Άλλες Παθήσεις

Το χαμένο ραντεβού με την τουαλέτα

Νικόλαου Παπασπανού
08 Οκτωβρίου 2014
15078 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Το χαμένο ραντεβού με την τουαλέτα

Οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την «κακή» διατροφή είναι οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Μην αγνοείτε πότε το ραντεβού με την τουαλέτα, γιατί εκείνη την στιγμή πρέπει να κάνετε κάτι άλλο. Μάλιστα το ιδανικό θα ήταν να υπάρχει κάποια σταθερή ώρα κάθε μέρα, που δεν θα υπάρχουν υποχρεώσεις, ώστε το ραντεβού σας με την τουαλέτα να είναι σταθερό. Με τον τρόπο αυτό ο οργανισμός σιγά σιγά ρυθμίζει το βιολογικό του ρολόι.

Η άσκηση είναι ένα πού σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Δεν χρειάζεται κάτι υπερβολικό, απλά βάλτε το περπάτημα στην καθημερινότητά σας, καλύπτοντας αποστάσεις με τα πόδια ή κατεβείτε μια στάση πιο νωρίς από το λεωφορείο. Βέβαια, το ιδανικό είναι να γίνει μια οργανωμένη μορφή άσκησης που θα επιβλέπει κάποιος ειδικός.

Τέλος, σημαντικότερος από όλους είναι ο παράγοντας διατροφή. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών, και φροντίστε για την επαρκή κατανάλωση υγρών αλλά και τροφίμων με προβιοτικά - αυτά είναι τα διατροφικά σας όπλα για να αντιμετωπιστεί η δυσκοιλιότητα. Ακολουθήστε τα παρακάτω διατροφικά tips και δεν θα ξαναργήσετε ποτέ στο ραντεβού σας

  • Καταναλώνετε φρούτα (με τον φλοιό) και λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.
  • Φροντίστε η κατανάλωση υγρών να είναι επαρκής (8 ποτήρια την ημέρα).
  • Καταναλώνετε προϊόντα ολικής αλέσεως (π.χ. ψωμί, δημητριακά πρωινού).
  • Χρησιμοποιείτε τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με προβιοτικά (π.χ. γιαούρτια) ή συμπληρώματα προβιοτικών όταν αυτό είναι απαραίτητο.
  • Βάλτε στη σαλάτα σας ωμό ελαιόλαδο.
  • Βάλτε στη διατροφή σας το μέλι.
Νικόλαος Παπασπανός
Νικόλαος Παπασπανός Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος