Fitness

Reformer Pilates

του Πασχάλη Κεχλιμπάρη
22 Νοεμβρίου 2014
26457 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Reformer Pilates

Η ίδια η ζωή καταστρέφει το σώμα μας. Καμπουριάζουμε όλο και περισσότερο, χάνουμε τη φυσική μας αρμονία, γερνάμε. Η καθημερινότητά μας μας ωθεί να χρησιμοποιούμε περισσότερο κάποιους μύες, αφήνοντας άλλους να αδρανούν. Το reformer Pilates μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο αντίδοτο σε όλα αυτά, μέσω ασκήσεων που θα διατείνουν τους μύες, θα ευθυγραμμίσουν τη σπονδυλική στήλη και θα δυναμώσουν το σώμα.

Το Pilates αναπτύχθηκε πριν από 90 χρόνια περίπου στην Αμερική από τον Joseph Pilates και αποτελεί πλέον μία από τις πιο διάσημες μεθόδους γυμναστικής στον κόσμο. Με την πάροδο του χρόνου, τόσο η μέθοδος αυτή όσο και ο εξοπλισμός της εξελίχθηκαν. Έτσι αν κάποιος σήμερα θέλει να δοκιμάσει να κάνει Pilates, αυτό μπορεί να γίνει είτε στο έδαφος (mat Pilates) είτε σε κάποιο όργανό του όπως το cadillac, το chair, το barrel, το spring board και το reformer, που είναι και το πιο διαδεδομένο μηχάνημα.

Τι είναι το reformer Pilates;

Είναι το πιο γνωστό και ευρέως χρησιμοποιημένο μηχάνημα του Pilates και η σημερινή του μορφή δεν έχει καμία σχέση με το πώς ξεκίνησε. Αυτό όμως είναι απόλυτα λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι το πρώτο «reformer» ήταν ένα απλό σύστημα με ελατήρια πάνω σε κρεβάτια νοσοκομείου που δημιούργησε ο J. Pilates σε μία προσπάθειά του να βοηθήσει τραυματίες του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, οι οποίοι λόγω των ασθενικών μελών τους δεν μπορούσαν να σηκωθούν όρθιοι.

Σήμερα, στην εξελιγμένη του μορφή, το reformer αποτελείται από μία επίπεδη πλατφόρμα στις αναλογίες του κορμού μας, η οποία μετακινείται μπροστά και πίσω μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Η πλατφόρμα αυτή αποτελείται από δύο μπλοκ πάνω στους ώμους, που κρατούν το σώμα του ασκούμενου σταθερό και η μετακίνησή της γίνεται σε συνδυασμό με τα ελατήρια που βρίσκονται ενσωματωμένα στο μηχάνημα και τα οποία περιέχουν διάφορα επίπεδα αντίστασης. Υπάρχει επίσης ο μηχανισμός ασφαλείας, ο οποίος προσαρμόζεται ανάλογα με το ύψος και την πάθηση του ασκούμενου και χρησιμοποιείται για να ρυθμίσουμε την απόσταση που θα σταματήσει το κρεβάτι από τη μπάρα για τα πόδια (footbar). Τέλος, στην άκρη της πλατφόρμας υπάρχουν ιμάντες με λαβές, οι οποίοι μπορούν να τραβηχτούν με τα χέρια ή τα πόδια σε συνδυασμό με το σωματικό βάρος και την αντίσταση των ελατηρίων.

Στόχοι του reformer

Σε βοηθά να αποκτήσεις ορθοστατική συμμετρία, έλεγχο αναπνοής, κοιλιακή δύναμη, σταθεροποίηση λεκάνης-σπονδυλικής στήλης- ώμων, ευελιξία μυών και κινητικότητα στις αρθρώσεις.

Το reformer είναι ένα αριστούργημα, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους. Μπορεί να αποτελέσει ήπια γυμναστική για μία έγκυο γυναίκα, ασφαλή για έναν υπερήλικα και δυναμική για έναν αθλητή. Επίσης, συστήνεται άφοβα από ορθοπεδικούς και φυσιοθεραπευτές ως ο ιδανικός τρόπος εκγύμνασης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τραυματισμών. Σύμφωνα με τον εμπνευστή του J. Pilates στα πρώτα δέκα μαθήματα νιώθεις τη διαφορά, στα είκοσι τη βλέπουν οι άλλοι και στα τριάντα έχεις ένα καινούριο σώμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Department of Exercise Science at the University of New Mexico Albuquerque 2006

American Congress of Rehabilitation Medicine and the American Academy of physical Medicine and Rehabilitation 2008

Πασχάλης Κεχλιμπάρης
Πασχάλης Κεχλιμπάρης Καθηγητής Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ.