Λεξικό Διατροφής

Ελαιόλαδο

25 Δεκεμβρίου 2015
8547 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Ελαιόλαδο

Photo source: www.bigstock.com

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών της ελιάς. Αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, λόγω της αφθονίας και της μεγάλης θρεπτικής του αξίας. Υπάρχουν πολλές κατηγορίες ελαιόλαδου, ανάλογα την ποιότητα, την προέλευση και την επεξεργασία που υφίσταται το λάδι. Το αγουρέλαιο παράγεται από τις άγουρες ελιές συγκεκριμένους μήνες του χρόνου, ενώ το πυρηνέλαιο από τον καρπό της ελιάς και χρησιμοποιείται κυρίως στη σαπωνοποιία.

Το παρθένο και το εξαιρετικό (ή έξτρα) παρθένο ελαιόλαδο αποτελούν τα υψηλότερης ποιότητας έλαια που πληρούν ορισμένες οργανοληπτικές και ποιοτικές προδιαγραφές. Η διαφοροποίησή τους έγκειται στην οξύτητα, δηλαδή στην επί τοις % συγκέντρωση ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η οξύτητα αποτελεί το μέτρο ποιότητας του ελαιόλαδου, καθώς όσο το ποσοστό της αυξάνει, τόσο υποβαθμίζεται η αξία του. Το παρθένο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που αποτελούν τα καλύτερης ποιότητας έλαια, πρέπει να έχουν έως 1,5% και έως 0,8% οξύτητα, αντίστοιχα.

Τα ραφιναρισμένα έλαια προέρχονται από τον εξευγενισμό οσμής και γεύσης ελαίων κατώτερης ποιότητας που πραγματοποιείται με χημικές ή φυσικές μεθόδους. Το ελαιόλαδο αποδίδει 135kcal/15γρ., ενώ αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Ε, μονοακόρεστων (MUFA) και πολυακόρεστων (PUFA) λιπαρών οξέων, γνωστά για τις ευεργετικές τους δράσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.

  • Ηρώ Γουνιτσιώτη
    Ηρώ Γουνιτσιώτη Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

    Η Ηρώ Γουνιτσιώτη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Κλινική Διαβητολογία. Είναι συνεργάτης της Α' Προπαιδευτικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ και δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Συνεργάζεται με ψυχίατρους και ψυχολόγους για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών.