Fitness

Δυναμώστε τα άνω άκρα σας με μια απλή κίνηση

του Δημήτρη Ζανάκη
30 Μαΐου 2009
12678 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
askisi gia endinamwsi twn anw akrwn sto grafeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, πραγματοποιούμε κινήσεις που στόχο έχουν να μας απομακρύνουν το πιάσιμο που ενδεχομένως νιώσουμε, που όμως δεν μας καλύπτουν σε βάθος χρόνου παρά μόνο τη στιγμή που τις κάνουμε. Αν θέλουμε να επιτύχουμε λοιπόν μια γενικότερη ευεξία, κατά την οποία το μυοσκελετικό μας σύστημα θα λειτουργεί δίχως κανένα πρόβλημα, λόγω της πολύωρης καθιστικής ζωής, θα πρέπει να εντάξουμε στο ημερήσιο ασκησιολόγιό μας και κάποιες ασκήσεις ενδυνάμωσης. Οι ασκήσεις αυτές στόχο έχουν να δυναμώσουν τον εκάστοτε μυ και κατ'επέκταση να θωρακίσουν τις παρακείμενες αρθρώσεις, κάτι που μειώνει στο ελάχιστο τις πιθανότητες τραυματισμού ή τη δημιουργία οποιουδήποτε άλλου προβλήματος.

Πιο συγκεκριμένα, η παρακάτω άσκηση δυναμώνει το δικέφαλο βραχιόνιο μυ, τους μύες του πύχη καθώς και την μπροστινή μοίρα του δελτοειδή μυ (ώμως), γεγονός που βοηθάει στην ορθοσωμία άλλα και στην άρθρωση του αγκώνα που τόσο ταλαιπωρείται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Εκτέλεση

Τοποθετήστε τα χέρια σας κατω από το γραφείο με τέτοιο τρόπο ώστε οι παλάμες να είναι ανοιχτές και να κοιτάνε πάνω. Απο αυτή τη θέση και για 10 περίπου δευτερόλεπτα εφαρμόζουμε δύναμη ενάντια στο βάρος του γραφείου με μία σταθερή γωνία στον αγκώνα. Σε καμία περίπτωση δεν ξεχνάμε να κρατάμε όρθιο τον κορμό μας και να σφίγγουμε τους κοιλιακούς μύες μας ώστε να μην προκαλέσουμε πρόβλημα στη μέση μας. 

Συχνότητα

Για να πετύχουμε κάποια αποτελέσματα, η παραπάνω άσκηση θα πρέπει να γίνεται όπως προείπαμε για 10 δευτερόλεπτα σε 4-5 σετ, 1-2 φορές ημερησίως. Εβδομαδιαίως δε χρειάζεται να πραγματοποιείται πάνω από 2 φορές.

Δημήτριος Ζανάκης
Δημήτριος Ζανάκης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής