Λεξικό Διατροφής

Κακάο

07 Δεκεμβρίου 2016
7257 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
kakao

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου, ενός φυτού το οποίο ευδοκιμεί μόνο σε τροπικά κλίματα όπου υπάρχει ζέστη και πολύ υγρασία. Η επιστημονική ονομασία του δέντρου είναι Theobroma cacao, η οποία προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή «το φαγητό των θεών». Συχνά, το κακάο πωλείται ως σκόνη και χρησιμοποιείται για να παρασκευαστεί το ομώνυμο αφέψημα το οποίο το χαρακτηρίζει η εξαιρετικά πικρή του γεύση.

Ποια είναι η επίδραση του κακάο στην υγεία του ανθρώπου;

Πληθώρα επιστημονικών μελετών στηρίζουν τις ευεργετικές επιπτώσεις του κακάο στην υγεία του ανθρώπου

Αυτό οφείλεται κυρίως στις υψηλές συγκεντρώσεις του κακάο σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες. Οι ουσίες αυτές παρουσιάζουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελευθέρων ριζών, και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση.

Φλαβονοειδή

Αποτελούν μία μεγάλη κατηγορία της οικογένειας των πολυφαινολών. Η θετική επίδραση των πολυφαινολών στην υγεία της καρδιάς οφείλεται εν μέρη στην ικανότητά τους να μειώνουν τη συγκέντρωση και συσσώρευση των αιμοπεταλίων. Η αυξημένη δραστηριότητα και συγκέντρωση των αιμοπεταλίων συνδέεται με τη θρόμβωση και πιθανότατα εμπλέκεται στην ανάπτυξη και εξέλιξη αθηρωματικών πλακών.

Προκυανιδίνες

Αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα προστακυκλίνης στο πλάσμα και μειώνουν τα επίπεδα λευκοτριενιών του πλάσματος. Η προστακυκλίνη μεταξύ άλλων προάγει την αγγειοδιαστολή και αναστέλλει τη συσσώρευση αιμοπεταλίων, άρα και το σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αντίθετα, τα λευκοτριένια είναι αγγειοσυσταλτικά και μπορεί να είναι αιτία συσσώρευσης αιμοπεταλίων. Η ικανότητα επομένως των προκυανιδίνων να αυξάνουν την αναλογία προστακυκλίνης/λευκοτριενίων πιθανώς έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη θρόμβωση και τη φλεγμονή.

Με λίγα λόγια το κακάο μπορεί να αποτελέσει πολύ ωφέλιμη τροφή για τον οργανισμό εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Σχετικά με τη θερμιδική του αξία, αυτή ανέρχεται στις 47kcal ανά 15γρ (1 κουταλιά) σκόνης κακάο. Θα πρέπει να είσαστε επομένως προσεκτικοί στην κατανάλωσή του, για να μην οδηγηθείτε σε μεγάλη αύξηση της ημερήσιας ενεργειακής σας πρόσληψης.

  • Δέσποινα Γκακνή
    Δέσποινα Γκακνή Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Δέσποινα Γκακνή είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος απόφοιτη Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (M.Sc. – MΜedSci) με εξειδίκευση στην παχυσαρκία και τη διαχείριση βάρους. Διατηρεί δικό της διαιτολογικό γραφείο στο Βόλο και είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition.