Λεξικό Διατροφής

Παστερίωση

16 Δεκεμβρίου 2015
4653 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παστερίωση

Είναι η θερμική επεξεργασία τροφίμων, συνήθως σε θερμοκρασία <100οC, προς καταστροφή/μείωση μέρους του πληθυσμού παθογόνων μικροοργανισμών που περιέχονται φυσικά στο τρόφιμο. Κύριος στόχος της παστερίωσης είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των τροφίμων για ασφαλέστερη και μεγαλύτερη ευκολία όσον αφορά στην κατανάλωσή τους. Η παστερίωση συνήθως αποτελεί στάδιο παρασκευής ή και επεξεργασίας των τροφίμων και η διαδικασία της διαφοροποιείται ανάλογα με το τρόφιμο (διάρκεια θερμικής επεξεργασίας-θερμοκρασία). Χωρίζεται σε επιμέρους στάδια (χαμηλή, υψηλή) ανάλογα με τον χρόνο που διαρκεί.

Αναλογικά, όσο αυξάνει ο χρόνος παστερίωσης ενός τροφίμου, τόσο μειώνεται και ο πληθυσμός παθογόνων μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα, να αυξάνεται η χρονική περίοδος διατηρησιμότητας ενός προϊόντος (π.χ. γάλατα μακράς διάρκειας). Η διατήρηση των αποτελεσμάτων της παστερίωσης εξαρτάται από τη τήρηση των κανόνων συντήρησης των τροφίμων (ψύξη, κονσερβοποίηση κ.ά.) Το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο παστεριωμένο τρόφιμο είναι το γάλα. Η παστερίωση, ως διαδικασία, δεν αλλοιώνει τη γεύση ή το άρωμα ενός προϊόντος. Παρόλο που θεωρείται ότι δεν υποβαθμίζει τη θρεπτική αξία των τροφίμων, η επίδραση της θερμότητας έχει αρνητική επίπτωση σε ορισμένα θερμοευαίσθητα συστατικά τους, όπως η βιταμίνη C και η θειαμίνη (βιταμίνη Β1).

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.

ΣΧΟΛΙΑ
Η medNutrition σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.