Άλλες Παθήσεις

Έχεις αυξημένο λίπος στο συκώτι; Αντιμετώπισέ το!

05 Σεπτεμβρίου 2017
29568 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
lipwdes hpar

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD- γνωστό και ως αυξημένο λίπος στο συκώτι) αποτελεί ουσιαστικά έναν ευρύ ορισμό που συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος νοσημάτων του ήπατος και αφορά άτομα που καταναλώνουν καθόλου έως ελάχιστο αλκοόλ. Το κύριο χαρατηριστικό αυτών των νοσημάτων είναι η αυξημένη συγκέντρωση λίπους στο συκώτι. Περιλαμβάνει 4 στάδια:

Στεάτωση

Αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στα ηπατικά κύτταρα σε αναλογία πάνω από το 5-10% του βάρους του ήπατος.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH)

Πρόκειται για σοβαρότερη μορφή της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κατά την οποία αναπτύσσεται φλεγμονή στο συκώτι.

Ίνωση

Όταν η φλεγμονη εμμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο συκώτι, αυτό προκαλεί ουλώδη ιστό γύρω από αυτό και τα αιμοφόρα αγγεία που το αιματώνουν, διατηρώντας όμως τη λειτουργικότητα του ήπατος.

Κίρρωση

Αποτελεί το σοβαρότερο στάδιο της νόσου που παρατηρείται μετά από χρόνια φλεγμονή του ήπατος, κατά το οποίο στάδιο το ήπαρ έχει συρικνωθεί και έχει εξογκώματα. Η βλάβη που έχει υποστεί το ήπαρ σε αυτό το στάδιο είναι μόνιμη και μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια ή ακόμη και σε καρκίνο του ήπατος.

Ποιους επηρεάζει η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος;

Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος εμφανίζεται στο 15-25% του γενικού πληθυσμού, σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών, με τις γυναίκες να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να την εμφανίσουν σε σχέση με τους άνδρες. Καθώς συνυπάρχει με άλλες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με νοσήματα της καρδιάς (όπως το μεταβολικό σύνδρομο), η συχνότητα εμφάνισής της σε παχύσαρκα άτομα ή άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αγγίζει το 70-90%, ενώ στα άτομα με δυσλιπιδαιμίες η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται μεταξύ 20-90%.

Η νόσος αυτή, στο 50% περίπου των περιπτώσεων, δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα. Ορισμένες φορές τα άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένα στάδια της νόσου αντιμετωπίζουν κοιλιακό άλγος στο πάνω δεξί μέρος της κοιλιακής τους χώρας (κάτω από το πλευρό), κόπωση, αδυναμία και ανεξήγητη απώλεια βάρους. Τα άτομα που βρίσκονται στο στάδιο της κίρρωσης μπορεί να εμφανίσουν ίκτερο, φαγούρα και οιδήματα στα άκρα.

Διατροφή στη μη αλκοολική λιπώδη διήθηση ήπατος

Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της ίδιας της νόσου. Πιο συγκεκριμένα:

 • Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, ψάρια, άπαχο κρέας, και φτωχή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά (κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας), απλά σάκχαρα και αλάτι που βρίσκονται σε προϊόντα fast-food και έτοιμης κατανάλωσης (π.χ. σφολιατοειδή, γλυκά, αναψυκτικά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη).
 • Επιδιώξτε σταδιακή απώλεια βάρους της τάξης του 10% (από το αρχικό σας σωματικό βάρος) σε διάστημα 6 μηνών μέσω της υιοθέτησης μιας ολιγοθερμιδικής δίαιτας πλούσιας σε φυτικές ίνες και πολύ-ακόρεστα λιπαρά οξέα (έως 30 θερμίδες ανά kg σωματικού βάρους την ημέρα). Ωστόσο, θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο ρυθμό απώλειας βάρους που δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 0,5-1 kg την εβδομάδα, καθώς ρυθμός απώλειας >1,5 kg την εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει την εξέλιξη της νόσου και την αύξηση της συγκέντρωσης λίπους στο ήπαρ.
 • Η χρήση ελαιόλαδου και η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D (1000 IU/ημέρα), βιταμίνης Ε (400-800 IU/ημέρα) και ω-3 λιπαρών οξέων (1 g/ημέρα) φαίνονται αρκετά υποσχόμενες και ότι μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της εξέλιξης της νόσου.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα και τη λήψη βοτάνων που μπορεί να επιδεινώσουν τη λειτουργία του ήπατος (ιδιαίτερα όσον αφορά στη λήψη των θεραπευτικών βοτάνων, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τα καταναλώσετε).
 • Αντιμετωπίστε τα συννοδά νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, η υπερλιπιδαιμίες και το μεταβολικό σύνδρομο.

Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης;

Η άσκηση, επίσης, έχει ευεργετικές επιδράσεις στο «φρενάρισμα» της εξέλιξης της μη αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος. Επιλέξτε να κάνετε αερόβια άσκηση (π.χ. περπάτημα) 30 λεπτών σε καθημερινή βάση (ή περπατήστε > 5 km 3 φορές την εβδομάδα).

Υπάρχει θεραπεία;

Προς το παρόν δεν υπάρχει ειδική θεραπεία. Σε διάφορες κλινικές μελέτες έχουν δοκιμαστεί φάρμακα που βελτιώνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, αλλά και φάρμακα με αντι-οξειδωτικές ιδιότητες, όπως η βιταμίνη Ε και η βιταμίνη C. Κυρίως, η θεραπευτική προσέγγιση εστιάζει στο μεταβολικό σύνδρομο. 

 • Μείωση σωματικού βάρους
 • Ισορροπημένη δίαιτα με περιορισμό των υδατανθράκων και των πολυακόρεστων λιπών και την προσθήκη τροφών, όπως χόρτα, φρούτα, λαχανικά και ψάρια με ω-3 λιπαρά.
 • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
 • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας και άσκησης με μέτρια σωματική αερόβια άσκηση 30 λεπτών 3-6 φορές την εβδομάδα
 • Αποφυγή περιττών φαρμάκων

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Mayo Clinic, Nonalcoholic fatty liver disease. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/home/ovc-20211638.

NHS Choices, Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). http://www.nhs.uk/conditions/fatty-liver-disease/Pages/Introduction.aspx#.

Assy, N. Nutritional recommendations for patients with non-alcoholic fatty liver diseases. World J Gastroenterol 2011; 17(29): 3375-3376 Available from: URL: http://www.wjgnet.com/1007-9327/full/v17/i29/3375.htm DOI: http://dx.doi.org/10.3748/wjg.v17.i29.3375.

Papandreou, D., Andreou, E. Role of diet on non-alcoholic fatty liver disease: An updated narrative review. World J Hepatol 2015; 7(3): 575-582 Available from: URL: http://www. wjgnet.com/1948-5182/full/v7/i3/575.htm DOI: http://dx.doi. org/10.4254/wjh.v7.i3.575

Παπαζαφειροπούλου, Α. Κ., Παππάς, Σ. Ι. Μη αλκοολική λιπώδης διήθηση ήπατος: διάγνωση, παθογένεια, θεραπεία, συσχέτιση με παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Ελληνικά Διαβητολογικά Χρονικά 2008. 21, 2: 111-122

 • Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου
  Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ph.D.c

  H Κωνσταντίνα Τσουτσουλοπούλου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc.) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας (Ιατρική σχολή, ΕΚΠΑ) και υποψήφια Διδάκτωρ του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Εργάζεται ως επιστημονική συνεργάτης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου σε ερευνητικά προγράμματα ενώ παρέχει και διαιτολογικές υπηρεσίες στην Αθήνα.