738
Διατροφή

Μύθος ή αλήθεια; Πόσα γνωρίζετε για τον στιγμιαίο καφέ;

Ο καφές αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών από εμάς, καθώς μας ξυπνά, μας δίνει ενέργεια και ενισχύει τη διάθεσή μας. Οι ποικιλίες και τα είδη του καφέ είναι πολλά και καλύπτουν τα γούστα κάθε λάτρη του καφέ. Ζεστός ή κρύος, μας συντροφεύει στην εργασία μας και στον ελεύθερό μας χρόνο με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Τα συστατικά του καφέ διαφέρουν ανάλογα με την ποικιλία των κόκκων του καφέ (π.χ. Arabica), αλλά και σύμφωνα με τον τύπο του (π.χ. φραπέ). Επίσης, η σύσταση του καφέ καθορίζεται από το ψήσιμο και τη μέθοδο διήθησης που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του καφέ.

Ο στιγμιαίος καφές έχει μελετηθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις επιδράσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό, ακριβώς επειδή είναι ένα από τα πρώτα είδη καφέ στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Ωστόσο, κυκλοφορούν αρκετοί διατροφικοί μύθοι γύρω από τον στιγμιαίο καφέ. Απαντώντας στις παρακάτω ερωτήσεις του quiz θα ενημερωθείτε σχετικά με την περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη και αντιοξειδωτικά συστατικά. Ακόμη, θα μάθετε αν τελικά ο στιγμιαίος καφές μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση υπέρτασης και προβλημάτων στο στομάχι, ή αν πρόκειται για μερικούς ακόμη διατροφικούς μύθους. Τέλος, θα ενημερωθείτε σχετικά με την ενδεχόμενη προστασία που μπορεί να μας προσφέρει ο στιγμιαίος καφές από τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

error messagebox
00:00

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Bielesz K, Strzelczyk W, Poniewaz M, Sokołowski F, Welsyng D, Rucińska M, Nawrocki S. Pol Merkur Lekarski. The effect of coffee on blood pressure at healthy subjects. 2013 Sep;35(207):133-5.

Hoelzl C, Knasmüller S, Wagner KH, Elbling L, Huber W, Kager N, Ferk F, Ehrlich V, Nersesyan A, Neubauer O, Desmarchelier A, Marin-Kuan M, Delatour T, Verguet C, Bezençon C, Besson A, Grathwohl D, Simic T, Kundi M, Schilter B, Cavin C. Instant coffee with high chlorogenic acid levels protects humans against oxidative damage of macromolecules. Mol Nutr Food Res. 2010 Dec;54(12):1722-33.

Moreira AS, Nunes FM, Domingues MR, Coimbra MA. Coffee melanoidins: structures, mechanisms of formation and potential health impacts. Food Funct. 2012 Sep;3(9):903-15

Park JB. Isolation and quantification of major chlorogenic acids in three major instant coffee brands and their potential effects on H2O2-induced mitochondrial membrane depolarization and apoptosis in PC-12 cells. Food Funct. 2013 Nov;4(11):1632-8.

  • Ευσταθία Παπαδά Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, Ph.D.(cand)

    Η Ευσταθία Παπαδά είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στην Κλινική Διατροφή και Δημόσια Υγεία. Εργάζεται ως Εξωτερικός Συνεργάτης στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, ενώ παράλληλα είναι Υποψήφια Διδάκτορας εστιάζοντας στο κομμάτι της διατροφικής αντιμετώπισης της Ιδιοπαθούς Φλεγμονώδους Νόσου του Εντέρου.

×
×