Κουζίνα

Χρησιμοποιήστε το ψυγείο σας σωστά

της Κατερίνας Χατζηράϊ
10 Δεκεμβρίου 2014
6417 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
gynaika pou anoigei psugeio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι αλήθεια ότι λίγοι είναι οι καταναλωτές οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν κάτω από ποιες συνθήκες πρέπει να διατηρούνται τα τρόφιμα που αγοράζουμε καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό, λοιπόν, να είμαστε ενήμεροι, πέρα από την σωστή επιλογή των τροφίμων στο σούπερ μάρκετ, για τον τρόπο συντήρησης τους και κυρίως για τη σωστή χρήση του ψυγείου. Οι ειδικοί τονίζουν ιδιαίτερα τους κινδύνους που εγκυμονούν λόγω της ανάπτυξης βακτηρίων (όπως λιστέρια, σαλμονέλα, e.coli, χρυσίζων σταφυλόκοκκος) στον χώρο του ψυγείου όταν δεν γνωρίζουμε την κατάλληλη θερμοκρασία και τον σωστό τρόπο καθαρισμού.

Ρυθμίζοντας την κατάλληλη θερμοκρασία:

Από τη στιγμή της παραγωγής έως την στιγμή της κατανάλωσης ενός τροφίμου, η ποιότητα και η ασφάλειά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του. Σύμφωνα με έρευνες, οι περισσότεροι καταναλωτές διατηρούν τη θερμοκρασία των ψυγείων τους σε πιο υψηλές θερμοκρασίες απ’ ό,τι συστήνεται.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η θερμοκρασία του ψυγείου θα πρέπει να κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 1-4°C. Συγκεκριμένα, δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 4°C.

Διατηρώντας τη σωστή υγιεινή του ψυγείου:

Η χειρολαβή της πόρτας του ψυγείου χρησιμοποιείται πολύ συχνά, γι’ αυτό και θα πρέπει να καθαρίζεται τακτικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι πολύ σημαντική είναι και η διατήρηση της προσωπικής υγιεινής, δηλαδή το συχνό πλύσιμο των χεριών. Όλες οι εσωτερικές επιφάνειες του ψυγείου θα πρέπει να καθαρίζονται συχνά και σχολαστικά.

Κατά τη διάρκεια προετοιμασίας του φαγητού, οι επιφάνειες και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται πρέπει να διατηρούνται πολύ καθαρά, καθώς τρόφιμα όπως τα ωμά κρέατα και πουλερικά μπορούν να επιμολύνουν άλλα τρόφιμα λόγω των πολλών μικροοργανισμών που περιέχουν.

Κατά την αποθήκευσή τους στο ψυγείο ή το καταψύκτη τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να είναι καλά κλεισμένα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς των βακτηρίων που περιέχουν. Συγκεκριμένα, το βακτήριο της σαλμονέλας ευθύνεται για τις πιο συχνές μολύνσεις του ψυγείου, καθώς περιέχεται σε τρόφιμα όπως ωμά κρέατα, τσόφλια αυγών αλλά και ωμά λαχανικά. Γι’ αυτό πρέπει τα τρόφιμα αυτά να είναι κλεισμένα το καθένα σε ξεχωριστό χώρο.

Σημαντικό είναι να τονίσουμε ότι θα πρέπει να ακολουθούν προσεκτικά τις οδηγίες αυτές όλοι οι καταναλωτές και ειδικά άτομα συγκεκριμένων κατηγοριών, όπως οι εγκυμονούσες αλλά και εκείνοι που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, καθώς είναι πιο επιρρεπείς να μολυνθούν από τα διάφορα είδη βακτηρίων.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Brown T, Hipps N A, Easteal S, Parry A, Evans J A. Reducing domestic food waste by lowering home refrigerator temperatures. International journal of refrigeration. 2 0 1 4, (40) 246- 253.

Catellani P, Miotti Scapin R, Alberghini L, Radu I L, Giaccone V. Levels of microbial contamination of domestic refrigerators in Italy. Food Control. 2014, (42) 257-262.

Medeiros L C, Hillers V N, Kendall P A, Mason A. Food Safety Education: What Should We Be Teaching to Consumers? JNE 2001, 33:108–113.

Taché J, Carpentier B. Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. 2014, (35) 392- 400.

  • Κατερίνα Χατζήραϊ
    Κατερίνα Χατζήραϊ Διαιτολόγος - Διατροφολόγος