Διατροφή

Φραγκόκοτα…η πλούσια κότα

11 Ιουλίου 2010
20577 Προβολές
4 λεπτά να διαβαστεί
Φραγκόκοτα…η πλούσια κότα

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πηγή: nutritionalcare.blogspot.gr

Αναμφισβήτητα, η φραγκόκοτα αποτελεί πρόκληση για όσους πειραματίζονται συνεχώς, κεντρίζοντας τους γευστικούς τους κάλυκες και διευρύνουν τους διατροφικούς τους ορίζοντες. Με πολλά τοπικά ονόματα, όπως «φαραόνι», «κοκράνι», «κότα της Νουμιδίας ή της Καρχηδόνας», η φραγκόκοτα κερδίζει επάξια μια θέση στη γκάμα των λευκών κρεάτων και αποτελεί βασικό στοιχείο της διατροφής, αφού θεωρείται ιδιαίτερα εύπεπτη και υγιεινή τροφή. Ποια είναι όμως η διατροφική αξία της φραγκόκοτας και ποια οφέλη προσφέρει η κατανάλωσή της; Η απάντηση στο κείμενο που ακολουθεί!

Λίγα ιστορικά στοιχεία για τη φραγκόκοτα

Απεικονίσεις της συναντάμε στους τοίχους των Πυραμίδων, ενώ στην Ευρώπη την έφεραν από τη Δυτική Αφρική οι Ρωμαίοι. Στις μέρες μας, εμφανίζεται συχνά στα gourmet τραπέζια των καλών εστιατορίων, λόγω της εξαίσιας γεύσης της.  Αυτό ώθησε και στη βιομηχανοποίηση της παραγωγής της, η οποία την καθιστά διαθέσιμη όλο το χρόνο, με την Γαλλία να θεωρείται η χώρα με την μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως. Ακολουθούν οι Δυτικές Ινδίες και οι ΗΠΑ.

Διατροφική αξία της φραγκόκοτας

Το κρέας της φραγκόκοτας, είναι λίγο πιο σκούρο από των άλλων πουλερικών, αλλά εκτιμάται ιδιαίτερα για τη νοστιμιά του. Στη γεύση μοιάζει πολύ με κρέας κυνηγιού (πέρδικας, φασιανού), ενώ η γεύση της βιολογικής φραγκόκοτας παραπέμπει σε …κατσικάκι φούρνου. Όταν καταναλώνεται σε μικρή ηλικία (φαραόνι) είναι περισσότερο εύγεστη και τρυφερή, καθώς το κρέας των μικρής ηλικίας πτηνών είναι πιο μαλακό, τρυφερό και νόστιμο.

Το λευκό κρέας της και τα ελάχιστα λιπαρά και χοληστερίνη που διαθέτει, είναι χαρακτηριστικά που την συγκαταλέγουν στη λίστα των πιο υγιεινών και θρεπτικών επιλογών!

Είναι πολύ πλούσια σε πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία απαραίτητα στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα. 

100 Γραμμάρια 
(Ωμό)
Πρωτεΐνες
%
Λιπαρά
(Γρ)
Θερμίδες
(KCal)
Χοληστερόλη
(Mg)
Φραγκόκοτα 41 2 110 63
Στρουθοκάμηλος 32.2 1.2 111 65
Κοτόπουλο
(χωρίς πέτσα)
35 2 130 70
Γαλοπούλα
(χωρίς πέτσα)
36 5.0 150  70
Μοσχαρίσιο κρέας 30 14 211 75
Χοιρινό κρέας 31 9.7 212 80

 Πηγή: USDA and independent research

Ποια η διαφορά της φραγκόκοτας με όλα τα υπόλοιπα είδη κρέατος;

  • Έχει λιγότερες θερμίδες,
  • μικρότερη ποσότητα χοληστερόλης και
  • μεγαλύτερο ποσοστό πρωτεΐνης.

Το μέγεθός της είναι παραπλήσιο με του κοτόπουλου, το βάρος της να κυμαίνεται από 0,7 έως 1,5 κιλά, αν και τα κόκαλα της είναι πιο λεπτά. Ομοίως, τα αυγά της είναι μικρότερα και σκληρότερα (χρήσιμα στο τσούγκρισμα!) και πολύ νόστιμα.

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία

Το κρέας της φραγκόκοτας είναι άπαχο αλλά ταυτόχρονα πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα. Έχει χαμηλές θερμίδες 110 Kcal/100gr, και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, βιταμίνες Ε, Β6, Β12, Β1, Β2, μέταλλα, όπως φώσφορο (για γερά οστά και δόντια), μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία όπως σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό).

Ειδικότερα, διαθέτει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά και το λίπος της βρίσκεται μόνο στην πέτσα και όχι στους ιστούς, όπως στο μοσχάρι και σε άλλα κρέατα, γεγονός που την καθίστα ιδιαίτερα θρεπτική και υγιεινή επιλογή. Εφόσον, λοιπόν, αφαιρεθεί η πέτσα, το κρέας της φραγκόκοτας είναι άπαχο. Αν δεν συνοδεύεται από  σάλτσες, τα ελάχιστα λιπαρά της την καθιστούν μια χρήσιμη διατροφική επιλογή για τους αθλητές και για άτομα που ακολουθούν διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους με αυξημένα ποσά άλιπης πρωτεΐνης. Το πιο άπαχο τμήμα της είναι το στήθος της, το οποίο έχει λεπτότερες ίνες και πυκνότερο ιστό και παρουσιάζει μεγάλη θρεπτική αξία λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη.

