Διατροφή

Το Διατροφικό Κόστος της Τηλεργασίας. Τι κάνουμε λάθος;

21 Μαΐου 2025
627 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
thlergasia kai diatrofi

Photo source: www.canva.com

Η τηλεργασία έχει αλλάξει δραστικά τον τρόπο που εργαζόμαστε και, κατ’ επέκταση, τον τρόπο που τρεφόμαστε. Η έλλειψη φυσικού διαχωρισμού μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, η καθιστική ζωή και η εύκολη πρόσβαση στο φαγητό στο σπίτι δημιουργούν προκλήσεις για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής.

Ποιες είναι οι Βασικές Προκλήσεις που προκύπτουν απο την Τηλεργασία;

Οι βασικές προκλήσεις της διατροφής που προκύπτουν είναι:

Συχνά Τσιμπολογήματα

Δηλαδή συνεχή πρόσβαση στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας, γεγονός που οδηγεί σε μη προγραμματισμένα και ανθυγιεινά σνακ.

Παράλειψη Γευμάτων

Πολλοί εργαζόμενοι βυθίζονται στη δουλειά τους ξεχνούν να τρώνε ή αναβάλλουν τα γεύματα, με αποτέλεσμα να νιώθουν έντονη πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Κακή Ποιότητα Φαγητού

Η εύκολη λύση των γρήγορων και επεξεργασμένων τροφίμων κερδίζει έδαφος, καθώς η προετοιμασία ενός υγιεινού γεύματος απαιτεί χρόνο και οργάνωση.

Μειωμένη Σωματική Δραστηριότητα

Η έλλειψη μετακινήσεων και φυσικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας επηρεάζει τον μεταβολισμό και αυξάνει τον κίνδυνο αύξησης βάρους.

Αυξημένη Κατανάλωση Καφέ και Ροφημάτων με Ζάχαρη

Οι τηλεργαζόμενοι συχνά καταναλώνουν υπερβολικό καφέ ή ζαχαρούχα ροφήματα για να αντιμετωπίσουν την κούραση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο, τα επίπεδα ενέργειας, αλλά και του σωματικού βάρους.

Smiling Woman Working Remotely

Εσύ πώς διαχειρίζεσαι τη Διατροφή σου όταν δουλεύεις από το Σπίτι;

Η τηλεργασία φέρνει προκλήσεις, αλλά με σωστή οργάνωση μπορούμε να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.Η τηλεργασία έχει αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες, συχνά με τρόπους που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και την απόδοσή μας.

Ακολουθούν τα πιο συχνά διατροφικά λάθη που κάνουμε όταν εργαζόμαστε από το σπίτι, καθώς και τρόποι για να τα αποφύγουμε:

Παράλειψη Γευμάτων ή Ακατάστατο Πρόγραμμα Διατροφής

Λύση: Δημιουργία σταθερού προγράμματος γευμάτων, όπως αν ήμασταν στο γραφείο, με τακτικά διαλείμματα για φαγητό.

Συνεχές Τσιμπολόγημα χωρίς Έλεγχο

Λύση: Καθορισμός συγκεκριμένων ωρών για σνακ και προετοιμασία υγιεινών επιλογών, όπως φρούτα, ξηροί καρποί ή γιαούρτι.

Κατανάλωση Επεξεργασμένων Τροφών και Fast Food.

Λύση: Προετοιμασία σπιτικών γευμάτων με φρέσκα υλικά,αποφυγή των επεξεργασμένων τροφών και έξυπνες επιλογές όπως σαλάτες, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής άλεσης.

Κατανάλωση Υπερβολικής Καφεΐνης ή Ζαχαρούχων Ροφημάτων

Λύση: Περιορισμός της καφεΐνης (2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα), αντικατάσταση με πράσινο τσάι ή νερό με λεμόνι και αποφυγή αναψυκτικών.

Έλλειψη Ενυδάτωσης

Λύση: Καθορισμός υπενθυμίσεων για κατανάλωση νερού, χρήση μεγάλου ποτηριού ή μπουκαλιού και προτίμηση νερού αντί άλλων ροφημάτων.

Κατανάλωση Μεγάλων και Βαριών Γευμάτων

Λύση: Προτίμηση ελαφριών, ισορροπημένων γευμάτων με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά για διατήρηση της ενέργειας χωρίς δυσφορία.

Φαγητό Μπροστά στον Υπολογιστή

style="font-family: inherit; font-size: 1rem;">Λύση: Ορισμός ξεχωριστού χώρου και χρόνου για το φαγητό, χωρίς περισπασμούς, ώστε να απολαμβάνουμε κάθε γεύμα συνειδητά.

Όταν δουλεύουμε από το σπίτι, είναι εύκολο να παραλείψουμε γεύματα ή να καταφύγουμε σε γρήγορες αλλά ανθυγιεινές επιλογές. Ωστόσο, με λίγη οργάνωση, μπορούμε να απολαμβάνουμε θρεπτικά, νόστιμα και εύκολα γεύματα που μας διατηρούν χορτάτους και γεμάτους ενέργεια.Ο προγραμματισμός γευμάτων κάνει τη διατροφή πιο εύκολη και υγιεινή, μειώνοντας το άγχος της καθημερινής προετοιμασίας φαγητού.

