Διατροφή

Στιγμιαίος καφές κρύος ή ζεστός; Αλλάζει κάτι στη θρεπτική του αξία;

της Μαγδαλένας Τσέκου
23 Ιουνίου 2015
18873 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
stigmiaios kafes

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί αγαπημένο ρόφημα για όλες τις εποχές και όλες τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος. Τον απολαμβάνουμε κρύο το καλοκαίρι και ζεστό τον χειμώνα. Υπάρχει όμως κάποια αλλαγή στην θρεπτική του αξία με την διαφορά στη θερμοκρασία σερβιρίσματός του;

Και λέω σερβιρίσματος γιατί ο στιγμιαίος καφές, όπως και κάθε άλλος καφές, έχει ήδη περάσει από μία θερμική επεξεργασία κατά το καβούρδισμά του με σκοπό να αναδείξει όλα του τα αρώματα και τη γεύση. Η διαφορά του με τους υπόλοιπους καφέδες, όσον αφορά στη διαδικασία παραγωγής του, είναι ότι ο στιγμιαίος καφές έχει ήδη βραστεί, φιλτραριστεί και αφυδατωθεί, για να είναι έτοιμος με απλή προσθήκη νερού στο ποτήρι ή την κούπα μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, ακολουθώντας βήμα-βήμα τη διαδικασία παραγωγής του.

  1. Συλλογή καρπών: Η παραγωγική διαδικασία αρχίζει με τη συλλογή των καρπών από το καφεόδεντρο, ενώ στη συνέχεια αφαιρείται ο φλοιός τους και γίνεται η διαλογή των κόκκων που κρίνονται κατάλληλοι για την παρασκευή του καφέ. 
  2. Καβούρδισμα: Αυτό είναι το σημείο κατά το οποίο ο καφές αναδίδει το υπέροχο άρωμά του. Κατά το καβούρδισμα, οι κόκκοι βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, όσο ψήνονται. Το χρώμα των αποφλοιωμένων καρπών, από πράσινο, στο στάδιο αυτό μετατρέπεται σε ανοιχτό καφέ μόλις φτάσουν τους 200o C, ενώ στους 250o C το χρώμα τους γίνεται πιο σκούρο, χωρίς όμως να μαυρίσει- αν μαυρίσει θα έχει καεί. 
  3. Άλεσμα: Το τελευταίο στάδιο που ακολουθούν όλοι οι καφέδες στην παραγωγή τους είναι το άλεσμα, κατά το οποίο οι κόκκοι παίρνουν την μορφή σκόνης. 
  4. Βρασμός και φιλτράρισμα: Στο σημείο αυτό, η παραγωγική διαδικασία του στιγμιαίου καφέ διαφοροποιείται καθώς για να φτάσει στον καταναλωτή, χρειάζεται κάτι ακόμη! Ακολουθεί λοιπόν ο βρασμός και το διαδοχικό φιλτράρισμα του καφέ. Τα στάδια αυτά πραγματοποιούνται για να μη χρειαστεί να τα κάνουμε εμείς και ο καφές να λέγεται στιγμιαίος! Τέλος, πριν συσκευαστεί και για να φτάσει σε εμάς, ο καφές αφυδατώνεται. 

Καλά όλα αυτά για την παραγωγική διαδικασία. Ας ρίξουμε μια ματιά όμως και στη θρεπτική αξία του καφέ.

Βασικά συστατικά του καφέ είναι η καφεΐνη και οι φαινολικές ενώσεις. Η συγκέντρωση της καφεΐνης σε ένα φλιτζάνι ροφήματος στιγμιαίου καφέ είναι περίπου 65-100mg. Όσον αφορά τις φαινολικές ενώσεις, οι πιο γνωστές είναι τα χλωρογενικά οξέα, στα οποία βασίζεται και η ευεργετική δράση του καφέ, λόγω της αυξημένης αντιοξειδωτικής του δράσης.

Η οποιαδήποτε θερμική μεταβολή, δηλαδή η προσθήκη ζεστού ή κρύου νερού στο ποτήρι κατά την παρασκευή του στιγμιαίου καφέ δεν είναι ικανή να αποφέρει καμία περαιτέρω αλλαγή στη θρεπτική του σύσταση. Όλες οι μετρήσεις της αντιοξειδωτικής ικανότητας του καφέ έχουν γίνει στο τελικό ρόφημα και κατατάσσουν τον καφέ στα πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά ροφήματα- ένα ποτήρι φραπέ έχει περισσότερα αντιοξειδωτικά σε σχέση με γνωστά ροφήματα, όπως το κόκκινο κρασί, που φημίζεται για τα αντιοξειδωτικά του.

Καλά νέα λοιπόν και για τους λάτρεις του ζεστού, αλλά και για αυτούς του κρύου στιγμιαίου καφέ! Μπορείτε να επιλέξετε αυτόν που εσείς επιθυμείτε, βάση προτίμησης ή εποχής, χωρίς τον φόβο να χάσετε κάποιο από τα οφέλη του. Απολαύστε τον ελεύθερα!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ludwig IA, Mena P, Calani L, Cid C, Del Rio D, Lean ME, Crozier A. Variations in caffeine and chlorogenic acid contents of coffees: what are we drinking? Food Funct. 2014;5(8):1718-1726.

Moreira AS, Nunes FM, Dominques MR, Coimbra MA. Coffee melanoidins: structures, mechanisms of formation and potential health impacts. Food Funct. 2012;3(9):903-915.

Hiqdon JV, Frei B. Coffee and health: a review of recent human research. Crit Rev Food Sci Nutr. 2006;46(2):101-123.

Vignoli JA, Bassoli DG, Benassi MT. Antioxidant activity, caffeine and melanoidins in soluble coffee: The influence of processing conditions and raw material. Food Chemistry. 2011;124(3):863-868.

Capek P, Paulovicova E, Matulova M, Mislovicova D, Navarini L, Suggi-Liverani F. Coffea arabica instant coffee—Chemical view and immunomodulating properties. Carbohydrate Polymers. 2014;103:418-426.

Μαγδαλένα Τσέκου
Μαγδαλένα Τσέκου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος