Συστάσεις Διατροφής

Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο;

27 Ιανουαρίου 2015
4752 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο;

Με μεγάλη μου χαρά παραβρέθηκα σε ομιλία με θέμα «Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο» στην οποία μίλησε και η συνάδελφος Έλλη Χατζηλουκά, Διατροφολόγος για τη Δημόσια Υγεία και Αθλητική Διατροφολόγος. Το κυρίως θέμα της ομιλίας της συναδέλφου ήταν η σπουδαιότητα ύπαρξης της γλυκιάς γεύσης στη διατροφή μας, αλλά και ο ρόλος των γλυκαντικών υλών σε αυτή.

Εγώ με τη σειρά μου αναφέρθηκα στο ισοζύγιο ενέργειας και στους τρόπους τους οποίους μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να μη «γέρνει» η ζυγαριά προς τη θετική μεριά. Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα της αύξησης τους μεγέθους του πιάτου, σε συνδυασμό με την αύξηση της μερίδας.

Για να γίνει πιο κατανοητό το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων ανέφερα ένα παράδειγμα. Ένας Κρητικός, το 1950 διένυε 14 χλμ την ημέρα. Αυτό πλέον είναι κάτι ακατόρθωτο, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, αλλά και θέλησης. Επίσης, η αύξηση προσλαμβανόμενων θερμίδων, η λάθος διατροφική συμπεριφορά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό μας, μάς έχει οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του βάρους δεν είναι γονιδιακή.

Τέλος, ένα μήνυμα που θά 'θελα να περάσω στο κοινό, είναι πως όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το είδος άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας που μας ταιριάζει, ανάλογα με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε, την ηλικία μας αλλά και τις δυνατότητές μας.

  • Πάρης Παπαχρήστος
    Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc, ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.