Λεξικό Διατροφής

Bubble Tea: Αξίζει να το προτιμήσετε

της Δωροθέας Γεωργάκη
14 Νοεμβρίου 2022
67503 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
bubble tea

Photo source: www.canva.com

Τι είναι;

Είναι ένα ρόφημα με βάση το τσάι. Προσφέρθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980 στην Ταιβάν. Με την πάροδο του χρόνου έγινε ευρέως γνωστό και δημοφιλές παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια έχει έρθει στην Ελλάδα και έχει γίνει αρκετά γνωστό και δημοφιλές. Το όνομα του προέρχεται από τις ζελατινώδεις μπάλες ταπιόκα που βρίσκονται μέσα στο ποτό εξού και bubble αλλά και από το τσάι που περιέχει ως βάση. Σερβίρεται συνήθως κρύο και με φαρδύ καλαμάκι για να μπορείς να απολαύσεις τις μπάλες ταπιόκα που βρίσκονται στον πάτο του ποτηριού. Θα βρεις να το ονομάζουν ως Bubble Tea ή και ως Boba Tea.

Ποια η διατροφική αξία και από τι εξαρτάται;

Η βάση σε αυτό το ποτό είναι το τσάι και εξαρτάται από τον τύπο τσαγιού που επιλέγετε κάθε φορά. Συνήθως η βάση του Bubble Tea είναι μαύρο, πράσινο ή oolong τσάι με τις μπάλες ταπιόκας. Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν. Μπορεί είτε να προστεθεί γάλα είτε όχι. Οι πιο κοινές επιλογές γάλακτος που μπορούν να προστεθούν είναι το γαλακτοκομικά ζωικής προέλευσης όπως γάλα ή γιαούρτι αλλά και φυτικής προέλευσης. Όπως είναι το γάλα βρώμης, καρύδας και σόγιας. Το τελευταίο συστατικό που προστίθεται είναι τα γλυκαντικά. Καθώς είναι ένα γλυκό ρόφημα επιλέγεται το μέλι, η καστανή ζάχαρη, η ζάχαρη καρύδας αλλά υπάρχει και η εναλλακτική λύση όπως είναι η στέβια. Μπορείς να το απολαύσεις είτε ζεστό είτε κρύο με πάγο.

240ml Bubble Tea περιέχουν 120kcal , 0gr πρωτεΐνης, 1.5gr λίπος, , 28gr υδατάνθρακες, 0gr φυτικές ίνες και 28gr ζάχαρη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά αφορούν ένα απλό τσάι καθώς οι θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά αλλάζουν από αυτά που προστίθενται μέσα.

Ποια τα οφέλη;

Το Bubble tea έχει ως βασικό συστατικό το τσάι. Το πράσινο τσάι που είναι επίσης μια κοινή επιλογή για αυτό το ποτό παρέχει αντιοξειδωτικά που συμβάλλουν στη μακροζωία μας. Δρα κατά τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών και παρέχει προστασία στα κύτταρα του σώματος. Μελέτες έδειξαν πως η κατανάλωση πράσινου τσαγιού συμβάλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης. Γεγονός που βοηθά στη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το πράσινο τσάι έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντίκτυπο σε ορισμένους καρκίνους. Οι πολυφαινόλες του τσαγιού, ιδιαίτερα το EGCG (επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική. Οι κατεχίνες είναι οι κύριες πολυφαινολικές ενώσεις του πράσινου τσαγιού, οι οποίες περιλαμβάνουν, επιγαλλοκατεχίνη-3-γαλλική )έχουν αποτελέσει το επίκεντρο της έρευνας λόγω των πολλαπλών προστατευτικών τους επιδράσεων έναντι του καρκίνου και άλλων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι νευρολογικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Μεγάλος αριθμός επιδημιολογικών και κλινικών μελετών έχει δείξει ότι το πράσινο τσάι έχει σημαντικά προστατευτικά αποτελέσματα έναντι χρόνιων ασθενειών.

Οι μπάλες ταπιόκας στο ποτό boba είναι φτιαγμένες από ρίζες μανιόκας που είναι γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο που συμβάλει στη ρύθμιση του πεπτικού μας συστήματος. Το άμυλο ενθαρρύνει την καλλιέργεια καλών βακτηρίων του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για το πεπτικό μας σύστημα.

Ποια τα μειονεκτήματα;

Πιθανοί κίνδυνοι του τσαγιού Boba

Ενώ υπάρχουν ορισμένα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού σε ορισμένα μείγματα ομάδων φούσκας, οι περισσότερες μορφές τσαγιού boba περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ζάχαρης.

