Διατροφή

H ιστορία του κόσμου σε 6 ποτήρια

της Ανθής Ναούμη
04 Δεκεμβρίου 2014
17760 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
mpyra krasi poto kafes tsai anapsyktiko

Ακόμη και για όσους δεν αγάπησαν ποτέ την ιστορία στα σχολικά (και μη) χρόνια τους, η συγκεκριμένη προσέγγισή της έχει τρομακτικό ενδιαφέρον!

Μπύρα, κρασί, οινοπνευματώδη, καφές, τσάι, κόκα κόλα.

Λέξεις και γεύσεις τόσο γνώριμες και για πολλούς αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Διαβάστε με έναν πρωτότυπο τρόπο την ιστορία του ανθρώπου μέσα από την ιστορία των 6 αυτών ποτηριών. Η ανθρώπινη ιστορία ξεκίνησε με 3 αλκοολούχα ποτά και συνεχίστηκε με 3 καφεϊνούχα. Ξεκίνησε από τη χαλάρωση και πέρασε στην πνευματική διαύγεια και την εγρήγορση, κατά μια έννοια.

Συναντάμε την μπύρα και την αρχικά τυχαία παραγωγή της κάπου στο ξεκίνημα των πρώτων οικισμών και καλλιεργειών δημητριακών, στο ξεκίνημα της ανθρώπινης ιστορίας. Τόπος; Μεσοποταμία και Αίγυπτος.

Η παραγωγή του κρασιού συνδέθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και στη Ρώμη με την ανάπτυξη του πνεύματος, της φιλοσοφίας και της δημοκρατίας.

Έπειτα, ξεκίνησε η εποχή των μεγάλων εξερευνήσεων πέραν του τότε γνωστού κόσμου. Πρώτη στάση τα πιο βαριά οινοπνευματώδη κι η διακίνησή τους, που είναι άρρηκτα συνδεμένη με την εποχή των μεγάλων ανακαλύψεων (και φυσικά του δουλεμπορίου).

Ο καφές στη συνέχεια αποτέλεσε το ποτό – σύμβολο του Διαφωτισμού, τονώνοντας τα… μεγάλα πνεύματα της εποχής και κρατώντας τα νηφάλια μετά τα οινοπνευματώδη που προηγήθηκαν ιστορικά.

Επόμενο, το τσάι που ήρθε από τις μακρινές Ινδίες και λοιπές Βρετανικές κατακτήσεις, ποτό – σύμβολο της τότε Βρετανικής αυτοκρατορίας.

Τέλος, ήρθε η άνοδος της Αμερικής, το ποτό σύμβολο της παγκοσμιοποίησης και πιο αναγνωρίσιμο λογότυπο παγκοσμίως, η Κόκα Κόλα. Όλοι πίνουν το ίδιο ποτό, στο ίδιο κουτάκι, από τον εργάτη στην Κίνα, μέχρι τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε το εξαιρετικό αυτό βιβλίο με την αναλυτική κι εκτεταμένη βιβλιογραφία που το συνοδεύει, και γευτείτε τη μπύρα, το κρασί, το ποτό, τον καφέ, το τσάι ή την Κόκα Κόλα σας και δείτε τα να σας κλείνουν το μάτι πονηρά! 

Ανθή-Ισμήνη Ναούμη
Ανθή-Ισμήνη Ναούμη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc