Συστάσεις Διατροφής

Mύθοι και αλήθειες για το hangover

Αναστασίας Κόκκαλη & της Μαίρης Σελανικλή & της Μαρίας Νικολοπούλου
09 Απριλίου 2016
24939 Προβολές
2 λεπτά να διαβαστεί
Τελευταία ενημέρωση 26 Νοεμβρίου 2020
Mύθοι και αλήθειες για το hangover

Photo source: www.bigstockphoto.com

Αν όχι όλοι, οι περισσότεροι από εμάς έχουν συνδέσει τιςεξόδους μας με την κατανάλωση αλκοόλ. Ποια είναι όμως η ασφαλής ποσότητα της κατανάλωσης αλκοόλ; Η συνιστώμενη κατανάλωση αλκοόλ σύμφωνα με τον USDA, είναι ένα ποτήρι ημερησίως για τις γυναίκες και 2 ποτήρια για τους άνδρες. Όταν όμως αυτά τα όρια ξεπερνιούνται κατά πολύ, τότε το γνωστό σχεδόν σε όλους μας "hangover" κάνει την εμφάνισή του.

Ποια τα πιο συχνά συμπτώματα του hangover;

  • Δυνατός και επίμονος πονοκέφαλος
  • Ναυτία
  • Δίψα
  • Συμπτώματα κατάθλιψης
  • Ευαισθησία στα φώτα και στους θορύβους

Πώς προκαλείται;

Ο παράγοντας που το προξενεί είναι κυρίως η αφυδάτωση που προκαλείται από τη διουρητική ικανότητα του αλκοόλ, η οποία αυξάνει με την αύξηση της ποσότητας του αλκοόλ που λαμβάνουμε. Επίσης, φυτικές ουσίες που περιλαμβάνονται σε ορισμένα αλκοολούχα ποτά, μπορεί να προκαλούν τοξικότητα και να δημιουργούν τα ανάλογα συμπτώματα hangover.

Πώς αντιμετωπίζεται το hangover;

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια διατροφικά ‘μυστικά’ τα οποία αν τα γνωρίζετε μπορείτε να αποφύγετε τις άσχημες συνέπειες της υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.

Πίνετε περισσότερο νερό!

Για κάθε ένα αλκοολούχο ποτό που πίνουμε, το σώμα μπορεί να εξωθήσει τετραπλάσια ποσότητα υγρού. Η διουρητική δράση του αλκοόλ και η αφυδάτωση που προκαλείται ως αποτέλεσμα, συμβάλλουν στην δυσφορία της μέθης και στον πονοκέφαλο που τη συνοδεύει.

Επομένως, θα ήταν καλό να συνοδεύετε κάθε ποτό, με τουλάχιστον 1 ποτήρι νερό. Η επαρκής ενυδάτωση, μειώνει αρκετά τις αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και εμποδίζει την αφυδάτωση που προκαλείται από αυτό. Αν, λοιπόν, ξυπνήσετε με πονοκέφαλο και έντονη δυσφορία, το πρώτο σας μέλημα θα είναι να αναπληρώσετε τα υγρά στον οργανισμό σας με την λήψη νερού, φυσικών χυμών φρούτων και λαχανικών και πράσινου τσαγιού.

Προτιμήστε τα ποτά με πάγο!

Όταν τα αλκοολούχα ποτά ή κοκτέιλ περιέχουν αρκετό πάγο, τότε τα παγάκια λιώνουν αργά και το αλκοόλ αραιώνεται όλο και πιο πολύ, με αποτέλεσμα το ποτό να έχει …μεγαλύτερη διάρκεια. Όσο πιο αργά πίνετε το ποτό, τόσο το καλύτερο για την αφομοίωσή του από τον οργανισμό.

Το σώμα απορροφά την αιθυλική αλκοόλη πιο γρήγορα από ό,τι την μεταβολίζει. Επομένως, όσο πιο γρήγορα πίνετε ένα ποτό, τόσο πιο πολλή ώρα οι τοξίνες του αλκοόλ θα επηρεάζουν τον εγκέφαλο και τα υπόλοιπα όργανά σας, αλλά και πιο πολύ πονοκέφαλο θα νιώθετε το επόμενο πρωί.

Γενικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μεταβολίζουν περίπου 1 ποτό ανά 1 ώρα. Όταν το ποτό μας είναι αραιωμένο με περισσότερο πάγο ή νερό ή σόδα, τότε αυξάνεται ο χρόνος που το καταναλώνουμε και επομένως μειώνεται η πιθανότητα μέθης.       

Αποφύγετε τις φυσαλίδες

Τα ανθρακούχα ποτά αυξάνουν τον ρυθμό απορρόφησης του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό. Η θεωρία αυτή υποστηρίζει ότι το αέριο μέσα στις φυσαλίδες επιταχύνει τη διαδικασία. Θα ήταν προτεινόμενο να αντικαταστήσετε την σόδα ή το αναψυκτικό που ενός ποτού, με χυμό φρούτων ή νερό. Αν θέλετε να πιείτε κάτι ‘αφρώδες’, μπορείτε να εναλλάσσετε το ποτό με ένα μη αλκοολούχο ποτό.

Επίσης, μπορείτε να παραγγείλετε ένα ποτό που μοιάζει οπτικά με ένα οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, παράδειγμα αναψυκτικό σε ποτήρι σαμπάνιας ή Coca- cola χωρίς ουίσκι ή ρούμι ή σόδα με λεμόνι. Με αυτό τον τρόπο έχετε ένα ποτήρι στο χέρι σας και φαίνεται σαν να πίνετε ένα κανονικό ποτό, χωρίς όμως να βλάπτετε τον οργανισμό σας.

Πληρώστε …… κάτι παραπάνω!

Η παροιμία που λέει : Παίρνεις ό,τι πληρώνεις, ισχύει και στην περίπτωση του ποτού που επιλέγουμε. Οι ερευνητές έχουν βρει έναν σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και των πτητικών συστατικών, των ουσιών δηλαδή που συνεισφέρουν στην γεύση, στο άρωμα αλλά και στο χρώμα του ποτού. Γενικά, τα λευκά και διάφανη ποτά περιέχουν λιγότερες  πτητικές ουσίες συγκριτικά με τα σκουρόχρωμα ποτά, αν και αυτός δεν είναι ο κανόνας.

Αυτό που θα πρότεινα είναι να πίνετε είναι ένα καλό και λίγο ακριβότερο ίσως ποτό παρά ένα φτηνό, το οποίο λόγω της χαμηλής ποιότητας γεύσης θα σας δημιουργήσει την ανάγκη να παραγγείλετε και δεύτερο…

Απολαύστε την κουβέντα με την παρέα σας

Είναι πολύ βοηθητικό το γεγονός να χρησιμοποιείτε το στόμα σας περισσότερο για να μιλάτε… παρά να πίνετε! Απολαύστε την παρέα και τον διάλογο και δημιουργήστε θέματα συζήτησης, ώστε να είστε περισσότερο απασχολημένοι με την κουβέντα. Έτσι θα έχετε λιγότερο χρόνο για να πιείτε και επομένως και θα εισέλθει λιγότερο αλκοόλ στον οργανισμό σας.

Μην παραλείπετε το φαγητό!

Σίγουρα, η κατανάλωση φαγητού μειώνει την ποσότητα του ποτού που πίνετε, αλλά επιβραδύνει και την απορρόφηση του αλκοόλ από τον οργανισμό. Τα θρεπτικά συστατικά που ενδείκνυνται σε αυτή την περίπτωση, είναι τα λιπαρά και οι υδατάνθρακες. Οι καλύτερες επιλογές τροφίμων είναι τα πλήρη δημητριακά ολικής αλέσεως και τα πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα ω-3 λιπαρά που βρίσκουμε στα ψάρια, στα σπόρια και στους ξηρούς καρπούς.

Μύθοι για το hangover

Έχουν γίνει διάφορες αναφορές σχετικά με μεθόδους για μείωση και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του hangover. Οι πιο διαδεδομένες δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και σωστές.

Ο καφές είναι η θεραπεία

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, στην πραγματικότητα η κατανάλωση καφέ οδηγεί σε μεγαλύτερη αφυδάτωση. Το σωστό είναι να αποφεύγονται ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη και να καταναλώνονται υγρά με ηλεκτρολύτες, για την ρύθμιση των υγρών που έχουν χαθεί.

Αντιμετωπίζεται με παυσίπονο πριν τον ύπνο

Το αλκοόλ διαταράσσει το ήπαρ και αν συνδυαστεί και με φάρμακα, είναι πιθανό να οδηγήσει φλεγμονή του ήπατος ή ακόμη και σε μόνιμη βλάβη. Καλό είναι λοιπόν, για λόγους ασφαλείας το παυσίπονο να ληφθεί το πρωί.

Δεν θα έχω πρόβλημα αν καταναλώσω ζυμαρικά πριν τον ύπνο

Η κατανάλωση οποιουδήποτε φαγητού πριν τον ύπνο, αν είστε ήδη μεθυσμένος / η, δεν βοηθά. Το σωστό είναι να έχετε γευματίσει πριν τη κατανάλωση αλκοόλ, κατά προτίμηση κάτι λιπαρό (μπριζόλα, πίτσα), γιατί το λίπος επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ.

Θα καταναλώσω ένα θαυματουργό κοκτέιλ στο πρωινό (bloody mary)

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο για την αντιμετώπιση του hangover, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παρατείνετε τα συμπτώματα και να έχετε πονοκέφαλο όλη την ημέρα.

