Συστάσεις Διατροφής

Η σημασία των στόχων στη διατροφή

14 Νοεμβρίου 2017
6645 Προβολές
3 λεπτά να διαβαστεί
petyxe tous stoxous sth diatrofh soy

Photo source: www.bigstockphoto.com

Πόσες φορές είπατε, από αύριο θα ξεκινήσω δίαιτα; Πόσες φορές την ξεκινήσατε το πρωί και την σταματήσατε το βράδυ; Πόσες φοές χαλάσατε τη δίαιτα σας το Σαββατοκύριακο, ενώ μέσα στην εβδομάδα το «παλεύατε»;

Και φυσικά καταλογίσατε αυτές τις «ήττες» αποκλειστικά σε εσάς. Ωστόσο, είναι σε ένα βαθμό άδικο και αυτό διότι δεν είχατε στρατηγική στο πως να πετύχετε τους στόχους σας. Είναι πιο εύκολο να ανέβει κάποιος μια ηλιόλουστη ημέρα στο βουνό, απ΄ ότι όταν ρίχνει καρεκλοπόδαρα!

Έχοντας κατεβάσει το εργαλείο των «Διατροφικών στόχων» έχετε κάνει το πρώτο βήμα. Μέσα από αυτό το άρθρο θα γνωρίσετε τη λογική του, ώστε να μπορέσετε να το εφαρμόσετε όσο το δυνατόν πιο σωστά γίνεται, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, να ΠΕΤΥΧΕΤΕ τους στόχους σας.

Θέστε συγκεκριμένους στόχους

Στο tool στόχων έχω προσθέσει για εσάς 13 συγκεκριμένους στόχους. Είναι σωστό να επικεντρωθείτε στα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε στόχου που θα προσπαθήσετε να πετύχετε. Αποφύγετε στόχους όπως να κόψω τη ζάχαρη, η οποία είναι κρυμμένη σε χιλιάδες τρόφιμα, οπότε μάλλον πρέπει να σπουδάσετε  πρώτα χημικός τροφίμων για να γνωρίσετε ποια τρόφιμα είναι αυτά. Για να σας βοηθήσω σε αυτό στο πίσω μέρος, υπάρχουν οι οδηγίες-καθοδήγηση, καθιστώντας πιο πιθανό το θετικό αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε μαζί δύο παραδείγματα στόχων.

1. Καταναλώστε 3 μερίδες φρούτων

Συνήθως οι ερωτήσεις που μου κάνετε στο διαιτολογικό γραφείο είναι ποια είναι η μερίδα ενός φρούτου, πόσα φρούτα να καταναλώνω και πότε μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Εδώ σας θέτω τον αριθμό τρία (3 μερίδες) στην πρώτη σελίδα και σας ενημερώνω για τις ισοδυναμίες στην πίσω σελίδα.

Πότε να τα καταναλώσετε;

Όποτε μπορείτε μέσα στη διάρκεια ημέρα. Ίσως είναι από τους πιο δύσκολους καθημερινούς στόχους, αλλά αξίζει να τον πετύχετε!

2. Προσθήκη νέου τροφίμου

Πολλές φορές η μονοτονία στη διατροφή, έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθείτε να βρείτε γεύση μέσα από την ποσότητα. Λόγοι μονοτονίας, μπορεί να είναι διαφορετικοί για τον καθένα, για παράδειγμα ευκολία λόγω καθημερινότητας ή αυτό παχαίνει ας το αποφύγω. Το ζητούμενο ωστόσο παραμένει ότι σταδιακά είναι καλό να εντάξετε και νέα τρόφιμα που είτε σας άρεσαν και τα είχατε ξεχάσει, είτε δε σας άρεσαν χωρίς να τα έχετε δοκιμάσει (συμβαίνει και αυτό). Αυτός ο στόχος σχετίζεται άμεσα και με τον παραπάνω στόχο των φρούτων. Μόνο με μπανάνες και μήλα, δεν μπορείς να ακολουθήσεις ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο (δίαιτας-διατήρησης βάρους) για χρόνια, ίσως κάποιους μήνες μόνο. Είναι ένας από τους λόγους μάλιστα, που το καλοκαίρι είναι πιο εύκολο να πετύχετε αυτό το στόχο, μιας και οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες!

