Λεξικό Διατροφής

Κουμ κουάτ

της Ευαγγελίας Αυγεράκη
07 Μαρτίου 2018
149694 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
koum kouat diatrofikh aksia

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το γνωρίζουμε ως ένα διάσημο κερκυραϊκό γλυκό του κουταλιού αλλά τα τελευταία χρόνια το συναντάμε όλο και πιο συχνά σε πιο εκλεπτυσμένες και σύγχρονες συνταγές. Όμως πόσα γνωρίζουμε για το φρούτο αυτό; Το κουμ κουατ είναι ένα φρούτο που ανήκει στο γένος κιτρέα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) και προέρχεται από την Ασία, και συγκεκριμένα την Κίνα.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει;

Όπως όλα τα φρούτα, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες αλλά και σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κυρίως βιταμίνη C και A. Τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά του αναλύονται στον παρακάτω πίνακα. Τα 100g φρούτου αντιστοιχούν σε 4-5 κουμ κουάτ. 

Διατρφική αξία του Kουμ κουάτ (100 g)
Ενέργεια (kcal) 71
Υδατάνθρακες (g) 16
Διαιτητικές ίνες (g) 6,5
Λιπίδια (g) 1
Πρωτεΐνες (g) 2
Βιταμίνες και μέταλλα
Βιταμίνη C (mg) 44
Βιταμίνη A (μg) 15
Ασβέστιο (mg) 62
Κάλιο (mg) 186

Περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Τα κουμ κουάτ έχουν μεγάλη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών, κυρίως των φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Συγκεκριμένα, περιέχουν μεγάλη ποσότητα μαργαριτένιου, ισομαργαριτένιου αλλά και φορτουνελίνης, τα οποία είναι φλαβονοειδείς ενώσεις, καθώς και σημαντικές ποσότητες κουμαρικού και φερουλικού οξέος, που ανήκουν στην κατηγορία των φαινολικών ενώσεων. Έχει φανεί ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις των αντιοξειδωτικών περιέχονται στη φλούδα του φρούτου σε σχέση με το εσωτερικό του, γι’ αυτό καλό θα είναι για να αυξήσουμε την πρόσληψή τους να καταναλώνουμε ολόκληρο το φρούτο.

Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία;

Τα κουμ κουάτ χρησιμοποιούνται εδώ και πάρα πολλά χρόνια στην Κίνα στην παραδοσιακή τους ιατρική πρακτική, κυρίως στην αντιμετώπιση της φλεγμονής της αναπνευστικής οδού. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και νεότερες έρευνες έχουν αναδείξει την αξία του κουμ κουάτ και τα οφέλη του στην υγεία.

Αντιοξειδωτική ικανότητα

Σίγουρα ακούμε πολύ συχνά την λέξη αντιοξειδωτικά και αντιοξειδωτική ικανότητα των τροφίμων και πόσο σημαντική είναι η κατανάλωσή τους για την υγεία μας. Τα περισσότερα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ενώ συγκεκριμένα για τα κουμ κουάτ μελέτες έχουν δείξει ότι έχουν πολύ καλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Ουσιαστικά, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα κουμ κουάτ καταπολεμούν τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες του οργανισμού, που προκαλούν οξείδωση και οξειδωτικό stress, τα οποία έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και συνδέονται με πολλές ασθένειες.

Αίσθημα του κορεσμού

Τα κουμ κουάτ, όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες, όπως είδαμε και στον παραπάνω πίνακα, 4-5 φρούτα μας αποδίδουν 6,5 γραμμάρια διαιτητικών ινών. Όπως γνωρίζουμε οι διαιτητικές ίνες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θρεπτικό συστατικό της διατροφής μας, καθώς η κατανάλωση τους προκαλεί κορεσμό και μας αποτρέπει από την κατανάλωση άλλων ενεργειακά πυκνότερων τροφίμων, που μπορεί τελικά να οδηγήσει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Διαβάστε Επίσης: Τι είναι ο Κορεσμός & πώς επιτυγχάνεται;

