Συστάσεις Διατροφής

Μελομακάρονο ή κουραμπιές;

03 Ιανουαρίου 2011
18771 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
 kourampiedes

Τα Χριστούγεννα κατέφθασαν και οι διατροφικοί πειρασμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Οι μεγαλύτεροι μονομάχοι στις γιορτές είναι το μελομακάρονο και ο κουραμπιές που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των Χριστουγέννων. Και το αιώνιο ερώτημα: Τι να προτιμήσω; Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Η «μάχη» σύγκρισης μεταξύ των δύο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη ραδιοφωνική εκπομπή του Kappa Radio 87,9 Fm με τη δημοσιογράφο κυρία Μουζάκη.

Ποιο το θερμιδικό περιεχόμενο των γλυκισμάτων;

Αυτό που διευκρίνισα εξαρχής, είναι ότι κάθε νοικοκυρά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά στη συνταγή των γλυκισμάτων αυτών. Αν όμως, μιλήσουμε για τις θερμίδες της κλασικής συνταγής του κουραμπιέ που έχει βασικό συστατικό το βούτυρο και τη ζάχαρη και του μελομακάρονου από την άλλη με το μέλι τα καρύδια και το αλεύρι, θα βλέπαμε πως έχουν και τα 2 περίπου 200 Kcal ανά 50gr.

Ποιο είναι πιο θρεπτικό, κουραμπιές, ή μελομακάρονο;

Ποιο όμως είναι πιο θρεπτικό αναρωτήθηκε εύλογα η κυρία Μουζάκη; Σαφώς, η απάντηση ήταν το μελομακάρονο. Μας προσφέρει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα Ω-3 πολυακόρεστα των καρυδιών και τα πολύτιμα μικροστοιχεία του μελιού.

Από την άλλη μεριά, ο κουραμπιές έχει κορεσμένα «κακά» λιπαρά οξέα, λόγω του βουτύρου που περιέχει. Είναι μια μάχη όπου ο νικητής αναδεικνύεται μάλλον εύκολα.

Αντικαθιστώντας υλικά, μπορούμε να γλιτώσουμε θερμίδες

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση, θέλησα να δώσω ένα tip σχετικά με την παρασκευή αυτών των εποχιακών γλυκισμάτων. Με κάποιες αντικαταστάσεις υλικών στη συνταγή του κουραμπιέ μπορούμε να γλιτώσουμε κάποιες θερμίδες και να κερδίσουμε σε θρεπτικά συστατικά. Αν, για παράδειγμα, βάλουμε στον κουραμπιέ μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα πάρουμε μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά για τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τα «κακά». Έτσι, θα έχουμε γλυκίσματα με εξίσου καλή γεύση, αλλά με αναβαθμισμένη θρεπτική αξία.

Νίκος Ζέρβας
Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας. Συγγραφέας του βιβλίου "Από το ράφι στο καρότσι - Οδηγός διατροφής στο supermarket!" των εκδόσεων medNutrition. Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

Ο απώτερος στόχος του δεν είναι μόνο η μείωση βάρους και η βελτίωση των δεικτών υγείας του διαιτώμενου αλλά η τροποποίηση της διατροφικής συμπεριφοράς του μέσω των  παρεχόμενων  διαιτολογικών υπηρέσιων είτε δια ζώσης στο  ιδιωτικό διαιτολογικό γραφείο στο Κιάτο Κορινθίας είτε εξ αποστάσεως (μέσω viber, Skype, video κλήση)  σε όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.