743
Συστάσεις Διατροφής

Μελομακάρονο ή κουραμπιές;

03 Ιανουαρίου 2011

Τα Χριστούγεννα κατέφθασαν και οι διατροφικοί πειρασμοί βρίσκονται παντού γύρω μας. Οι μεγαλύτεροι μονομάχοι στις γιορτές είναι το μελομακάρονο και ο κουραμπιές; Και το αιώνιο ερώτημα: Τι να προτιμήσω; Ποιο είναι πιο θρεπτικό; Η «μάχη» σύγκρισης μεταξύ των δύο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης στη ραδιοφωνική εκπομπή του Kappa Radio 87,9 Fm με τη δημοσιογράφο κυρία Μουζάκη.

Αυτό που διευκρίνισα εξαρχής είναι ότι κάθε νοικοκυρά χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά στη συνταγή των γλυκισμάτων αυτών. Αν όμως μιλήσουμε για τις θερμίδες της κλασικής συνταγής του κουραμπιέ που έχει βασικό συστατικό το βούτυρο και τη ζάχαρη και του μελομακάρονου από την άλλη με το μέλι τα καρύδια και το αλεύρι, θα βλέπαμε πως έχουν και τα 2 περίπου 200 Kcal ανά 50gr.

Ποιο όμως είναι πιο θρεπτικό αναρωτήθηκε εύλογα η κυρία Μουζάκη; Σαφώς, η απάντηση ήταν το μελομακάρονο. Μας προσφέρει τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου, τα Ω-3 πολυακόρεστα των καρυδιών και τα πολύτιμα μικροστοιχεία του μελιού. Από την άλλη μεριά, ο κουραμπιές έχει κορεσμένα «κακά» λιπαρά οξέα, λόγω του βουτύρου που περιέχει. Είναι μια μάχη όπου ο νικητής αναδεικνύεται μάλλον εύκολα.

Πριν κλείσουμε τη συζήτηση, θέλησα να δώσω ένα tip σχετικά με την παρασκευή αυτών των εποχιακών γλυκισμάτων. Με κάποιες αντικαταστάσεις υλικών στη συνταγή του κουραμπιέ μπορούμε να γλιτώσουμε κάποιες θερμίδες και να κερδίσουμε σε θρεπτικά συστατικά. Αν, για παράδειγμα, βάλουμε στον κουραμπιέ μαργαρίνη αντί για βούτυρο, θα πάρουμε μονοακόρεστα «καλά» λιπαρά για τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τα «κακά». Έτσι, θα έχουμε γλυκίσματα με εξίσου καλή γεύση, αλλά με αναβαθμισμένη θρεπτική αξία.

  • Νίκος Ζέρβας Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Νικόλαος Ζέρβας είναι Διατολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση (MSc) στην τεχνολογία ελέγχου και διασφάλισης της ποιότητας.Παρέχει τις διαιτολογικές υπηρεσίες του, στο γραφείο του στο Κιάτο Κορινθίας.

×
×