Αντιμικροβιακές ιδιότητες

Φαίνεται ότι το εκχύλισμα των κουμ κουάτ έχει αντιμικροβιακές δράσεις, και συγκεκριμένα μειώνει την ανάπτυξη των gram θετικών βακτηρίων. Στα gram θετικά βακτήρια συμπεριλαμβάνονται τα γένη των σταφυλόκοκκων, στρεπτόκοκκων αλλά και πολλά άλλα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές λοιμώξεις, που μπορεί να οδηγήσουν έως και στο θάνατο.                                          

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από συχνές λοιμώξεις αλλά ακόμα και από διάφορες μορφές καρκίνου. Τα NK (natural killers) κύτταρα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, καθώς προστατεύουν τον οργανισμό από την ανάπτυξη κυττάρων μολυσμένων από ιούς αλλά και καρκινικών κυττάρων. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από κουμ κουάτ εντείνει την παραγωγή των NK κυττάρων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Μεταβολικά οφέλη

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι εκχύλισμα από κουμ κουάτ μπορεί να επηρεάσει τη ρύθμιση της έκφρασης γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων. Παρ’ όλα αυτά η έρευνα σε αυτό το επίπεδο βρίσκεται ακόμα σε πρωταρχικό στάδιο, αλλά είναι πολύ πιθανό σε μερικά χρόνια να συναντήσουμε το εκχύλισμα από κουμ κουατ ως συστατικό σε συμπληρώματα διατροφής που βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους αλλά και των μεταβολικών ασθενειών που εμπλέκονται με την παχυσαρκία, όπως μεταβολικό σύνδρομο , σακχαρώδης διαβήτης και υπερχοληστερολαιμία.

Πώς μπορώ να τα εντάξω στη διατροφή μου;

Μέχρι τώρα είδαμε αρκετούς λόγους για να εντάξουμε τα κουμ κουάτ στο διαιτολόγιο μας, παρακάτω θα δούμε και μερικές ιδέες για να τα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ως σνακ

Μπορούμε να καταναλώσουμε τα κουμ κουάτ, ως φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ενδιάμεσα από τα κυρίως γεύματα

Μέσα στη σαλάτα

Αν θέλουμε να αναβαθμίσουμε την σαλάτα μας, μπορούμε να προσθέσουμε μερικά φρέσκα κουμ κουάτ στο μπολ με τα λαχανικά μας

Μέσα στις συνταγές μας

Αν είμαστε τολμηροί μπορούμε να δοκιμάσουμε νέες ευφάνταστες συνταγές με κουμ κουάτ, για να εξελίξουμε τις γευστικές μας εμπειρίες. Ταιριάζει τέλεια με ψάρι, κοτόπουλο αλλά και κόκκινο κρέας.

Ως γλυκό του κουταλιού

Μπορούμε να προσθέσουμε ένα κουταλάκι του γλυκού κουμ κουάτ στο γιαούρτι μας. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιούμε και την ανάγκη μας για γλυκό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Λίγα ιστορικά στοιχεία…

Το κουμ κουατ είναι ένα φρούτο που ανήκει στο γένος κιτρέα και στην οικογένεια ρυτοειδών (Rutaceae) και «συγγενεύει» με το πορτοκάλι. Έχει τις ρίζες του νότια Ασία και συγκεκριμένα πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα. Στην Ευρώπη ήρθε το 1846 στο Λονδίνο και αργότερα επεκτάθηκε έως την Βόρεια Αμερική. Πλέον καλλιεργείται ευρύτατα στην Ασία, στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ευρώπη με ιδιαίτερα μεγάλο όγκο καλλιέργειας την Κέρκυρα.

Στην Κίνα χρησιμοποιούταν στην ιατρική πρακτική εδώ και πολλά χρόνια καθώς είχαν καταγραφεί οι θετικές επιδράσεις που είχε στην υγεία σε διάφορες ασθένειες, κυρίως στα νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Lou, S.N. and C.T. Ho, Phenolic compounds and biological activities of small-size citrus: Kumquat and calamondin. J Food Drug Anal, 2017. 25(1): p. 162-175.

Lou, S.N., et al., Drying effect on flavonoid composition and antioxidant activity of immature kumquat. Food Chem, 2015. 171: p. 356-63.

USDA Food Composition Databases, Kumquat raw

Ευαγγελία Αυγεράκη
Ευαγγελία Αυγεράκη Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc.