Οικογένεια

Μικρά πιάτα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας;

29 Μαρτίου 2014
12456 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Μικρά πιάτα για την πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας;

Photo source: www.bigstockphoto.com

Ποιος ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας;

Ο επιπολασμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών και εφήβων φαίνεται να αυξάνεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς σε πολλές περιοχές του κόσμου. Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας και η τάση αυτή παραμένει ανοδική.

Ανησυχίες προκύπτουν από το γεγονός ότι παρόλο που η Αμερική είναι μια χώρα στην οποία τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα αυξημένα, κάποιες πρόσφατες εθνικές έρευνες (2003-2004 και 2005-2006) έδειξαν για πρώτη φορά σημαντικές αλλαγές και μείωση των ποσοστών, σε αντίθεση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας εξακολουθούν να αυξάνονται ανησυχητικά, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την μελλοντική κατάσταση υγείας των παχύσαρκων και υπέρβαρων παιδιών, την καρδιαγγειακή τους υγεία καθώς και για διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστεριναιμία, ο διαβήτης και πολλές άλλες ασθένειες, που μπορεί να παρουσιάσουν μελλοντικά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ένα παχύσαρκο παιδί, συχνά τείνει να γίνει ένας παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενήλικας.

Ποια η αιτιολογία της παδικής παχυσαρκίας;

Η αιτία της παιδική παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική - το γενετικό υπόβαθρο, η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή και τις κακές διατροφικές συνήθειες είναι οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Ας μην ξεχνάμε, ότι οι μερίδες που συνήθως βάζουν οι γονείς στα παιδιά είναι αυξημένες, σχεδόν διπλάσιες από το κανονικό. Επίσης, το γρήγορο φαγητό έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και στην καθημερινότητά μας, καθώς επίσης και η έλλειψη αθλητικών χώρων και πάρκων συμβάλλουν στην ραγδαία αύξηση του σωματικού βάρους.

Μπορεί η χρήση μικρότερων πιάτων να βοηθήσει;

Σε μια πρόσφατη μελέτη, παρατηρήθηκε ότι η χρησιμοποίηση μικρότερων πιάτων μπορεί να είναι ένας εύκολος τρόπος, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας.

Πρώτο πείραμα

Στο πρώτο πείραμα, οι ερευνητές μοίρασαν τυχαία σε 69 παιδιά προσχολικής ηλικίας άδεια μπολ των 240 ml ή 500 ml. Έπειτα οι ενήλικες έβαζαν στα μπολ γάλα και δημητριακά μέχρι να τους πει το κάθε παιδί πότε να σταματήσουν γιατί θεωρούσαν ότι έχουν αρκετό φαγητό στα μπολ τους. Παρατηρήθηκε λοιπόν ότι τα παιδιά με τα μεγαλύτερα μπολ ζήτησαν 87 τοις εκατό περισσότερο γάλα με δημητριακά, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν τα μπολ των 240 ml. Το βάρος και το φύλο των παιδιών δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ποσότητα του φαγητού που ζητήθηκε.

Δεύτερο πείραμα

Σε ένα δεύτερο πείραμα, που έγινε σε 18 διαφορετικά δημοτικά σχολεία, δόθηκαν στους μαθητές μικρά και μεγάλα μπολ. Μυστικές ζυγαριές ενσωματώθηκαν στα τραπέζια για να ζυγίσουν την μερίδα του κάθε παιδιού και να καθορίσουν το πόσο έτρωγαν τα παιδιά. Τα παιδιά με τα μεγαλύτερα μπολ ζήτησαν 69 τοις εκατό περισσότερο γάλα με δημητριακά, και έφαγαν 52 τοις εκατό περισσότερο από ό, τι τα παιδιά με τα μικρότερα μπολ.

Τα πειράματα αυτά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μεγαλύτερα μπολ οδηγούν τα παιδιά στο να ζητήσουν σχεδόν διπλάσια ποσότητα τροφίμων, κάτι που οδηγεί σε αυξημένη πρόσληψη τροφής, και κατά συνέπεια σε μεγαλύτερη θερμιδική πρόσληψη.

Η χρησιμοποίηση μικρότερων πιάτων μπορεί να είναι πολύ καλή λύση και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του σωματικού βάρους των υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, καθώς και στη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους για τα παιδιά που βρίσκονται μέσα στα ιδανικά επίπεδα βάρους.

Είναι η μόνη λύση τα μικρότερα πιάτα;

Ωστόσο, τα μικρότερα πιάτα δεν είναι η μόνη λύση. Ο συνδυασμός μικρότερων μερίδων και πρακτικές, όπως η κατάλληλη και σωστή διατροφική συμπεριφορά και η τακτική σωματική δραστηριότητα φαίνεται να έχουν προστατευτική δράση ενάντια στην αύξηση του σωματικού βάρους και λίπους κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Οι παρατηρήσεις αυτές είναι σημαντικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός πρωτογενούς προγράμματος πρόληψης της παιδικής παχυσαρκίας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Manios, Y., V. Costarelli, M. Kolotourou, K. Kondakis, C. Tzavara and G. Moschonis (2007). "Prevalence of obesity in preschool Greek children, in relation to parental characteristics and region of residence." BMC Public Health 7: 178.

Tzotzas, T., E. Kapantais, K. Tziomalos, I. Ioannidis, A. Mortoglou, S. Bakatselos, M. Kaklamanou, L. Lanaras and I. Kaklamanos (2008). "Epidemiological survey for the prevalence of overweight and abdominal obesity in Greek adolescents." Obesity (Silver Spring) 16(7): 1718-1722.

Wansink, B., K. van Ittersum and C. R. Payne (2013). "Larger Bowl Size Increases the Amount of Cereal Children Request, Consume, and Waste." J Pediatr.

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.