Διατροφή

O ρόλος των θαλασσινών στη διατροφή μας

14 Ιουλίου 2015
7653 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
O ρόλος των θαλασσινών στη διατροφή μας

Photo source: www.shutterstock.com

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), συστήνεται η κατανάλωση 2-3 μερίδων θαλασσινών ή ψαριών την εβδομάδα. Ο φόβος όμως των καταναλωτών για τα λιπαρά , τους κάνει να μη ξεχωρίζουν τα καλά λιπαρά των θαλασσινών από τα κακά του κρέατος και των γλυκών, με συνέπεια να αποφεύγουν τη συχνή κατανάλωση των πρώτων. Για τη θρεπτική αξία των ψαριών και των θααλσσινών μίλησα στη ραδιοφωνική εκπομπή του ΑΝΤ1 στον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Ιωάννου.

Αναφερθήκαμε στα ψάρια που πρέπει να προτιμάμε και διευκρίνισα πως ενώ δεν δίνουμε πολύ σημασία στα μικρά ψάρια, στην πραγματικότητα είναι αυτά που πρέπει να επιλέγουμε για πολλούς λόγους. Κατ' αρχήν ο σκελετός των μικρών ψαριών μπορεί πιο εύκολα να καταναλωθεί, οπότε έτσι παίρνουμε το ασβέστιο που περιέχουν. Επίσης, έχουν μικρότερο χρόνο ζωής, οπότε συγκεντρώνουν λιγότερα βαρέα μέταλλα- τέλος, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς.

Ο παρουσιαστής ρώτησε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα μαγειρέψουμε και πριν προλάβω να απαντήσω σημείωσε ο ίδιος πως πρέπει να αποφεύγουμε το τηγάνισμά τους. Εγώ με τη σειρά μου του πρότεινα τα κοκκινιστά θαλασσινά, τα μαγειρεμένα στο φούρνο, στην κατσαρόλα και στη σχάρα.

Στη συνέχεια της συζήτησης ακολούθησαν απορίες των ακροατών σχετικά με διάφορα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά και την επίδραση που έχουν στην υγεία μας. Για να μάθετε τις απαντήσεις μπορείτε να ακούσετε το ηχητικό απόσπασμα.