Συστάσεις Διατροφής

Τι λένε οι επιστημονικοί φορείς για τις γλυκαντικές ύλες;

της Εύας Ανδρέου
02 Δεκεμβρίου 2011
12582 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
glykantikes yles

Photo source: www.bigstockphoto.com

Η αναζήτηση ουσιών με γλυκιά γεύση και ελάχιστες ή μηδενικές θερμίδες ξεκίνησε πριν από αρκετές δεκαετίες, όταν έγινε σαφές ότι, η έμφυτη αδυναμία των ανθρώπων προς τα τρόφιμα και ροφήματα με γλυκιά γεύση, είναι για πολλούς από αυτούς και η αιτία για αυξημένη πρόσληψη θερμίδων. Ωστόσο, η ανάγκη για τη διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα, ειδικά στις μέρες μας, είναι κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Μέρος της λύσης θέλησε να δώσει η βιομηχανία τροφίμων, με τη χρήση γλυκαντικών υλών με μηδενικές ή πολύ λίγες θερμίδες και οι οποίες μάλιστα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Παρά το γεγονός ότι η χρήση αυτών των υλών ξεκίνησε αρχικά για καλό σκοπό, η στάση των Μ.Μ.Ε. αλλά και πολλών “ειδικών” απέναντί τους πολλές φορές θυμίζει “ιερά εξέταση”, γεγονός που, όπως είναι λογικό, δημιουργεί σύγχυση. Ποια είναι η άποψη των αρμόδιων επιστημονικών φορέων για τις ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες;

Ας γνωρίσουμε ποιοι είναι πραγματικά οι ειδικοί για τα θέματα ασφάλειας και έγκρισης των γλυκαντικών υλών, αλλά και όλων των πρόσθετων συστατικών στα τρόφιμα και ροφήματα:

Ποια η γνώμη των ειδικών;

Οι ευρύτερα διαδεδομένες γλυκαντικές ύλες που χρησιμοποιούνται σήμερα από τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών για γλυκιά γεύση και συγχρόνως χαμηλό θερμιδικό περιεχόμενο, είναι η ασπαρτάμη, το ακεσουλφαμικό-Κ, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, το κυκλαμικό και οι γλυκοζίτες της στεβιόλης (στέβια).

Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται η γλυκαντική ισχύς κάθε ουσίας συγκρινόμενη με τη ζάχαρη και οι ημερομηνίες έγκρισης και τελευταίας επαναξιολόγησης από τους παραπάνω επιστημονικούς φορείς.

Γλυκαντικές ουσίες Γλυκύτητα vs ζάχαρη
Ασπαρτάμη 200 φορές
Γλυκοζίτες Στεβιόλης 200-300 φορές
Κυκλαμικό 30-50 φορές
Ακεσουλφάμη Α ≤200 φορές γρήγορη
Σουκραλόζη 600 φορές με διάρκεια
Νεοεσπιρεδίνη DC 400-600 φορές

Πηγή: Food and Drug Administration (FDA) U.S 2017

Τι υποστηρίζουν οι μελέτες;

  1. Εθνικές και Διεθνείς Αρχές για την ασφάλεια των τροφίμων καθώς και ρυθμιστικές αρχές σε περισσότερες από 100 χώρες, έχουν διεξάγει εκτενείς επιστημονικές έρευνες και αξιολογήσεις και έχουν καταλήξει ότι οι εγκεκριμένες γλυκαντικές ύλες είναι ασφαλείς για χρήση.
  2. Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται εντός των αποδεκτών ημερήσιων επιπέδων πρόσληψης όπως έχουν καθιερωθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων.

Συνοψίζοντας

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των επίσημων φορέων που βασίζονται σε μελέτες από διάφορες χώρες, η Εκτιμώμενη Ημερήσια Πρόσληψη των γλυκαντικών υλών, είναι κατά πολύ μικρότερη της τιμής της μέγιστης Αποδεκτής Ημερήσιας Πρόσληψης, ακόμη και από άτομα που καταναλώνουν συχνά και σε μεγάλες ποσότητες τρόφιμα με γλυκαντικά.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

European Parliament and Council Directive 94/35/EC (1994) Sweeteners for use in Foodstuffs. Official Journal of the European Communities L237, 10.9.94: 3-12

[JECFA] Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives. Evaluation of certain food additives and contaminants. World Health Organ Tech Rep Ser. 2007;(947):1-225, back cover.

ADA. Position of the American Dietetic Association: Use of Nutritive and Non-nutritive sweeteners. J Am Diet Associat 2004; 104: 255-

Εύα Ανδρέου
Εύα Ανδρέου Διαιτολόγος - Διατροφολόγος