Λεξικό Διατροφής

Κράνα

14 Ιανουαρίου 2016
13521 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Κράνα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Τα κράνα είναι οι μικροί κόκκινοι γυαλιστεροί καρποί ενός φυλλοβόλου δέντρου, της κρανιάς (επιστημονική ονομασία Cornus mas), το οποίο αυτοφύεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Πολλές φορές θεωρούνται λανθασμένα ότι είναι ο ίδιος καρπός με τα κράνμπερις (επιστημονική ονομασία Vaccinium macrocarpon), τα οποία έχουν σκούρο βυσσινί χρώμα και προέρχονται από αειθαλείς θάμνους με καταγωγή τη Β. Αμερική.

Σε κλινικές μελέτες έχει βρεθεί ότι τα κράνα περιέχουν υψηλές ποσότητες σε φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, έντονα αντιοξειδωτικά και φαινολικά παράγωγα και γι' αυτό συγκαταλέγονται ανάμεσα στις υπόλοιπες υπερτροφές. Συγκεκριμένα, έχει βρεθεί ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, σε ασκορβικό οξύ (4873mg/ 100g περισσότερο από τις φράουλες, τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια), σε καροτίνη και τανίνες.

Εξαιτίας ενός συγκεκριμένου τύπου τανίνης που βρίσκεται στα κράνα και έχει τη δυνατότητα να εμποδίζει τα βακτήρια που ευθύνονται για λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος να προσκολληθούν στα τοιχώματα της ουροδόχου κύστης, η κατανάλωσή τους προσφέρει προστασία στις ουρολοιμώξεις. Επίσης, λόγω της στυπτικότητάς τους χρησιμοποιούνται ενάντια στη διάρροια και τις εντερικές παθήσεις.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.