738
Διατροφή

Πίσω από ένα όμορφο περιτύλιγμα... βρίσκεται η αλήθεια!

12 Φεβρουαρίου 2015
της Ειρήνης Χαρτερού

Οι απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε για το κάθε προϊόν είναι η διατροφική του αξία και τα συστατικά του. Πιο συγκεκριμένα, στη διατροφική αξία αναφέρεται η περιεκτικότητά του σε θερμίδες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες-σάκχαρα, λίπη (κορεσμένα, ακόρεστα) και αλάτι. Επίσης, πιθανώς να αναφέρονται στοχευμένα κάποιες επιπλέον βιταμίνες ή ιχνοστοιχεία που περιέχονται στο τρόφιμο, αν αυτό αποτελεί καλή πηγή τους (π.χ. σε ετικέτα γάλακτος να διαβάσετε για ασβέστιο). Η ποσότητα των μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών αναγράφεται συνήθως ανά 100 γραμμάρια και ανά μερίδα προϊόντος. Επιπλέον, κάτω από κάθε βασικό θρεπτικό συστατικό του προϊόντος αναγράφεται συνήθως και το ποσοστό της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης που αυτό καλύπτει. Θα παρατηρήσετε ότι τα κορεσμένα λιπαρά είναι καλό να μην ξεπερνούν τα 16-20g που καλύπτουν το 100%των συστάσεων για ένα άτομο από όλα τα τρόφιμα που θα καταναλώσει όλη τη μέρα.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

FLABEL Webinar "Current penetration of nutrition information on food labels in the EU 27 & Turkey."

Grunert KG and Wills J (2007). A review of European research on consumer response to nutrition information on food labels. Journal of Public Health 15:385-399

EUFIC Webinar "Pan-European consumer research on in-store observation, understanding & use of nutrition information on food labels, combined with assessing nutrition knowledge."

  • Ειρήνη Χαρτερού Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Γεννήθηκε στη Ρόδο την 16/05/1986. Σπούδασε στο Τμήμα Διατροφής-Διαιτολογίας του Τ.Ε.Ι. Κρήτης από όπου και αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 2010 με βαθμό 7. Στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, πραγματοποίησε πρακτική άσκηση στο πολυδύναμο κέντρο αδυνατίσματος και ομορφιάς LIPOGEN στα Χανιά Κρήτης.

×
×