Συστάσεις Διατροφής

Διατροφή για τέλεια εμφάνιση

02 Φεβρουαρίου 2011
5151 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ygeia toy dermatos kai diatrofi

Photo source: www.shutterstock.com

Η ισορροπημένη διατροφή, εκτός από την άμεση σχέση που έχει με το σωματικό μας βάρος, παρουσιάζει και ισχυρή σύνδεση με την εμφάνιση του δέρματος, κάτι που πολλοί αγνοούν. Ως καλεσμένος σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 97,2 Fm, μίλησα για τη σχέση μεταξύ της σωστής διατροφής και της ακεραιότητας του δέρματος.

Το δέρμα μας πολλές φορές «μιλάει», όπως ανέφερα και στη δημοσιογράφο, εμείς όμως δεν μπορούμε να το ακούσουμε. Ένα δέρμα ξηρό ή λιπαρό ή με στίγματα μάς στέλνει μηνύματα δυσθρεψίας και έλλειψης μικρο- και μακροθρεπτικών συστατικών. Ένα όμορφο, λαμπερό και καθαρό δέρμα εκπέμπει δυναμισμό, γι' αυτό όλοι οφείλουμε να το προσέχουμε μέσω της σωστής διατροφής.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την υγεία του δέρματος;

Οι εξωτερικοί παράγοντες που μπορεί να το επηρεάσουν είναι η ηλιακή ακτινοβολία, οι τοξικές ουσίες, οι αλλεργιογόνες ουσίες, θερμότητα, ενώ ενδογενείς παράγοντες που ασκούν επίδραση είναι το στρες, η η γενετική προδιάθεση, η ηλικία και η διατροφή. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και νερό προσφέρουν στο δέρμα μας όλα όσα χρειάζεται.

Κολλαγόνο και υγεία του δέρματος

Σε ερώτημα της δημοσιογράφου σχετικά με την επίδραση μιας χημικής δίαιτας στο δέρμα μας, η απάντησή μου ήταν σαφώς θετική. Ένα τέτοιο διατροφικό πλάνο συνεπάγεται έλλειψη θρεπτικών συστατικών και συνήθως πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο, μια βασική πρωτεΐνη του δέρματος. Η έλλειψη του κολλαγόνου συμβάλλει στη γήρανση αλλά και στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.