Συστάσεις Διατροφής

Υδάτωση: Ο μύθος των 8 ποτηριών

25 Οκτωβρίου 2009
15609 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
Υδάτωση: Ο μύθος των 8 ποτηριών

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% περίπου από νερό. Το νερό μας διατηρεί στη ζωή καθώς συμμετέχει σε όλες τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πέψη και η απορρόφηση, βοηθά στη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών και των μεταβολιτών τους, ενώ δρα καθοριστικά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Η σημασία λοιπόν της επαρκούς υδάτωσης για την υγεία είναι προφανής, ιδιαίτερα δε αν αναλογιστεί κανείς ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς νερό πάνω από μερικά εικοσιτετράωρα, ενώ ο χρόνος αντοχής σε συνθήκες έλλειψης τροφής μπορεί να φτάσει και τις 50 ημέρες.

Η ποσότητα του νερού που χρειάζεται το σώμα μας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, η κατάσταση της υγείας, η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας του περιβάλλοντος, η ενεργειακή πρόσληψη και δαπάνη, οι τροφές που τρώμε κλπ.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες τους σε υγρά ακολουθώντας τις καθημερινές τους συνήθειες και προτιμήσεις, βασιζόμενοι στο αίσθημα της δίψας, χωρίς ωστόσο  η αίσθηση τη δίψας να αποτελεί πάντα τον καλύτερο δείκτη του βαθμού αφυδάτωσης, ιδιαίτερα στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους υπερήλικες και τους αθλητές. Ο καλύτερος δείκτης υδάτωσης είναι το χρώμα και ο όγκος των ούρων, με τα σκουρόχρωμα και άρα πυκνά ούρα, να αποτελούν δείκτη σοβαρής αφυδάτωσης.

Περίπου το 80% της συνολικής πρόσληψης υγρών στους ανθρώπους προέρχεται από το νερό και άλλα υγρά και το υπόλοιπο 20% προέρχεται από τρόφιμα, κυρίως φρούτα και λαχανικά. Οι συστάσεις για 8 με 12 ποτήρια την ημέρα και αποφυγή των καφεϊνούχων ροφημάτων, δεν έχουν καμία επιστημονική αλλά ούτε και λογική βάση. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών συνίσταται μια μέση πρόσληψη 2 – 4 λίτρων υγρών/ημέρα, με το νερό να ταξινομείται ως η πρώτη επιλογή για την ενυδάτωση του οργανισμού, ενώ ακολουθούν το τσάι και ο καφές, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (0%, 1%-2%), τα αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά και τέλος τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε υγρά μπορούν να συνεισφέρουν τα υγρά με καφεΐνη συμπεριλαμβανομένου του καφέ, του τσαγιού και των καφεϊνούχων αναψυκτικών. Η αμφισβήτηση της ενυδατικής ικανότητας των ποτών που περιλαμβάνουν καφεΐνη οφείλεται στην πεποίθηση ότι η καφεΐνη έχει διουρητική δράση και συνεπώς προκαλεί αφυδάτωση. Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, φαίνεται ότι η διουρητική αυτή δράση είναι παροδική και δεν οδηγεί τον οργανισμό σε αφυδάτωση.

Η επαρκής υδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας και καθίσταται ακόμα πιο σημαντική με το ξεκίνημα της θερινής περιόδου και την αύξηση της θερμοκρασίας. Η καθημερινή και συνεχής πρόσληψη υγρών είναι απολύτως απαραίτητη και ζωτικής σημασίας. Η λήψη τους πρέπει να αρχίζει από το πρωινό ξύπνημα, να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και σε μικρές ποσότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Πίνουμε λοιπόν υγρά ακόμα και όταν δεν διψάμε και φυσικά φροντίζουμε να μην παραμείνουμε διψασμένοι ούτε για ένα λεπτό!

Ιωάννα Κατσαρόλη
Ιωάννα Κατσαρόλη Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, M.Sc.

Η Ιωάννα Κατσαρόλη είναι Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος με μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διατροφή Αθλητών και Αθλούμενων. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στη Χαλκίδα, είναι επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Μερίδες: Το μέγεθος... μετράει».