Οικογένεια

Το παιδί μου αρνείται να πάρει κολατσιό από το σπίτι

της Εβίτας Σιατίτσα
11 Σεπτεμβρίου 2017
14604 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
paidi trwei kolatsio sto sxoleio

Photo source: www.bigstockphoto.com

Είναι πρωί, το παιδί σας είναι έτοιμο για αναχώρηση φορτωμένο με τη σχολική του τσάντα και εσείς γεμάτη χαρά του δίνετε το κολατσιό που του ετοιμάσατε για το σχολείο! Θα μπορούσα ακόμη και να στοιχηματίσω ότι κάθε μανούλα από εσάς έχει να θυμάται μία τουλάχιστον φορά, ή μήπως λέω λίγες, που το κολατσιό που όλο αγάπη ετοιμάσατε δεν κατέληξε ποτέ στον σωστό παραλήπτη. Ή ακόμη πόσες φορές δεν βρήκατε μία χιλιοχτυπημένη μπανάνα ξεχασμένη στην τσαντούλα του παιδιού σας ενώ εσείς νομίζατε ότι είχε φαγωθεί; Άλλοτε καταφέρατε το παιδί σας να πάρει το κολατσιό του και άλλοτε το πήρε και μετά απλώς το επέστρεψε. Ένα καθημερινό άγχος που δικαιολογημένα έχετε: το παιδί μου αρνείται να πάρει κολατσιό από το σπίτι, τι μπορώ να κάνω;


Διαβάστε επίσης: Το παιδί μου πάει σχολείο. Τι μπορεί να τρώει; [Δωρεάν EBOOK]


Καταρχάς δείξτε ψυχραιμία και σε καμία περίπτωση μην ξεκινήσετε τις φωνές και την επιβολή της άποψής σας: «θα το πάρεις και μην τυχόν έμαθα ότι το πέταξες», «αν δεν το πάρεις ξέχασε την ταινία που ήθελες να δεις το βράδυ». Αυτές και άλλες παρόμοιες «απειλές» και εκφοβισμοί ίσως έχετε ήδη διαπιστώσει πως δεν αποδίδουν. Όπως και σε κάθε άλλη «διαπραγμάτευση» με το παιδί σας έτσι και σε αυτή ο ήρεμος διάλογος και η επινόηση λύσεων αποτελούν την χρυσή οδό.

Γιατί το παιδί αρνείται να πάρει το κολατσιό του;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν ανακαλύπτοντας τον λόγο που το παιδί αρνείται να πάρει το κολατσιό του. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω κάνοντάς σας μερικές ερωτήσεις:

  • Μήπως δέχεται bulling; Πείραγμα δηλαδή για το είδος του φαγητού που παίρνει το παιδί ή για την ποσότητα μικρή/μεγάλη;
  • Μήπως «ζηλεύει» το κολατσιό κάποιου φίλου; Ζητήστε από το παιδί να σας δώσει ιδέες για σνακ που πιθανώς βλέπει από συμμαθητές του.
  • Μήπως η παρέα του/της δεν τρώει στο σχολείο και έτσι το παιδί σας επηρεάζεται; Κουβεντιάστε με τους υπόλοιπους γονείς για το θέμα αυτό. Το ένα θα γίνει καλό παράδειγμα για το άλλο.
  • Μήπως το παιδί έχεις ενοχλήσεις από συγκεκριμένα τρόφιμα στο στομάχι ή στο έντερο;
  • Μήπως του φαίνεται λίγο; Φροντίστε να μην λείπει από το παιδί το σνακ που του αναλογεί για να μην καταφύγει σε εύκολες λύσεις.
  • Μήπως τα σνακ που δίνετε αλλοιώνονται εύκολα και δεν διατηρείται η γεύση τους;
  • Μήπως το σνακ κρυώνει/ζεσταίνεται πολύ μέχρι να καταναλωθεί; Τι επιλογές ψύξης/θέρμανσης διαθέτει το σχολείο; Ένα ζεστό σνακ που κρύωσε είναι εξίσου αποδεκτό από το παιδί σας;
  • Είναι πολύ πιθανό λοιπόν ένας από τους παραπάνω λόγους να ευθύνεται για την άρνηση του παιδιού σας. Δεν μένει παρά να αναρωτηθείτε και να κουβεντιάσετε με ηρεμία και κατανόηση με το παιδί σας!

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ακόμη όμως και αν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε δυσκολίες μερικά χρήσιμα tips για να αυξήσετε την δεκτικότητά του είναι πιθανό να σας βοηθήσουν:

  • Φροντίστε ώστε το κολατσιό του παιδιού να έχει το κατάλληλο περιτύλιγμα ή ένα τάπερ που δεν έχει φόβο να ανοίξει ή να ξεφύγει το περιεχόμενό του. Σκεφτήκατε ποτέ ότι μία αρνητική εμπειρία του παιδιού πχ να του χύθηκε ο χυμός ή να τρίφτηκαν τα σπιτικά κουλουράκια που του δώσατε με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα φάει ή να λερώθηκε μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε άρνηση να παίρνει μαζί του κάτι;
  • Δώστε στο παιδί σας ένα κολατσιό με εύκολο «σερβίρισμα», που δεν απαιτεί χρήση μαχαιριού ειδικά όταν πρόκειται για πιο μικρά παιδιά.
  • Προτρέψτε το παιδί σας να μοιράζεται ή να ανταλλάσσει σνακ με τον φίλο/φίλη του. Δώστε του κάτι που θα προορίζεται και για τους δύο. Αυτό ίσως βοηθήσει τη δεκτικότητά του: «μπορούμε να μοιραστούμε το κέικ που μου έδωσε η μαμά μου σήμερα και αύριο φέρνεις εσύ». Ακόμη θα μπορούσε το παιδί να συμφωνήσει με τον φίλο/φίλη του στο να φέρουν το ίδιο κολατσιό.
  • Επιτρέψτε μία φορά την εβδομάδα κάτι πιο νόστιμο από τη λίστα με τα «απαγορευμένα» πχ η Παρασκευή μπορεί να οριστεί ως η μέρα που το παιδί θα τρώει ό,τι θέλει ή θα του δίνετε εσείς ένα από τα σνακ που κανονικά αποφεύγετε.
  • Χρησιμοποιείστε όμορφα πολύχρωμα τσαντάκια για τη μεταφορά του κολατσιού: το όμορφο «περιτύλιγμα» προδιαθέτει πάντα θετικά. Για παράδειγμα επιλέξτε χρωματιστά τάπερ ανάλογα με το φαγητό ή την ημέρα.
  • Χρησιμοποιείστε ένα ισοθερμικό τσαντάκι για να διατηρήσετε το τρόφιμο στην κατάλληλη θερμοκρασία. Φροντίστε να είναι μικρό και πρακτικό. Τα παιδιά συχνά «ντρέπονται» να κουβαλάνε μεγάλα τσαντάκια με φαγητό.
  • Ετοιμάστε το σνακ μαζί με το παιδί σας και αυξήστε έτσι τη δεκτικότητά του στο να πάρει μαζί του ένα κολατσιό. Μην ξεχνάτε ότι ένα σνακ που ετοίμασε το ίδιο το παιδί είναι πάντα καλύτερα αποδεκτό από το ίδιο.
  • Γίνετε παράδειγμα προς μίμηση: ετοιμάστε και το δικό σας σνακ μαζί με του παιδιού σας και επιλέξτε και για τον εαυτό σας κάτι εξίσου υγιεινό.
Εβίτα Σιατίτσα
Εβίτα Σιατίτσα Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, MSc.