Διατροφή

Μαστίχα, η θαυματουργή

της Ζωής Πορφύρη
31 Ιανουαρίου 2013
38244 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Μαστίχα, η θαυματουργή

Οι ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας και του μαστιχέλαιου για την υγεία, ήταν ήδη γνωστές από την αρχαιότητα και όχι άδικα. Μαστίχα ονομάζεται η αρωματική φυσική ρητίνη, που εξάγεται από το μαστιχόδεντρο ή σχίνο, το οποίο φύεται μόνο στο νησί της Χίου και σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου, καθότι όλες οι προσπάθειες, ανάπτυξης του φυτού σε άλλα μέρη της Ελλάδας αλλά και εκτός αυτής, απέτυχαν. Από την περίοδο του 3ου αιώνα χρονολογείται η καλλιέργεια του φυτού, όπου κατά την τοπική παράδοση, οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους, περί το 250.

Οι ελάχιστες βροχοπτώσεις, η μεγάλη ηλιοφάνεια και η ασβεστολιθική σύσταση του εδάφους αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον ευδοκίμησης του φυτού. Η μαστίχα θεωρείται ένα προϊόν με πραγματικά θαυμαστά χαρακτηριστικά για την ιατρική, τη ζαχαροπλαστική, την ορθοδοντική κ.ά.

Έρευνες δείχνουν πως η μαστίχα έχει αντισηπτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Η μαστίχα δρα επουλωτικά, λύοντας τις φλεγμονές συγκεκριμένων οργάνων, από περιοδοντίτιδες, οισοφαγίτιδες, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλικό έλκος μέχρι τις κολίτιδες και τις αιμορροΐδες.

Κλινικά, η μαστίχα έχει αποδεχτεί ιδιαίτερα ευεργετική για την αντιμετώπιση του δωδεκαδακτυλικού έλκους, καθώς μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, το οποίο ζει κάτω από τον γαστρεντερικό βλεννογόνο στο 90% των ασθενών που πάσχουν από δωδεκαδακτυλικό έλκος και στο 60% των ασθενών που πάσχουν από γαστρικό έλκος, προκαλώντας μεταβολές στην κυτταρική του δομή.

Πρόσφατες μελέτες απέδειξαν την παρουσία πολυφαινολικών ενώσεων, γνωστών για την ισχυρή αντιοξειδωτική τους δράση, καθώς προστατεύουν τους ιστούς και τα κύτταρα του οργανισμού, από την παρουσία των ελεύθερων ριζών.

Άλλες ευεργετικές ιδιότητες της μαστίχας είναι:

  1. Μείωση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμα.
  2. Προστασία επιθηλιακών κυττάρων του αναπνευστικού συστήματος.
  3. Αύξηση των επίπεδων της HDL (καλής χοληστερόλης) και μείωση των
επίπεδων της LDL (κακής χοληστερόλης).
  4. Aντικαρκινική δράση (στο παχύ έντερο, απόπτωση καρκινικών κυττάρων).
  5. Αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή δράση. 
  6. Αντιαλλεργικές ιδιότητες.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

mas KS, Pantazis P, «Chios mastic gum: a plant-produced resin exhibiting numerous diverse pharmaceutical and biomedical properties.» In Vivo. 2012 Sep-Oct;26(5):777-85.

Papalois A, Gioxari A, «Chios mastic fractions in experimental colitis: implication of the nuclear factor κB pathway in cultured HT29 cells.» J Med Foo. 2012 Nov;15(11):974-83. doi: 10.1089/jmf.2012.0018. Epub 2012 Aug 14.

Paraschos S, Mitakou S, «Chios gum mastic: A review of its biological activities.» Curr Med Chem. 2012;19(14):2292-302.

Li S, Cha IH, «Chios mastic gum extracts as a potent antitumor agent that inhibits growth and induces apoptosis of oral cancer cells.» Asian Pac J Cancer Prev. 2011;12(7):1877-80.

Ζωή Πορφύρη
Ζωή Πορφύρη Διαιτολόγος - Διατροφολόγος