκάνες, ελευθεράνες υδροξυκουμαρίνες και γλυκοσίδες. Η δρόγη έγινε αντικείμενο πολλών και μακροχρόνιων ερευνών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους φαίνεται ότι διαθέτει ισχυρή ανοσοπροστατευτική δράση και ότι μειώνει τη συχνότητα και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια μελέτη διάρκειας 4 μηνών, βρέθηκε ότι σε ασθενείς που έλαβαν το εκχύλισμα ginseng ο μέσος αριθμός των αναφερόμενων κρυολογημάτων μειώθηκε κατά 9.2% και ο κίνδυνος εμφάνισης κρυολογήματος μειώθηκε κατά 12.8% συγκριτικά με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επιπλέον, η ομάδα του εκχυλίσματος ginseng ανέφερε κατά 31% χαμηλότερη βαρύτητα των συμπτωμάτων και κατά 34.5% μικρότερη διάρκεια. 

Σύμμαχος στην ανάρρωση 

Τέλος, βρέθηκε ότι ενισχύει τον οργανισμό και κατά τη διάρκεια ανάρρωσης και μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι βελτιώνει σημαντικά την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολιασμού. Παρόλο που σε πολλές μελέτες υπερτονίζονται οι θετικές δράσεις του, γενικά θεωρείται ένα αξιόλογο βοήθημα.

Ginseng, το φυτικό συμπλήρωμα 

Σήμερα, το Ginseng έχει κερδίσει περισσότερους από δεκαπέντε εκατομμύρια καταναλωτές στον Δυτικό κόσμο και είναι αποδεκτό σαν φυσικό τονωτικό για γενική αναζωογόνηση του οργανισμού. Από πρόσφατες έρευνες φάνηκε ότι το Ginseng είναι το φυτικό συμπλήρωμα που καταναλώνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες από όλα παγκοσμίως. Είναι διαθέσιμο σε δισκία, κάψουλες, τέια, κόνεις και βάμματα, ενώ συχνότερα συναντάται σε συνδυασμό με άλλα θρεπτικά συστατικά σε διάφορα αθλητικά και θεραπευτικά σκευάσματα. Γενικά θεωρείται ασφαλές βότανο, καθώς δεν έχουν διαπιστωθεί μέχρι σήμερα βλαβερές επιδράσεις του στον οργανισμό.

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».