Λεξικό Διατροφής

Παστερίωση

16 Δεκεμβρίου 2015
14451 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Παστερίωση

Είναι η θερμική επεξεργασία τροφίμων, συνήθως σε θερμοκρασία <100οC, προς καταστροφή/μείωση μέρους του πληθυσμού παθογόνων μικροοργανισμών που περιέχονται φυσικά στο τρόφιμο.

Ποιος ο στόχος της Παστερίωσης;

Κύριος στόχος της παστερίωσης είναι η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής των τροφίμων για ασφαλέστερη και μεγαλύτερη ευκολία όσον αφορά στην κατανάλωσή τους. Η παστερίωση συνήθως αποτελεί στάδιο παρασκευής ή και επεξεργασίας των τροφίμων και η διαδικασία της διαφοροποιείται ανάλογα με το τρόφιμο (διάρκεια θερμικής επεξεργασίας-θερμοκρασία). Χωρίζεται σε επιμέρους στάδια (χαμηλή, υψηλή) ανάλογα με τον χρόνο που διαρκεί.

Πώς λειτουργεί;

Αναλογικά, όσο αυξάνει ο χρόνος παστερίωσης ενός τροφίμου, τόσο μειώνεται και ο πληθυσμός παθογόνων μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα, να αυξάνεται η χρονική περίοδος διατηρησιμότητας ενός προϊόντος (π.χ. γάλατα μακράς διάρκειας). Η διατήρηση των αποτελεσμάτων της παστερίωσης εξαρτάται από τη τήρηση των κανόνων συντήρησης των τροφίμων (ψύξη, κονσερβοποίηση κ.ά.)

Ποια τρόφιμα παστεριώνονται;

Το πιο κοινώς χρησιμοποιούμενο παστεριωμένο τρόφιμο είναι το γάλα. Η παστερίωση, ως διαδικασία, δεν αλλοιώνει τη γεύση ή το άρωμα ενός προϊόντος. Παρόλο που θεωρείται ότι δεν υποβαθμίζει τη θρεπτική αξία των τροφίμων, η επίδραση της θερμότητας έχει αρνητική επίπτωση σε ορισμένα θερμοευαίσθητα συστατικά τους, όπως η βιταμίνη C και η θειαμίνη (βιταμίνη Β1).

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία και κλινική εμπειρία στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. 

     

    Δραστηριοποιείται στην Αθήνα στο Medtronic Diabetes Shop ως σύμβουλος θεραπείας στο διαβήτη και στις νέες τεχνολογίες. Αποτελεί μέλος της ομάδας Street Workout Athens αναλαμβάνοντας τη διατροφική παρακολούθηση αθλητών και αθλούμενων.