Συστάσεις Διατροφής

Υποχρεωτικός εμπλουτισμός τροφίμων με φολικό οξύ στη Βρετανία

06 Αυγούστου 2015
6012 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
moriakoi desmoi kai simaia agglias

Εμπλουτισμός τροφίμων ορίζεται η προσθήκη επιλεγμένων μικροθρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένα τρόφιμα υψηλής κατανάλωσης, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε αυτά ή η αντικατάστασή τους σε περιπτώσεις πιθανής απώλειας, λόγω της επεξεργασίας που υπόκεινται τα συγκεκριμένα τρόφιμα. Ένα γνωστό παράδειγμα εμπλουτισμού είναι η προσθήκη φολικού οξέoς σε τρόφιμα όπως δημητριακά προγεύματος, ψωμί και αλεύρι.

Ο ρόλος του φολικού οξέος πριν και κατα τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η κατανάλωση φολικού οξέoς από γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν έγκυες ή από εγκύους έχει επανειλημμένα επιβεβαιωθεί ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση των ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα, αφού το φολικό οξύ παίζει ρόλο στη σύνθεση και λειτουργία του γενετικού υλικού - η απουσία του ή η ανεπάρκειά του οδηγεί σε νευρολογικά προβλήματα.

Η πρόσληψη φολικού οξέος μέσω της διατροφής αρκεί;

Στη Βρετανία, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα που διεξήχθη οι ερευνητές συμπέραναν ότι ο πληθυσμός δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα φολικού οξέος μέσω της διατροφής γι’αυτό και ο εμπλουτισμός του ψωμιού και του αλευριού με αυτό κρίνεται αναγκαία. Εκτιμήθηκε ότι η υποχρεωτική προσθήκη φολικού οξέος κατά την επεξεργασία του αλευριού και συνεπώς του ψωμιού μπορεί να προφυλάξει 300 νεογνά από το να γεννηθούν με ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Τι πρέπει να προσέξετε;

Παρ’ όλα τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα υπάρχουν και ανησυχίες εκ μέρους των καταναλωτών. Για παράδειγμα, ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός με φολικό οξύ δεν αφήνει στα άτομα να έχουν την ελευθερία να επιλέξουν αν θέλουν ή όχι να καταναλώνουν τρόφιμα εμπλουτισμένα με φολικό οξύ. Μέχρι τώρα, στην περίπτωση των δημητριακών προγεύματος, ο καταναλωτής είχε την ευκαιρία να επιλέξει μια συσκευασία η οποία δεν περιείχε επιπρόσθετο φολικό οξύ. Στόχος όμως της χώρας είναι να απομακρύνει από την αγορά τέτοιου είδους προϊόντα ούτως ώστε να αυξηθεί μαζικά η κατανάλωση φολικού οξέος.

Πιθανή συσχέτιση φολικού οξέος και βιταμίνης Β12

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από του φορείς που ασχολούνται με το θέμα, κυβερνητικούς και μη, είναι η πιθανή ικανότητα του φολικού οξέoς να κρύβει την έλλειψη της βιταμίνης Β12 από τον οργανισμό. Αυτό παρατηρείται περισσότερο στους ηλικιωμένους, τους οποίους το έντερο δεν απορροφά σε επαρκή επίπεδα τη βιταμίνη Β12 με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αναιμία. Με την κατανάλωση φολικού οξέoς τα συμπτώματα της αναιμίας εξαφανίζονται αλλά η έλλειψη βιταμίνης Β12 παραμένει.

Συμπερασματικά

Προκύπτει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να αξιολογήσουν το όφελος του υποχρεωτικού εμπλουτισμού στα τρόφιμα σε σχέση με τον κίνδυνο του μη εντοπισμού της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Σε περίπτωση λοιπόν που αποφασιστεί ο υποχρεωτικός εμπλουτισμός με φολικό οξύ, τότε οι καταναλωτές και ειδικότερα οι ηλικιωμένοι είναι καλό να πληροφορηθούν για τους πιθανούς κινδύνους, ούτως ώστε με σωστό αιματολογικό έλεγχο να προλαβαίνουν τυχόν έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Pemberton, Μ. (2014) "Folic acid: more grist to the mill on fortifying flour" [online] Available at: http://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/10656865/Folic-acid-more-grist-to-the-mill-on-fortifying-flour.html [access 20th April 2014]

Food Standards Agency. "Folic Acid Fortification" [online] Available at: http://www.food.gov.uk/scotland/scotnut/folicfortification/#.U1060VWSyD8 [access 23rd April 2014]

Pendrous, R. (2014) "Call for UK-wide folic acid fortification" [online] Available at: http://www.foodmanufacture.co.uk/Ingredients/Call-for-UK-wide-folic-acid-fortification [access 17th April 2014]

  • Έλενα Αλετράρη
    Έλενα Αλετράρη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος RD Τεχνολόγος Τροφίμων

    Η Έλενα Αλετράρη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και Τεχνολόγος Τροφίμων. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και της Παγκύπριας Σχολής Γονέων, ερευνητικός επιστήμονας του Ερευνητικού και Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες σε ιδιωτικό γραφείο στην Λευκωσία.