Το κρασί δεν προκαλεί hangover

Στην πραγματικότητα, το κρασί δεν είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά το κόκκινο κρασί που περιέχει ταννίνες. Οι ουσίες αυτές είναι υπεύθυνες για την πρόκληση πονοκεφάλων σε πολλούς ανθρώπους. Για να είστε ήσυχοι στο πρωινό σας ξύπνημα καταφύγετε στην κατανάλωση μπύρας ή άλλων καθαρών ποτών (τζιν, βότκα).

Η σειρά κατανάλωσης των ποτών δεν επηρεάζει τη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα

Η ποσότητα αλκοόλης στο αίμα εξαρτάται από την ποσότητα αλκοόλ που θα καταναλωθεί και όχι από τη σειρά των ποτών. Αν ξεκινήσετε με ένα βαρύ ποτό και μετά συνεχίσετε με μπύρα, θα επιβραδύνετε την πρόσληψη του αλκοόλ. Αν όμως, ξεκινήσετε με μπύρα και προχωρήσετε σε βαρύ ποτό είναι σίγουρο ότι θα μεθύσετε πιο γρήγορα.

Το φύλο δεν έχει σημασία

Η γυναίκα έχει μικρότερο ποσοστό νερού στο σώμα της, σε σύγκριση με τον άντρα, ώστε να αραιώσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνει. Έτσι, όταν μια γυναίκα πιει την ίδια ποσότητα, ή περισσότερο αλκοόλ από έναν άντρα, θα συσσωρευτεί για περισσότερο χρόνο στην κυκλοφορία του αίματός της.

Το αλκοόλ βοηθά στον ύπνο

Παρόλο που ένα βραδινό ποτό, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε γρηγορότερα, υποβαθμίζει την ποιότητα του ύπνου, αφού η ζάλη από το αλκοόλ δεν σας επιτρέπει να απολαύσετε έναν ήσυχο ύπνο.

Η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε hangover

Ισχύει, αλλά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμη με δύο δόσεις αλκοόλ. Κάθε άνθρωπος αντιδρά διαφορετικά στο αλκοόλ ανάλογα με τον τρόπο ζωής και τη σύσταση του σώματός του.

Το hangover δεν είναι σοβαρή υπόθεση

Το hangover είναι η αντίδραση του σώματος στην κατανάλωση αλκοόλ. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αποδυναμωμένο και ο οργανισμός κινδυνεύει από αφυδάτωση. Σωστό λοιπόν είναι να ληφθούν μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστεί με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Boyle, M.A. and Zyla G. (1996). Personal nutrition. Minneapolis, West Pub. Co.

Insel, P.M., Turner R.E., et al. (2006). Discovering nutrition. Sudbury, Mass.; London, Jones and Bartlett Publishers.

Swift, R. and D. Davidson. Alcohol Health & Research World, 1998; vol 22: pp 54-60.

US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture (HHS/USDA). Dietary Guidelines for Americans, 2005. 6th Edition, Washington, DC: U.S. Government Printing Office, January 2005.

US Department of Health and Human Services and US Department of Agriculture (HHS/USDA). Report of the Dietary Guidelines Advisory Committee on the Dietary Guidelines for Americans, 2010. Washington, DC: U.S. Government Printing Office, May 2010.

Αναστασία Κόκκαλη
Αναστασία Κόκκαλη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Η Αναστασία Κόκκαλη είναι Κλινικός – Διαιτολόγος. Η πολύχρονη εμπειρία της συνδυαστικά με την αγάπη της για το επάγγελμα του διαιτολόγου την καθιστούν αποτελεσματική και φυσικά υπεύθυνη στην διαχείριση καταστάσεων που χρήζουν διατροφική καθοδήγηση. Από την αρχή της επαγγελματικής της σταδιοδρομίας έως και σήμερα παρακολουθεί προσωπικά και απόλυτα εξατομικευμένα τον κάθε άνθρωπο που την επισκέπτεται στο προσωπικό της διαιτολογικό γραφείο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο είναι εξοπλισμένο με σύγχρονα μηχανήματα. Σκοπός της είναι η σωστή διατροφή να αποτελεί έναν νέο τρόπο ζωής

Μαίρη Σελανικλή
Μαίρη Σελανικλή Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc. στην Κλινική Διατροφή

Η Μαίρη Σελανικλή είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, με επιπλέον μεταπτυχιακή εξειδίκευση MSc στην κλινική διατροφή. Συγγραφέας του παιδικού παραμυθιού "Το Διατροφονήσι" των εκδόσεων medNutrition. Από το 2011 διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο στην περιοχή του Ζωγράφου.

Μαρία Νικολοπούλου
Μαρία Νικολοπούλου Διαιτολόγος διατροφολόγος