Εσύ ακολουθείς κάποιο διατροφικό πλάνο ή αυτοσχεδιάζεις κάθε μέρα;

Οφέλη του Προγραμματισμού Γευμάτων

Υγιεινή Διατροφή και Καλύτερη Διαχείριση Βάρους

Με τον προγραμματισμό, αποφεύγουμε ανθυγιεινές επιλογές και υπερκατανάλωση τροφής, καθώς έχουμε έτοιμες, θρεπτικές λύσεις.

Εξοικονόμηση Χρόνου

Δεν χρειάζεται να αποφασίζουμε καθημερινά τι θα φάμε ή να μαγειρεύουμε από το μηδέν κάθε φορά. Ένα πλάνο για την εβδομάδα μειώνει τον χαμένο χρόνο.

Οικονομία και Λιγότερη Σπατάλη Φαγητού

Αγοράζουμε μόνο τα απαραίτητα, αποφεύγοντας τις αυθόρμητες και περιττές αγορές.

Καλύτερη Οργάνωση και Μείωση Άγχους

Δεν χρειάζεται να ανησυχούμε τελευταία στιγμή για το τι θα μαγειρέψουμε. Τα γεύματα είναι προγραμματισμένα και έτοιμα.

Ισορροπημένη Πρόσληψη Θρεπτικών Συστατικών

Ο σωστός προγραμματισμός εξασφαλίζει ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθημερινά.

Remote Work

Πώς να Ξεκινήσεις τον Προγραμματισμό Γευμάτων;

Καθόρισε το Διατροφικό σου Πλάνο

Σκέψου πόσα γεύματα χρειάζεσαι καθημερινά (π.χ. πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό, σνακ).Φρόντισε να υπάρχει ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών και καλών λιπαρών.

Δημιούργησε μια εβδομαδιαία Λίστα Γευμάτων

Σημείωσε τι θα φας κάθε μέρα και προετοίμασε τα βασικά συστατικά από πριν.Προτίμησε συνταγές που μπορείς να αποθηκεύσεις και να ξαναζεστάνεις εύκολα.

Οργάνωσε τη Λίστα Αγορών

Κάνε λίστα με τα υλικά που θα χρειαστείς για όλη την εβδομάδα. Αγόρασε φρέσκα προϊόντα και τροφές που μπορούν να αποθηκευτούν εύκολα.

Προετοίμασε τα Γεύματά σου Νωρίτερα

Μπορείς να προετοιμάζεις γεύματα για 2-3 μέρες και να τα αποθηκεύεις στο ψυγείο ή την κατάψυξη.Έτοιμα υλικά όπως μαγειρεμένο ρύζι, ψητό κοτόπουλο ή κομμένα λαχανικά κάνουν το μαγείρεμα γρηγορότερο.

Χρησιμοποίησε Δοχεία Αποθήκευσης

Διατήρησε τα γεύματά σου σε τάπερ, ώστε να τα έχεις έτοιμα και να αποφεύγεις το τσιμπολόγημα.

Μείνε Ενυδατωμένος

Πολλές φορές η δίψα συγχέεται με την πείνα. Πριν φας ένα σνακ, πιες ένα ποτήρι νερό και περίμενε λίγα λεπτά για να δεις αν εξακολουθείς να πεινάς.Βάλε στόχο 1,5-2 λίτρα νερό την ημέρα.

Μην Τρως Κατευθείαν από τη Συσκευασία

Βάλε Υγιεινά Σνακ σε Προσβάσιμα Σημεία

Τοποθέτησε φρούτα, γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς σε εμφανές σημείο αντί για μπισκότα και πατατάκια.Ό,τι βλέπεις πρώτο, είναι πιο πιθανό να φας.

Απόφυγε το Mindless Eating

Όταν τρως, κάνε το συνειδητά. Μην τρως μπροστά στην οθόνη ή ενώ δουλεύεις. Κάθισε στο τραπέζι, απόλαυσε το σνακ σου και επικεντρώσου στη γεύση.

Η τηλεργασία έχει αναδειχθεί ως μια νέα πραγματικότητα για πολλούς εργαζόμενους, επηρεάζοντας σημαντικά τις καθημερινές διατροφικές συνήθειες. Η παραμονή στο σπίτι αυξάνει τις πιθανότητες για τσιμπολόγημα, συχνά χωρίς  πραγματική πείνα. Αντί να τρως ασυναίσθητα, υπάρχουν τρόποι να ελέγξεις την κατανάλωση σνακ, διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

Συμπερασματικά

Συνεπώς, η υιοθέτηση στρατηγικών, όπως ο προγραμματισμός γευμάτων, η διατήρηση τακτικής φυσικής δραστηριότητας και η εξασφάλιση επαρκούς ύπνου, είναι κρίσιμες για τη διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής και ευεξίας κατά την τηλεργασία.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Harvard T.H. Chan School of Public Health – Healthy Eating and Remote Work. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/

World Health Organization (WHO) – Nutrition and Health During Remote Work. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Academy of Nutrition and Dietetics – Meal Planning for Remote Workers. https://www.eatright.org/

Mayo Clinic – The Effects of Remote Work on Eating Habits. https://www.mayoclinic.org/

Muscogiuri, G., et al. (2020). The Impact of COVID-19 on Nutrition and Telework

Zheng, C., & Zhang, J. (2021). Eating Habits and Health During Remote Work

Pellegrini, M., et al. (2021). Sedentary Lifestyle and Nutrition During Remote Wor