Επίσης, το κρέας της φραγκόκοτας είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή της σεροτονίνης και χαρίζει αισθήματα χαλάρωσης και ευφορίας στον οργανισμό.  Ακόμη, (αμαγείρευτη) περιέχει 41% πρωτεΐνες και είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού. Τέλος, το κρέας της είναι πλούσιο σε ψευδάργυρο που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ενώ είναι μαλακό και εύπεπτο.

Ως αρνητικό στοιχείο θα μπορούσε να επισημανθεί το ποσοστό χοληστερίνης που περιέχει, αν και είναι χαμηλότερο από όλα τα κρέατα, ακόμη και από το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα. Επομένως, ιδιαίτερη προσοχή στη συχνή κατανάλωσή του από άτομα με υπερχοληστεριναιμία.

Διατροφικά στοιχεία Φραγκόκοτας
Ενέργεια 110kcal/100g

Πρωτεϊνες

(Τρυπτοφάνη)

21

(0,25g)

41%

(68%)

Λίπος  2g 5%
 Υδατάνθρακες 0g 0%
Χοληστερίνη 63mg 19%
Νάτριο  69mg 3%
Κάλιο 220mg 6%
Ψευάργυρος  1,2mg 8%
Νιασίνη 8,8mg 44%
Θειαμίνη 0,1mg 4%
Ριβοφλαβίνη 0,1mg 7%
Βιταμίνη B6 0,5mg 23%
Βιταμίνη C 1,7mg 3%
Βιταμίνη B12 0,4mg 6%
Παντοθενικό 0,9mg 9%
Σίδηρος  0,8mg 4%
Σελήνιο 17,5mcg 25%
Φώσφορος 169mg 17%
Μαγνήσιο 24mg 6%

 Τα ποσοστά είναι σύμφωνα με τις US συνιτστώενεςημερήσιες συστάσεις για ενήλικες. Πηγή: USDA

Προτεινόμενος τρόπος αγοράς

Νωπή, κατεψυγμένη, βιολογική ή μη ή ακόμη και σε ρολό, θα την βρείτε σε επιλεγμένα κρεοπωλεία. Υπάρχει φραγκόκοτα ελληνικής προέλευσης (από τη Μακεδονία ή την Κεφαλονιά), αλλά και εισαγωγής (από Ουγγαρία, Πολωνία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) με τιμή 9-15 € / kg

Όταν είναι ωμή, η φραγκόκοτα συντηρείται σε θερμοκρασία 00C. Γενικά, όσο πιο αργά ξεπαγώνει το καταψυγμένο πουλερικό, τόσο το καλύτερο. Ο πιο υγιεινός τρόπος είναι να αφήσετε την φραγκόκοτα ξεπαγώνει μέσα στο περιτύλιγμα που έχει όταν την αγοράζετε.

 

fragkokota diatrofi kai mageiriki

 

Πώς μαγειρεύεται η φραγκόκοτα;

Το άπαχο αυτό λευκό κρέας της είναι πράγματι μια μαγειρική απόλαυση, εύκολη και γρήγορη. Βραστή ή ψητή, ζεστή ή κρύα, η φραγκόκοτα δίνει πάντα νοστιμότατα πιάτα. Ταιριάζει με κρεμμυδάκια στιφάδου, φρικασέ, ρολό, στη σούβλα, αλλά και γεμιστή, ακόμα και με κάστανα και δαμάσκηνα, ενώ δένει υπέροχα με κάθε είδους καρυκεύματα, αρωματικά χόρτα, μπαχαρικά και σάλτσες, αναδεικνύοντας έτσι τη δημιουργικότητα και τη φαντασία, σε μια πληθώρα συνταγών και πανδαισία γεύσεων.

Μαγειρεύεται σχετικά γρήγορα, σε σχέση με τα υπόλοιπα κρέατα, λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε λίπος (αν παραψηθεί σκληραίνει). Για το λόγο αυτό, στο ψήσιμο δεν ‘μαζεύει’ τόσο, ενώ τα υπόλοιπα κρέατα έχουν περίπου 50% απώλεια (λίπος και κόκαλα). Για να ψήσετε τη φραγκόκοτα ολόκληρη στον φούρνο: υπολογίστε 30-40 λεπτά για κάθε κιλό (στους 160 oC).

Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, είναι βασικό να την περιχύνετε με διάφορα υγρά, για να μην ξεραθεί. Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας μαρινάδα από χυμούς φρούτων και λιωμένο βούτυρο. Ψήστε τη με το στήθος να ακουμπά στον πυθμένα του σκεύους. Με αυτόν τον τρόπο το άσπρο κρέας δεν θα στεγνώσει πολύ. Γυρίστε τη μισή ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμό της.

Συνοδέψτε την - ειδικά αυτή που είναι ελευθέρας βοσκής και διαθέτει εξαιρετικό κρέας - με ώριμα κόκκινα κρασιά όπως Cabernet Sauvignon και Syrah.

Αν θέλετε, να έχετε τη γευστική εμπειρία ενός ‘ήμερου’ κυνηγιού, με μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών ιδιαίτερα υψηλής βιολογικής αξίας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε το κρέας της φραγκόκοτας.

Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης
Δρ. Παναγιώτης Βαραγιάννης M.Med.Sc. PhD, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο Παναγιώτης Α. Βαραγιάννης είναι Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση M.Med.Sc στην Κλινική Διατροφή. Είναι επίσης  Διδάκτωρ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με ερευνητικό θέμα την Παιδική Παχυσαρκία. Συγγραφέας του βιβλίου "Πρακτικός Οδηγός για ένα σύγχρονο διαιτολογικό γραφείο" των εκδόσεων medNutrition. Διατηρεί Ιδιωτικό Διαιτολογικό γραφείο στο νησί της Σαλαμίνας.