Συστάσεις Διατροφής

Οι προκλήσεις της γυναικείας διατροφής

07 Μαρτίου 2016
20904 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
gynaika pou mageireuei me ta paidia ths

Photo source: www.bigstockphoto.com

Στη σημερινή εποχή, οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται και έχουν την ευθύνη της διατροφής και της καλής υγείας όλης της οικογένειας. Tα MME διαφημίζουν υγιή διατροφικά πρότυπα, έχοντας ως κύριο πομπό τις γυναίκες, καθώς εκτός του ότι αυτές αποφασίζουν τι και πως τρώει η οικογένεια, κάνουν τις αγορές των τροφίμων και ετοιμάζουν τα γεύματα.

Υπάρχουν πολλά αντικρουόμενα μηνύματα σε διάφορα γυναικεία περιοδικά που ενθαρρύνουν τη σωστή διατροφή και φυσική άσκηση, αλλά ταυτόχρονα προωθούν τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε κενές θερμίδες.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τη διατροφή στις σύγχρονες γυναίκες;

Έρευνες έχουν εντοπίσει τρια σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη διατροφή στις σύγχρονες γυναίκες. Αυτά είναι η έλλειψη χρόνου προετοιμασίας των φαγητών, οι δυσκολίες που έχουν στον καθορισμό υγιών διατροφικών επιλογών και ο ρόλος της διατροφής στην επίτευξη ενός υγιούς βάρους.

Oι γυναίκες θέλουν να τρώνε σωστά και να διατηρούν ένα υγιές βάρος. Η ενέργεια, το λίπος, το ασβέστιο και οι φυτικές ίνες απασχολούν περισσότερο τις γυναίκες στην κατανάλωσή τους. Ενώ, καταναλώνουν περισσότερο τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ποιες είναι οι διατροφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν;

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες του σήμερα είναι η έλλειψη χρόνου καθώς οι επαγγελματικές υποχρεώσεις και οι ανάγκες των οικογενειών τους είναι πολύ απαιτητικές. Ο σχεδιασμός, η αγορά και η προετοιμασία υγιεινών και θρεπτικών γευμάτων απαιτούν αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο των γυναικών και είναι ιδιαίτερα δύσκολο όταν εργάζονται, έχουν παιδιά ή φροντίζουν κάποιο υπερήλικο μέλος της οικογένειας. Αυτό έχει ως συνέπεια ν’ αυξάνεται το άγχος τους.

Οι γυναίκες είναι εύκολο να επηρεαστούν από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η έλλειψη μαγειρικών δεξιότητων, ο προγραμματισμός των γευμάτων- ειδικότερα στις νεότερες γυναίκες, και το υψηλό κόστος μιας σωστής διατροφής.

Ποια είναι η λύση στα ζητήματα αυτά;

1. Ισορροπημένα γεύματα

Η κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων βοηθάει στον έλεγχο πρόσληψης των θερμίδων, γι’ αυτό το διαιτολόγιο των γυναικών θα πρέπει να είναι ισορροπημένο στα βασικά (πρωϊνό, μεσημεριανό, βραδινό) και ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό).

2. Φυσική δραστηριότητα

Η φυσική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο για να διατηρηθεί το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα και έχει συσχετιστεί με πολλές θετικές επιπτώσεις για την υγεία των γυναικών, όπως παχυσαρκία, οστεοπόρωση, οστεοαρθρίτιδα, μειωμένος κινδύνος για διαβήτη τύπου ΙΙ, στεφανιαίας νόσου, καρκίνο του στήθους, άνοιας, κατάθλιψης, και άγχους. Επίσης, βελτιώνει την ισορροπία, την κινητικότητα, την ευελιξία και τη στάση του σώματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι ωφελεί στην γνωστική λειτουργία και έχει συσχετιστεί με την βελτίωση της ποιότητας ζωής για τα ηλικιωμένα άτομα.

Διατροφικές συμβουλές για τις γυναίκες της σημερινής εποχής

  • Κατανάλωση τροφής με μέτρο και αποφυγή παράλειψης γευμάτων και διαιτών.
  • Ενημέρωση για τα προϊόντα τροφίμων από τις ετικέτες τροφίμων.
  • Αύξηση φυσικής δραστηριότητας και κατανόηση των μερίδων τροφίμων (Περισσότερα μπορείτε να δείτε στην ιστιοθέση http://megethosmeridas.gr). Η αλλαγή τρόπου ζωής θα βελτιώσει την υγεία μακροπρόθεσμα.
  • Προτιμήστε να πηγαίνετε στις εξωτερικές δουλειές περπατώντας, αντί με το αυτοκίνητο.
  • Η αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς θα πρέπει να γίνεται με αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα 3-4 εβδομάδες για να χτιστεί και να διατηρηθεί μια καινούργια διατροφική συνήθεια.
  • Μαγειρέψτε ένα φαγητό για όλη την οικογένεια. Ο χρόνος είναι απαραίτητος και το μαγείρεμα δυο φαγητών είναι πολυέξοδο και απαιτεί πολύ χρόνο.
  • Σε περίπτωση έλλειψης χρόνου, ετοιμάστε τα γεύματα νωρίτερα ή από το προηγούμενο βράδυ.
  • Τα όσπρια μπορούν να καταναλωθούν έτοιμα από κονσέρβα και να προστεθούν σε αγαπημένα πιάτα και σαλάτες.
  • Eπιλέξτε υγιεινές επιλογές στα εστιατόρια. Για παράδειγμα προτιμήστε σάλτσα ντομάτας αντί για κρέμα γάλακτος.
  • Αν υπάρχουν μειωμένες μαγειρικές ικανότητες προτιμήστε τα ωμά λαχανικά/ φρούτα και ανατρέξτε σε εύκολες συνταγές και τρόπους μαγειρέματος.
  • Αγοράστε λαχανικά και φρούτα έτοιμα προς χρήση. Σε περίπτωση έλλειψης διαθεσιμότητας, επιλέξτε τα κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα.
  • Αν βρίσκεστε διαρκώς σε κίνηση έχετε μαζί σας σνακ όπως φρούτα, λαχανικά, τοστ, τυρί, κράκερς, μπάρες δημητριακών ή γιαούρτι.
  • Για δείπνο δοκιμάστε τοστ με γάλα ή χυμό. Το υγιεινό φαγητό μπορεί να γίνει χωρίς συνταγή σε μικρό χρονικό διάστημα.
  • Χωρίστε τις κατηγορίες των τροφίμων για τα ψώνια ως εξής: προϊόντα ολικής αλέσεως, λαχανικά και φρούτα, κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα και τις εναλλακτικές λύσεις. Αυτό βοηθάει στην εξισορρόπηση των διατροφικών επιλογών και εξοικονομεί χρόνο, καθώς τα περισσότερα από τα τρόφιμα βρίσκονται μαζί στο σούπερ μαρκετ.

