Διατροφή

Βατόμουρα & σταφύλι: Πώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό;

Κυριακής Ποντικέρη
28 Μαρτίου 2014
21282 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
vatomoura kai stafuli

Όταν οι απειλές για τον οργανισμό αυξάνονται καθημερινά, χρειάζεσαι τροφές που να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου ενάντια στους κινδύνους. Συγκεκριμένα οι χημικές ουσίες στα βατόμουρα και στα κόκκινα σταφύλια, όπως υποστηρίζει νέα έρευνα, μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, εξέτασαν τον αντίκτυπο από 46 διαφορετικές χημικές ουσίες ως προς την ικανότητά τους να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα στον άνθρωπο (η μελέτη έγινε χρησιμοποιώντας καλλιέργειες κυττάρων σε εργαστηριακό επίπεδο). Κατόπιν απομόνωσαν δύο ουσίες οι οποίες υπερέχουν από τις υπόλοιπες την ρεσβερατρόλη, που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια και την πτεροστιλβίνη που υπάρχει στα βατόμουρα.

«Από τη μελέτη των εκατοντάδων ενώσεων, μόνο αυτές οι δύο ξεχώρισαν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Adrian Gombart. «Η συνέργειά τους με βιταμίνη D ήταν σημαντική και ενδιαφέρουσα. Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα αλληλεπίδραση»

Ποιες ουσίες συμμετέχουν στη λειτουργία του ανοσοποιητικού;

Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Molecular Nutrition and Food Research έδειξαν ότι οι δύο αυτές χημικές ουσίες, οι οποίες ονομάζονται στιλβενοειδή, λειτουργούν παράλληλα με την βιταμίνη D και, όπως αποδείχθηκε, έχουν σημαντική δράση στη λειτουργία ενός συγκεκριμένου γονιδίου, του CAMP, το οποίο συμμετέχει στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ποια η δράση της ρεσβερατρόλης;

Η ρεσβερατρόλη έχει αποτελέσει αντικείμενο δεκάδων μελετών, για τη διερεύνηση των πιθανών ευεργετικών αποτελεσμάτων της, από τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας έως την καταπολέμηση του καρκίνου και τη μείωση της φλεγμονής.

Πιο συγκεκριμένα, η ρεσβερατρόλη (3,5,4 9-τριϋδροξυστιλβένιο), είναι μια πολυφαινόλη που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα πεύκα, στον ευκάλυπτο, στα φιστίκια και στα φασόλια. Η φλούδα των σταφυλιών και τα προϊόντα σταφυλιού, όπως το κόκκινο κρασί, περιέχουν κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους.

Τι απέδειξαν μελέτες απέδειξαν για τη ρεσβερατρόλη:

  • Ρυθμίζει διάφορες κυτταρικές λειτουργίες του ανοσοποιητικού. Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να σχετίζεται με τις επιπτώσεις της στην παραγωγή κυτοκινών.
  • Εμφανίζει ένα ευρύ φάσμα βιολογικών και φαρμακολογικών δραστηριοτήτων, τόσο in vivo, όσο και in vitro. Έχει αποδειχτεί ότι η in vitro ρεσβερατρόλη μπορεί να ασκήσει μια δοσοεξαρτώμενη ρυθμιστική επίδραση στην ανθρώπινη ανοσολογική λειτουργία των κυττάρων.
  • Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, την οξείδωση των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, και προωθεί την παραγωγή του νιτρικού οξειδίου από το αγγειακό ενδοθήλιο.
  • Συμβάλλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και της στεφανιαίας νόσου.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

http://www.sciencedaily.com/releases/2013/09/130917125022.htm

Roberto Falchetti, Maria Pia Fuggetta, Giulia Lanzilli, Maria Tricarico, Giampietro Ravagnan. Effects of resveratrol on human immune cell function. Institute of Experimental Medicine, CNR, Via Fosso del Cavaliere, 100 - 00133 Rome, Italy, 29 May 2001

http://en.wikipedia.org/wiki/Resveratrol

Κυριακή Ποντικέρη
Κυριακή Ποντικέρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος