Συστάσεις Διατροφής

Υπάρχουν θρεπτικές επιλογές πρωινού με χαμηλή ζάχαρη;

11 Δεκεμβρίου 2017
14166 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
epiloges prwinou xamhles se zaharh

 

Ανήκεις  στην κατηγορία αυτών που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό; Εάν ναι, τότε τα νέα είναι καλά!

Μελέτες δείχνουν ότι εάν τρως το πρωινό σου καθημερινά

  • λαμβάνεις περισσότερα θρεπτικά συστατικά μέσα στην ημέρα σου,
  • χορταίνεις καλύτερα μέχρι το επόμενο γεύμα αλλά και…
  • έχεις ενέργεια και καλύτερη συγκέντρωση για τις πρωινές σου εργασίες!

Ωστόσο, όπως μπορείτε να δείτε και στο ακόλουθο infographic, 1 στους 5 Ευρωπαίους δεν καταναλώνει ποτέ το πρωινό του και πάνω από 60% των ενηλίκων παραλείπουν το πρωινό τουλάχιστον μία φορά μέσα στην εβδομάδα...

 

yparxoun threptikes epiloges proinoy me xamili zaxari infographic

 

Ποια θρεπτικά συστατικά είναι καλό να περιέχει το πρωινό σου;

Απόλαυσε ένα πρωινό με συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, το οποίο μπορεί να αποτελεί το ¼ της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψής σου.  Δοκίμασε να προσθέσεις γαλακτοκομικά, φρούτα, πηγές καλών λιπαρών –όπως οι ξηροί καρποί– αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης που να συνδυάζουν σιτάρι και βρώμη ολικής άλεσης για ακόμα μεγαλύτερο κορεσμό και παρατεταμένη ενέργεια!

Επιτρέπεται να περιέχει ζάχαρη το πρωινό;

Γεννιόμαστε γενετικά προκαθορισμένοι να προτιμούμε τη γλυκιά γεύση στη διατροφή. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και οι επιλογές μας για το πρωινό είναι πιθανό να περιέχουν ζάχαρη… και φυσικά αυτό δεν είναι κάτι που απαγορεύεται! Το σημαντικό είναι να κάνεις τις κατάλληλες, για εσένα, επιλογές και να φροντίζεις η συνολική κατανάλωση ζάχαρης μέσα στην ημέρα σου να μην ξεπερνάει το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης για όλη την ημέρα.

Τι να επιλέξω για λιγότερη ζάχαρη στο πρωινό;

Αναγνώρισε τη ζάχαρη στα προϊόντα που επιλέγεις, με την αναγραφή «σάκχαρα» κάτω από τους υδατάνθρακες διαβάζοντας τις ετικέτες που βρίσκονται στις συσκευασίες των τροφίμων.

Είναι και εσένα η αγαπημένη σου συνήθεια το πρωί ένα μπολ γάλα με διάφορες γεύσεις δημητριακών ολικής άλεσης;

Εάν ναι, τότε μπορείς πολύ άνετα να επιλέξεις δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, με μειωμένη ζάχαρη. Πλέον, οι βιομηχανίες τροφίμων έχουν ανεβάσει κατά πολύ τον πήχη, απαντώντας στις ανάγκες των καταναλωτών αφού μπορείς να βρεις δημητριακά όπου η ζάχαρη έχει αφαιρεθεί από τη συνταγή και έχει προστεθεί εξωτερικά – ψεκάζοντας τις νιφάδες – δημιουργώντας έτσι ένα τελικό προϊόν και γευστικό αλλά και με μειωμένη ποσότητα ζάχαρης.

Και λιγότερη ζάχαρη και θρεπτικά δημητριακά!

Μπορεί να μιλήσαμε για μειωμένη ζάχαρη αλλά σε καμία περίπτωση δεν γίνεται έκπτωση στην ποιότητα, αφού τα δημητριακά ολικής άλεσης διατηρούν πολλά θρεπτικά συστατικά λόγω της διατήρησης του φλοιού στο σπόρο των δημητριακών. Έτσι, κερδίζεις βιταμίνες του συμπλέγματος Β για ενέργεια στο φουλ, σίδηρο για δυνατούς μύες αλλά και φυτικές ίνες για να χορταίνεις με κάθε τους γεύμα.

Ακόμα λοιπόν κι αν δεν ανήκεις στην κατηγορία αυτών που δεν καταναλώνουν καθημερινά πρωινό, μήπως να ξεκινήσεις από αύριο κιόλας;

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Guideline: Sugars intake for adults and children. Geneva: World Health Organization; 2015.(http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149782/1/9789241549028_eng.pdf?ua=1, accessed 01 November 2017)

O'Neil, C.E., Nicklas, T.A. and Fulgoni, V.L., 2014. Nutrient intake, diet quality, and weight/adiposity parameters in breakfast patterns compared with no breakfast in adults: National Health and Nutrition Examination Survey 2001-2008. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, 114(12), pp.S27-S43.

European breakfast Cereal Association, «European breakfast survey 2007. Breakfast habits in Europe: Trends, Challenges and Priorities», http://www.ceereal.eu/why-breakfast/importance-of-breakfast

 

Μαρία Ζερβού
Μαρία Ζερβού Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

H Μαρία Ζερβού είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με επιπλέον επαγγελματική εξειδίκευση (Master Practitioner) στις διατροφικές διαταραχές. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «Ξεκινάω Διατροφή, Έτοιμοι; Πάμε!» των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί αυτόνομο διαιτολογικό γραφείο στο Λουτράκι και συνεργασία με διαιτολογικό γραφείο στην Αθήνα.