Οικογένεια

Παιδική διατροφή- ο ρόλος του παιδιάτρου

13 Νοεμβρίου 2015
17685 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παιδική διατροφή- ο ρόλος του παιδιάτρου

Ο ρόλος του παιδιάτρου, σε σχέση με την παιδική διατροφή, αφορά στη συνεχή καθοδήγηση της μητέρας σε θέματα σωστής διατροφής, στην πρώιμη διάγνωση τυχόν διαταραχών σίτισης και θρέψης και στην έγκαιρη αντιμετώπιση της υποθρεψίας και της υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους.

Στο ιατρικό ιστορικό του παιδιού, ένα μέρος αφορά και τη διατροφική του αξιολόγηση. Γι' αυτό ο παιδίατρος θα πρέπει να ενημερωθεί για τη διατροφική πρόσληψη του παιδιού και να καταγραφούν τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά. Η μέτρηση του ύψους και του βάρους του παιδιού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και η καταγραφή της πορείας της ανάπτυξης σε καμπύλες ΔΜΣ- ηλικίας μπορεί να δώσει σημαντικές πληροφορίες και μια πιο έγκυρη εικόνα για τον ρυθμό ανάπτυξής του. Για να εκτιμήσει κανείς την ανάπτυξη του παιδιού, και κατ' επέκταση το βάρος του, χρειάζεται αρχικά να υπολογίσει τον ΔΜΣ του και στη συνέχεια να τον συγκρίνει με τις καμπύλες ανάπτυξης που αντιστοιχούν στην ηλικία και στο φύλο του παιδιού. Στη συνέχεια, στο πλαίσιο του ιατρικού ιστορικού, ο ιατρός θα πρέπει να γνωρίσει και το οικογενειακό ιστορικό του παιδιού. Ανάλογα με τα συμπεράσματα των παραπάνω, συνιστώνται ιατρικές εξετάσεις όπως γενική αίματος και ούρων. Αν θεωρεί χρήσιμο, ο παιδίατρος συνταγογραφεί και πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως βιοχημικούς δείκτες (χοληστερίνη, σάκχαρο, ηλεκτρολύτες, κ.ά.), ελέγχου βιταμινών και ανόργανων συστατικών ή ορμονολογικές εξετάσεις, κ.ά. Στο τέλος αυτών, αν χρειαστεί, ο ιατρός βγάζει κάποια γνωμάτευση.

Αξιολόγηση και ιατρική διάγνωση κάνει μόνο ο ιατρός. Η συνεργασία ιατρού και διαιτολόγου είναι απαραίτητη.

Η χρονική στιγμή που οι περισσότεροι γονείς αποφασίζουν να επισκεφτούν έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο, είναι όταν ο παιδίατρος επισημαίνει ότι το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Η επίσκεψη σε έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο συστήνεται ωστόσο σε κάθε γονέα, από τη βρεφική ηλικία του παιδιού, καθώς θα σας δώσει καθοδήγηση και χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή του παιδιού σας. Να ληφθεί υπόψη ότι οι παιδίατροι ενίοτε εφησυχάζουν τους γονείς και δεν παραπέμπουν πάντα τα παχύσαρκα παιδιά σε διαιτολόγο, αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα υγείας πέραν του αυξημένου βάρους.

Να σημειωθεί ότι η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας ή της λανθασμένης διατροφικής συμπεριφοράς, από μικρή ηλικία, αποτρέπει την εμφάνιση, στο μέλλον, χρόνιων ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, τα καρδιαγγειακά προβλήματα, η λιπώδης διήθηση του ήπατος, το άσθμα, ο καρκίνος, η υπέρταση, η άπνοια του ύπνου, η κατάθλιψη, η κοινωνική απόρριψη, κ.ά.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχει πλήθος εξετάσεων που κυκλοφορούν με τη «σημαία» ότι δίνουν λύση π.χ. στην παχυσαρκία, τα αναφερόμενα ως «τεστ δυσανεξίας» ή «τεστ για την ομάδα αίματος» και πλήθος άλλων.

Σε αυτές τις περιπτώσεις να είστε πολύ επιφυλακτικοί, γιατί τα εν λόγω στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και προφανώς δεν ωφελούν στη διαιτολογική παρέμβαση και στη ρύθμιση βάρους. Αντίθετα, μπορεί να είναι έως και επικίνδυνα για την υγεία ενός παιδιού. Για οποιαδήποτε εξέταση εκτός από τις προαναφερθείσες, είναι σημαντικό οι γονείς να ελέγχουν τη χρησιμότητά της, συμβουλευόμενοι τον παιδίατρό τους.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γ. Μανιός, PHD, Διατροφική Αξιολόγηση. Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης, Αθήνα, 2006. Ενότητα ΙV: Διαιτολογικό & Ιατρικό Ιστορικό, Σωματομετρικοί, Κλινικοί & Βιοχημικοί Δείκτες

Vanessa Shaw& Margaret Lawson, Clinical Paediatric Dietetics. 2nd ed. Blackwell Publishing 2001: Chapter 1 Principles of Paediatric Dietetics. Biochemistry and haematology; p.7-9

Παιδική παχυσαρκία. Ένας ενημερωτικός και συμβουλευτικός οδηγός για την ελληνική οικογένεια. Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, 2005; Available from: http://www.eiep.gr/oldsite/txts/paidpax.pdf

Μ. Λιναρδάκης, Ι. Καφάτος "Καμύλες σωματικής ανάπτυξης παιδιών βρεφικής και προσχαολικής ηλικίας της Κρήτης που προέκυψαν από διαχρονική παρακολούθηση τους". Παιδιατρική 2000;63: 391-407.

Sweeting HN, Measurement and definitions of obesity in childhood and adolescence: a field guide for the uninitiated. Nutr J, 2007.6:p.32.

Χριστίνα Φοντόρ
Χριστίνα Φοντόρ Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

H Χριστίνα Φοντόρ πτυχιούχος της Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιπλέον σπουδές στην Ψυχοσωματική θεραπεία. Διατηρεί Διαιτολογικό Γραφείο στην Αργυρούπολη όπου, καθημερινά, έρχεται σε επαφή με ανθρώπους παρέχοντας τους εξατομικευμένες διατολογικές υπηρεσίες. Συγγραφέας του βιβλίου "Stop στην Παιδική Παχυσαρκία - Η γενιά του Χ-Large" των εκδόσεων medNutrition.