769
Λεξικό Διατροφής

Ξηροί καρποί

26 Ιανουαρίου 2017
ksiroi karpoi

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αποτελούν μια κατηγορία τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει καρπούς όπως είναι τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τα φιστίκια. Κάθε ξηρός καρπός περιέχει διαφορετικά μικροθρεπτικά συστατικά, ωστόσο σε γενικές γραμμές είναι πλούσιοι στη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε, σε φολικό οξύ και σε μαγνήσιο, ενώ περιέχουν και μια σειρά από άλλα μικρότερης συγκέντρωσης αλλά μεγάλης σημασίας ιχνοστοιχεία, όπως πολυφαινόλες, τανίνες κ.α.. Οι ξηροί καρποί έχουν αυξημένη περιεκτικότητα καλού λίπους αλλά και θερμίδων, για το λόγο αυτό η κατανάλωση τους συστήνεται να είναι συχνή αλλά με μέτρο.

Ποια είναι τα οφέλη τους στην υγεία;

Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει την αξία των ξηρών καρπών στην υγεία καθώς έχει φανεί πως:

  • Παρέχουν καρδιαγγειακή προστασία
  • Βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ
  • Έχουν αντιφλεγμονώδεις δράσεις
  • Συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου ΙΙ
  • Παρουσιάζουν ενδεχόμενη αντικαρκινική δράση
  • Βελτιώνουν την κινητικότητα του εντέρου
  • Έχουν ανοσοενισχυτικές ιδιότητες

Οι επωφελείς τους δράσεις οφείλονται στην περιεκτικότητά τους σε πολυακόρεστα (ωμέγα-3 και ωμέγα-6) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και στην φτωχή τους συγκέντρωση σε κορεσμένα λίπη. Περιέχουν φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή εντερική λειτουργία ενώ φαίνεται πως επιδρούν θετικά στα επίπεδα της ολικής και κακής χοληστερόλης.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

×

×