Λεξικό Διατροφής

Κετονοσώματα

της Δέσποινας Γκακνή
06 Ιουλίου 2016
38379 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κετονοσώματα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα κετονοσώματα είναι ουσίες που παράγονται κατά τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων. Σε περιπτώσεις είτε έλλειψης υδατανθράκων (π.χ. αυστηρές δίαιτες) είτε μη φυσιολογικής αξιοποίησης των υδατανθράκων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης) που θα ήταν η πρώτη επιλογή πηγής ενέργειας, ο οργανισμός απευθύνεται στα λιπαρά οξέα για την κάλυψη των αναγκών του σε ενέργεια. Έτσι, γίνεται η διάσπαση των λιπαρών οξέων στο συκώτι και παράγονται τα κετονοσώματα (ακετοξικό οξύ, β-υδροξυβουτυρικό οξύ και ακετόνη)

Σε κανονικές συνθήκες η συγκεκριμένη διαδικασία στο ήπαρ (κετογένεση) λαμβάνει χώρα ελεγχόμενα και σε μικρό βαθμό και έτσι η συγκέντρωση των κετονοσωμάτων στο αίμα είναι περίπου 1 mg/100ml. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει σε περιόδους νηστείας ή αυστηρής δίαιτας, που τα κετονοσώματα ξεπερνούν αυτό το όριο, μία δυσάρεστη οσμή στην αναπνοή σας. Η ακετόνη είναι αυτή που αποδίδει μία χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή καθώς αποβάλλεται από τους πνεύμονες. Σε περιπτώσεις ανάγκης ακόμα και ο εγκέφαλος μπορεί αν χρησιμοποιήσει τα κετονοσώματα ως πηγή ενέργειας.

Πού μπορεί να οδηγήσει η υπερβολική συγκέντρωση κετονοσωμάτων;

Σε περίπτωση που η συγκέντρωση των κετονοσωμάτων γίνει δεκαπλάσια της κανονικής, τότε αυτά αρχίζουν να αποβάλλονται στα ούρα (κετονουρία), ενώ σε ακόμα μεγαλύτερες τιμές η κατάσταση αρχίζει και γίνεται επιβλαβής και επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει κώμα.

Δέσποινα Γκακνή
Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.