Διατροφή

Γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες

του Θωμά Κραμποκούκή
17 Μαΐου 2012
16071 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκιά γεύση, χωρίς θερμίδες

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η ανάγκη για απόλαυση γλυκών χωρίς ενοχές οδήγησε στην εφεύρεση των τεχνητών γλυκαντικών υλών. Σήμερα, χρησιμοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων με μειωμένες θερμίδες και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε τσίχλες που δεν επηρεάζουν την τερηδόνα, σε αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη και θερμίδες ή στην παρασκευή διαιτητικών σκευασμάτων. Το συνηθέστερο ερώτημα σε σχέση με τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες είναι το κατά πόσο κάποιος που κάνει δίαιτα μπορεί να καταναλώνει άφοβα τα προϊόντα που τις περιέχουν. Οι διαιτολόγοι- διατροφολόγοι Θωμάς Κραμποκούκης & Άνναμπελ Καραθανάση, μας απαντούν σε αυτό το «καυτό» ερώτημα.

Ποια τα οφέλη των γλυκαντικών υλών;

Οι ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν να συμβάλουν στην απώλεια ή στη συντήρηση του σωματικού βάρους, εφόσον καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου υποθερμιδικού διαιτολογίου. Τα τρόφιμα στα οποία η ζάχαρη έχει αντικατασταθεί από ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες, όπως η ασπαρτάμη, έχουν χαμηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο αλλά την ίδια «γλυκιά γεύση» που θα είχαν αν περιείχαν ζάχαρη. Αυτή η ιδιότητα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών είναι πολύ σημαντική για τους ανθρώπους που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών, τα γλυκαντικά έντονης γλυκύτητας και τα γλυκαντικά όγκου.

Τα γλυκαντικά έντονης γλυκύτητας, όπως η ασπαρτάμη, η στέβια και η σακχαρίνη, έχουν πολλαπλάσια γλυκύτητα από τη ζάχαρη και στις ποσότητες που χρησιμοποιούνται αποδίδουν σχεδόν μηδενικές θερμίδες, ενώ παράλληλα δεν επηρεάζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Τα γλυκαντικά όγκου, όπως η σορβιτόλη, η μανιτόλη, κ.ά., προσδίδουν στα τρόφιμα παρόμοιο όγκο και γλυκιά γεύση με τη ζάχαρη, αλλά με τις μισές περίπου θερμίδες (π.χ. 2 θερμίδες έναντι 4 θερμίδων ανά γραμμάριο ζάχαρης).

Συμπερασματικά

Η επιθυμία για τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση είναι κοινή για όλους τους ανθρώπους, καθώς φαίνεται ότι προδιαγράφεται μέσα από το ίδιο μας το DNA, για αυτό και οι περισσότεροι δυσκολεύονται να περιορίσουν τη ζάχαρη από τη διατροφή τους. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά έντονης γλυκύτητας προσφέρουν μια εναλλακτική λύση που ικανοποιεί την επιθυμία για γλυκιά γεύση, χωρίς να προσθέτουν θερμίδες.

Θωμάς Κραμποκούκης
Θωμάς Κραμποκούκης Διαιτολόγος - Διατροφολόγος