Η ποσότητα ζάχαρης που πίνετε μαζί με το τσάι boba μπορεί να εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους. Υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε πρόσθετη ζάχαρη προάγουν την ανάπτυξη της καρδιακής νόσου, του Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου 2 και της μη αλκοολικής λιπώδης νόσου του ήπατος τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Άμεσα, επηρεάζεται από τη φρουκτόζη στη ζάχαρη που απορυθμίζει το μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Ενώ έμμεσα, η ζάχαρη προάγει το θετικό ενεργειακό ισοζύγιο, άρα την αύξηση του σωματικού βάρους και του λίπους, τα οποία επίσης απορυθμίζουν τον μεταβολισμό των λιπιδίων και των υδατανθράκων. Εν ολίγοις όταν η πρόσθετη ζάχαρη καταναλώνεται σε ένα διαιτολόγιο όπου είναι αυξημένα τα λιπαρά που καταναλώνονται θα οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τότε ο κίνδυνος για μεταβολική νόσο επιδεινώνεται.

Επίσης η ταπιόκα από την οποία είναι φτιαγμένες οι μπάλες στο τσάι, είναι από άμυλό που εξάγεται από την ρίζα της κασάβα. Η κασάβα είναι γνωστή και ως μανιόκα. Σε μερικές περιπτώσεις παρατηρήθηκε αλλεργική αντίδραση σε κάποιους που την κατανάλωσαν. Παρατηρήθηκε λοιπών πως αυτοί που εμφάνισαν αλλεργία είχαν αλλεργία και στο λατεξ. Για αυτό θα πρέπει να αποφεύγονται οι μπάλες ταπιόκας αν είστε αλλεργικοί στο λατέξ.

Κάποιες εναλλακτικές λύσεις για ένα πιο υγιεινό Bubble tea.

Όπως πολλά ζαχαρούχα ποτά, έτσι και το bubble tea είναι προτιμότερο να απολαμβάνετε με μέτρο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες εναλλακτικές που μπορούν να κάνουν το bubble tea πιο υγιεινό. Μπορείς να προτιμήσεις το τσάι με την λιγότερη ζάχαρη. Θα είναι βέβαια λιγότερο γλυκό αλλά θα έχει εξίσου ωραία γεύση.

Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέλι, σιρόπι αγαύης, στέβια και άλλα γλυκαντικά. Αντικατέστησε το πλήρες γάλα με γάλα άπαχο ή φυτικό. Το γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας έχουν και αυτά εξαιρετική γεύση και τα καθιστούν εξαιρετική επιλογή σε όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Τέλος επίλεξε λιγότερες γαρνιτούρες. Οι μπάλες ταπιόκας περιέχουν και αυτές ζάχαρη, οπότε μπορείς να ζητήσεις να σου προσθέσουν λιγότερες. Σε κάποια μαγαζιά θα σου δώσουν περισσότερες επιλογές όπως να προσθέσετε ζελέ, πουτίγκα κ.α. Όσο λιγότερα έξτρα θα προσθέσετε στο ποτό σας τόσο λιγότερες θα κρατήσετε και τις θερμίδες. Και θα κρατήσετε χαμηλή και την πρόσληψη σε ζάχαρη.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ibero, M., et al. “Allergy to Cassava: A New Allergenic Food with Cross-Reactivity to Latex.” Journal of Investigational Allergology & Clinical Immunology, vol. 17, no. 6, 2007, pp. 409–412, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18088025/. Accessed 10 May 2022.


Khan, Naghma, and Hasan Mukhtar. “Tea Polyphenols in Promotion of Human Health.” Nutrients, vol. 11, no. 1, 25 Dec. 2018, p. 39, 10.3390/nu11010039.

Lambert, Joshua D., and Ryan J. Elias. “The Antioxidant and Pro-Oxidant Activities of Green Tea Polyphenols: A Role in Cancer Prevention.” Archives of Biochemistry and Biophysics, vol. 501, no. 1, Sept. 2010, pp. 65–72, 10.1016/j.abb.2010.06.013. Accessed 4 May 2020.

Stanhope, Kimber L. “Sugar Consumption, Metabolic Disease and Obesity: The State of the Controversy.” Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, vol. 53, no. 1, 17 Sept. 2015, pp. 52–67, 10.3109/10408363.2015.1084990.

Yan, Zhaoming, et al. “Antioxidant Mechanism of Tea Polyphenols and Its Impact on Health Benefits.” Animal Nutrition, vol. 6, no. 2, 1 June 2020, pp. 115–123, www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405654520300032,
10.1016/j.aninu.2020.01.001.

Δωροθέα Γεωργάκη
Δωροθέα Γεωργάκη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Δωροθέα Γεωργάκη είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος και διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Πρέβεζα, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς.