Λεξικό Διατροφής

Δαμάσκηνα

της Δήμητρας Τζάκου
09 Νοεμβρίου 2017
258192 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
damaskina kai ofelh sth diatrofh kai thn ygeia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Tα δαμάσκηνα είναι ένα γλυκό φρούτο και ανήκουν στο γένος Prunus μαζί με τα ροδάκινα και τα κορόμηλα. Η Κίνα είναι η πρώτη στον κόσμο σε παραγωγή δαμάσκηνων. Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Θεσσαλία και τη Μακεδονία, ενώ αποτελεί χαρακτηριστικό προϊόν παραγωγής της Σκοπέλου. Στο εμπόριο συνήθως συναντώνται σε αποξηραμένη μορφή, η οποία προκύπτει μέσω της ωρίμανσης στον ήλιο ώστε να απομακρυνθεί μέρος της υγρασίας τους ή ακόμη και σε χυμό.

Οφέλη δαμάσκηνων στην υγεία

Δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες 

Τα δαμάσκηνα είναι χαμηλά σε θερμίδες, καθώς αποδίδουν περίπου 46 θερμίδες ανά 100γρ προϊόντος και δεν περιέχουν καθόλου κορεσμένα λίπη, χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για δίαιτα μειωμένων θερμίδων.

Υγιές γαστρενετρικό σύστημα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες συμβάλλουν στη ρύθμιση της λειτουργίας του εντέρου και στην ανακούφιση από προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Αντιγήρανση

Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθώς περιέχουν βιταμίνη C η οποία δεσμεύει τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες και προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες.

Υγιής όραση και αντιμετώπιση

Αποτελούν πηγή βιταμίνης Α και β–καροτενίου η οποία συμβάλλει στην καλή όραση και στην υγεία του δέρματος και των βλεννογόνων.

Αντιοξειδωτική Προστασία

Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή όπως η λουτείνη, η κρυπτοξανθίνη και η ζεαξανθίνη, οι οποίες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες συμβάλλοντας στην αντιγήρανση των κυττάρων. Ειδικά η ζεαξανθίνη που ανήκει στα καροτενοειδή απορροφάται από την ωχρά κηλίδα του αμφιβληστροειδούς και συνεισφέρει στην καλή λειτουργία της όρασης.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα

Όσον αφορά τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που περιέχονται στα δαμάσκηνα, είναι πλούσια σε κάλιο, φθόριο και σίδηρο, με το κάλιο να βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού, του όγκου νερού του κυττάρου αλλά και στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, ενώ ο σίδηρος στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Περιεκτικότητα σε βιταμίνες

Αποτελούν πηγή του συμπλέγματος των βιταμινών Β, οι οποίες συμμετέχουν στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών του οργανισμού βοηθώντας στην απελευθέρωση ενέργειας. Περιέχουν βιταμίνη Κ που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλών παραγόντων πήξης στα αιμοφόρα αγγεία, αλλά συμμετέχει και στο μεταβολισμό των οστών. Επίσης βοηθά στον περιορισμό της νευρωνικής βλάβης σε ασθενείς με νόσο Alzheimer.

Πιο συγκεκρειμένα, έχουμε:

Θρεπτικά Συαστικά  ανα 100gr δαμάσκηνα
Ενέργεια  46 kcal
Υδατάνθρακες 19,4gr
εκ των οποίων σάκχαρα 9,9gr
Πρωτεϊνες 0,7gr
Λιπαρά 0,3gr
Ω6 Λιπαρά οξέα 44mg
Φυτικές ίνες 1,4gr
Κάλιο 157μmg
Φώσφορο 16mg
Μαγνήσιο 7mg
Φθόριο  2mcg
Σίδηρο 0,2mg
Βιταμίνη Κ 6,5mcg
Βιταμίνη Α 345 IU
Βιταμίνη C 9,5mg 

Ιδέες για κατανάλωση

Το φρέσκο ​​ώριμο δαμάσκηνο μπορεί να το απολαύσει κανείς όπως είναι, με τη φλούδα του, καθώς η φλούδα όχι μόνο παρέχει διαιτητικές ίνες, αλλά φέρει και ωφέλιμα αντιοξειδωτικά συστατικά. Επομένως, τα πλένουμε καλά και τα απολαμβάνουμε χωρίς να απορρίπτουμε τη φλούδα. Μπορούν επίσης να ψηθούν ή να μαγειρευτούν.

  • Τα δαμάσκηνα μπορούν προστεθούν ως συστατικό στις σαλάτες.
  • Χρησιμοποιούνται στην παρασκευή πίτας, μαρμελάδων και ζελέ.
  • Αποξηραμένα δαμάσκηνα μπορούν να προστεθούν σε muffins, κέικ, παγωτά κ.λπ.

Λόγων των πολλαπλών οφελών τους μπορούν να καταναλώνονται σε ημερήσια βάση χωρίς προσθήκη ζάχαρης είτε ωμά είτε αποξηραμένα είτε σαν φυσικός χυμός, συμβάλλοντας στην ημερήσια αύξηση της κατανάλωσης των μερίδων των φρούτων και έτσι στην προαγωγή της υγείας.

Δήμητρα Τζάκου
Δήμητρα Τζάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.