Άλλες Παθήσεις

Σταφίδες και Σφραγίσματα

της Τόνιας Καραγιάννη
02 Ιουνίου 2016
24186 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Σταφίδες και Σφραγίσματα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η κατανάλωση ζάχαρης έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες όσο και στις αναπτυσσόμενες, με αποτέλεσμα τόσο την αύξηση του ποσοστού παχυσαρκίας, όσο και των περιστατικών με χαλασμένα δόντια 

Πηγή: www.nutritionfacts.org

Από παιδιά ακούγαμε συνέχεια τους μεγάλους να μας λένε να μην τρώμε τόσα γλυκα και ζάχαρη καθώς θα χαλάσουν τα δόντια μας. Είναι γνωστό πως η ζάχαρη είναι υπεύθυνη για την καταστροφή των δοντιών καθώς ευνοεί την ανάπτυξη της τερηδόνας.

Ειναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια πως η αποφυγή κατανάλωσης της ζάχαρης και των τροφών που περιέχουν ζάχαρη όπως καραμέλες, λαστιχωτές καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα κ.α, βοηθά στην αντιμετώπιση και τη μη εμφανιση τερηδόνας και συνεπώς και σφαγισμάτων. Όλες αυτές οι τροφές λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας τους σε ζάχαρη και αδιάλυτων ινών κυτταρίνης (σταφίδες), όταν καταναλωθούν κολλάνε στα δόντια με αποτέλεσμα εαν δεν τα βουρτσίσουμε άμεσα αυτά να παραμείνουν για ώρα και να ευνοήσουν την ανάπτυξη τερηδόνας.

Τί γίνεται όμως όταν οι επιστήμονες έρχονται να αλλάξουν τα δεδομένα που ως τώρα γνωρίζαμε και με αυτό τον τρόπο να μας επιτρέπουν να καταναλώσουμε άφοβα...αλλά με μέτρο τις αγαπημένες και άκρως θρεπτικές σταφίδες? Ας δούμε τι μας προτείνουν:

  • Η δημιουργία τερηδόνας εξαρτάται απο 3 παράγοντες: το χαμηλό στοματικό ΡΗ, το βαθμό προσκόλλησης της τροφής στα δόντια και την βακτηριακή συμπεριφορά.
  • Μια νέα μεθοδολογία, σε πιλοτική έρευνα, καθορισμού της παθογένεσης της τερηδόνας απο την βακτηριακή συμπεριφορά, μετρώντας την ΑΤΡ αδραστηριότητα, έδειξε πως η ομάδα που κατανάλωσε σταφίδες εμφάνησε μικρότερο ποσοστό κινδύνου εμφάνισης τεριδόνας σε σχέση με την ομάδα placebo, με τα αποτελέσματα όμως και των δυο ομάδων να βρισκονται σε αρκετά υψηλότερο ποσοστό απο το cut off point.
  • Φαίνεται πως οι σταφίδες οφελούν την στοματική υγεία, καθώς διαθέτουν αντιμικροβιακές φυτοχημικές ουσίες (φυτικά αντιοξειδωτικά), που καταστέλλουν την ανάπτυξη των στοματικών βακτηρίων που σχετίζονται με τις ασθένειες των δοντιών.


Όπως και να έχει.... πρωτού βρούμε δικαιολογία να καταναλώσουμε τις σταφίδες με τις χούφτες...θα ήταν καλό να λάβουμε υπόψιν μας κάποια βασικά στοιχεία:

  1. Οποιαδήποτε ίχνη και σωματίδια τροφών, συμπεριλαμβανομένου και των σταφίδων, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών. Καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και καθαρίστε ανάμεσα στα δόντια σας μία φορά την ημέρα με νήμα.
  2. Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας τακτικά για καθαρισμό και εξετάσεις για να κρατηθεί έτσι το χαμόγελο σας υγιές.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

S. G. Damle, Prof. Does raisins protect against cavities? Contemp Clin Dent. 2013 Apr-Jun; 4(2): 131.

www.everydayhealth.com : 7 Surprising Cavity Fighters, By Wyatt Myers | Medically reviewed by Lindsey Marcellin, MD, MPH

www.webmd.com : Raisins May Help Fight Cavitie

Τόνια Καραγιάννη
Τόνια Καραγιάννη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc, Ph.D.