Συστάσεις Διατροφής

Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο;

27 Ιανουαρίου 2015
14841 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο;

Με μεγάλη μου χαρά παραβρέθηκα σε ομιλία με θέμα «Γλυκιά γεύση και ενεργειακό ισοζύγιο» στην οποία μίλησε και η συνάδελφος Έλλη Χατζηλουκά, Διατροφολόγος για τη Δημόσια Υγεία και Αθλητική Διατροφολόγος. Το κυρίως θέμα της ομιλίας της συναδέλφου ήταν η σπουδαιότητα ύπαρξης της γλυκιάς γεύσης στη διατροφή μας, αλλά και ο ρόλος των γλυκαντικών υλών σε αυτή.

Εγώ με τη σειρά μου αναφέρθηκα στο ισοζύγιο ενέργειας και στους τρόπους τους οποίους μπορούμε να ακολουθήσουμε ώστε να μη «γέρνει» η ζυγαριά προς τη θετική μεριά.

Η αύξηση του επιπολασμού της παχυσαρκίας είναι αποτέλεσμα της αύξησης τους μεγέθους του πιάτου, σε συνδυασμό με την αύξηση της μερίδας

Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική

Για να γίνει πιο κατανοητό το γεγονός ότι η παχυσαρκία είναι ο συνδυασμός πολλών παραγόντων ανέφερα ένα παράδειγμα. Ένας Κρητικός, το 1950 διένυε 14 χλμ την ημέρα. Αυτό πλέον είναι κάτι ακατόρθωτο, λόγω έλλειψης ελεύθερου χρόνου, αλλά και θέλησης.

Επίσης, η αύξηση προσλαμβανόμενων θερμίδων, η λάθος διατροφική συμπεριφορά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε το φαγητό μας, μάς έχει οδηγήσει στην αύξηση της παχυσαρκίας. Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η αύξηση του βάρους δεν είναι γονιδιακή.

Βρείτε το είδος άσκησης που σας ταιριάζει

Τέλος, ένα μήνυμα που θά 'θελα να περάσω στο κοινό, είναι πως όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε το είδος άσκησης ή φυσικής δραστηριότητας που μας ταιριάζει, ανάλογα με τον χρόνο που μπορούμε να διαθέσουμε, την ηλικία μας αλλά και τις δυνατότητές μας.

Πάρης Παπαχρήστος
Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.
Ο Πάρης Παπαχρήστος παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, συμβάλλοντας σε βελτίωση της ποιότητας ζωής.  Ως πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc. έχει ευρύτερη επιστημονική γνώση, η οποία συνδυάζεται στις διαιτολογικές συνεδρίες με την προσωπική του εμπειρία.
 
Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας». Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τις διαιτολογικές υπηρεσίες που παρέχει είτε στο Παγκράτι είτε αξιοποιώντας skype και viber σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με χιλιάδες ανθρώπους, έχει δει τι είναι αποτελεσματικό και όχι.