 Εν κατακλείδι

Συνοψίζοντας, αν και η υγιεινή διατροφή είναι περίπλοκη οι γυναίκες πρέπει να βρουν τον χρόνο, τα μέσα και να ενδιαφερθούν για την προετοιμασία των γευμάτων, για ν’ αντιμετωπίσουν τις καθημερινές απαιτήσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Aphramor L., Is a weight-centred health framework salutogenic? Some thoughts on unhinging certain dietary ideologies., Soc Theory Health. 2005 Nov;3(4):315-40.

Bhui K, Fletcher A., Common mood and anxiety states: gender differences in the protective effect of physical activity. Soc Psychiatry Psychiatr Epidemiol. 2000 Jan;35(1):28-35.

Brown WJ, Burton NW, Rowan PJ., Updating the evidence on physical activity and health in women. American Journal of Preventive Medicine. 2007 Nov;33(5):404-411.

Crawford D, Ball K, Mishra G, Salmon J, Timperio A., Which food-related behaviours are associated with healthier intakes of fruits and vegetables among women?., Public Health Nutr. 2007 Mar;10(3):256-65.

Dietitians of Canada (2003) Women take on Health Eating. Canada: Dietitians of Canada.Duff J., (2004). Setting the menu: dietary guidelines, corporate interests, and nutrition policy, pp 127-146.

In A sociology of food and nutrition: the social appetite [J. Germov, L. Williams, editors]. 3rd ed. Melbourne: Oxford University Press.Goodman S, Hammond D, Pillo-Blocka F, Glanville T, Jenkins R., Use of nutritional information in Canada: national trends between 2004 and 2008., J Nutr Educ Behav. 2011 Sep-Oct;43(5):356-65.

Griffioen-Roose S, Mars M, Siebelink E, Finlayson G, Tomé D, de Graaf C., Protein status elicits compensatory changes in food intake and food preferences., Am J Clin Nutr. 2012 Jan;95(1):32-38.

Kitch CL., Food Is love: food advertising and gender roles in modern America., J Am Hist. 2007 Mar;93(4):1331.

Kraft Canada & Dairy Farmers of Canada and Dietitians of Canada (2003) Report on Healthy Eating Challenges Facing Women. Canada: Dietitians of Canada.Krahn VM, Lengyel CO, Hawranik P., Healthy eating perceptions of older adults living in Canadian rural and northern communities., J Nutr Gerontol Geriatr. 2011 Aug;30(3):261-273.

Madden H, Chamberlain K., Nutritional health messages in women's magazines: a conflicted space for women readers., J Health Psychol 2004 Jul;9(4):583-597.

Mastin T, Campo S., Conflicting messages: overweight and obesity advertisements and articles in Black magazines., Howard J Comm 2006 Oct;17(4):265-285.

Ortega A, Abdulaggah H, Ibrahim R., Stress Indicators and Eating Habits among Working Malaysian Women., Asian Social Science. 2003 Mar;9(7): 1911-2025.

Sointu E., The rise of an ideal: tracing changing discourses of well-being. Sociol Rev. 2005 May;53(2):255-274.

The Secretariat for the Intersectoral Healthy Living Network (2005) The integrated pan-Canadian healthy living strategy. Ottawa: Public Health Agency of Canada.

WHO, World Health Organization website, Better evidence to improve women's health through gender and health statistics (updated on October 2010), accessed on 3rd February 2014: http://www.who.int/gender/events/2010/gender_policy_dialogue/en/index.html

Μαρία Παπαγιαννάκη
Μαρία Παπαγιαννάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος Διεθνούς Δημόσιας Υγείας, M.Sc.

Η Μαρία Παπαγιαννάκη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Δημόσια Υγεία. Ζεί και εργάζεται στο Λονδίνο σε εταιρία διατροφής, όπου ασχολείται με τη νομοθεσία τροφίμων. Εργάζεται επίσης ως καθηγήτρια Διατροφής καθώς και ως αρθρογράφος στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Excellence in Healthcare Management και στο mednutrition.