Να είναι μετρήσιμοι οι στόχοι σας

Σαν πρώτο βήμα θέσαμε τους στόχους σας, πως ξέρετε όμως ότι τους πετύχατε; Πρέπει να υπάρχει τρόπος να παρατηρείτε την πρόοδο του στόχου. Όταν οι στόχοι έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα σας κινητοποιούν και ενισχύουν την επιθυμία σας για υγιεινή διατροφή. Και εδώ σας παραθέτω τα εξής παραδείγματα από το εργαλείο των στόχων:

1. Υγρά 8-10 ποτήρια

Πολλές φορές ξεχνάμε το πιο βασικό «τρόφιμο» στη διατροφή μας. Χωρίς φαγητό μπορούμε να ζήσουμε αρκετές ημέρες, χωρίς νερό πολύ λίγες. Συνήθως πίνουμε όταν είμαστε πλέον αφυδατωμένοι, το σημαντικό είναι να πιάσουμε ένα μετρήσιμο στόχο, που κυρίως αφορά το νερό, αλλά ένα μέρος του μπορεί να καλυφθεί και από άλλα ροφήματα, για παράδειγμα καφέ. Προσέχουμε μόνο ποια επιλέγουμε αλλά και τι προσθέτουμε, ώστε να μην αυξηθεί πολύ το τελικό θερμιδικό περιεχόμενο, για παράδειγμα ζάχαρη, κρέμα γάλακτος, ακόμη και παγωτό.

2. Χρονική διάρκεια μεσημεριανού

Το χρονικό διάστημα που γευματίζουμε, καθορίζει τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, τις διατροφικές επιλογές μας. Μικρή χρονική διάρκεια μπορεί να σημαίνει κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού, αφού δεν έχει προλάβει να επέλθει το αίσθημα του κορεσμού, αλλά και κακή πέψη, μιας και η τελευταία ξεκινάει από τη σωστή μάσηση. Είναι ένας στόχος μετρήσιμος σε λεπτά. Πολύ ουσιαστικός όμως για το βάρος και την υγεία σας.

3. Προετοιμαστείτε για να πετύχετε τους στόχους

Αυτή η σύσταση αφορά σε ένα σημαντικό βαθμό, το πόσο οργανωμένοι είστε. Για παράδειγμα αν δεν έχετε αγοράσει φρούτα, δεν πρόκειται να βρεθούν εξ΄ ουρανού το βράδυ που τα αναζητάτε στο σπίτι σας, οπότε και θα οδηγηθείτε πιο εύκολα σε μια επιλογή γλυκού, όπως είναι η σοκολάτα ή ένα παγωτό από το πιο κοντινό περίπτερο.

Πολλές φορές ορισμένες διατροφικές μας επιλογές επηρεάζουν ή προκαλούν τις υπόλοιπες μέσα στην ημέρα

Αν για παράδειγμα καταναλώσετε τροφές πτωχές σε φυτικές ίνες, θα πεινάσετε νωρίτερα και πιθανόν να έχετε μεγαλύτερη υπογλυκαιμία, άρα θα καταφύγετε σε πολύ αλμυρές ή γλυκές επιλογές. Οπότε, καταλαβαίνουμε ότι όχι μόνο οι στόχοι συνδέονται μεταξύ τους, αλλά απαιτούν και σχετική προετοιμασία.

Να είστε ρεαλιστές και στη διατροφή

Η απώλεια 20-30-40 κιλών μπορεί να αποτελεί το κεντρικό στόχο σας. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για «μαραθώνιο», θα πρέπει να κάνετε την αντίστοιχη προετοιμασία. Δηλαδή να θέσετε μικρότερους και εφικτούς στόχους που θα σας κατευθύνουν στο να πετύχετε το μεγάλο και μακροπρόθεσμο στόχο σας. Για παράδειγμα, μπορείτε να ξεκινήσετε καθημερινά άσκηση, κάνοντας περπάτημα ή άλλη ήπια δραστηριότητα και όταν αισθανθείτε έτοιμος για άσκηση μεγαλύτερης έντασης, με την καθοδήγηση γυμναστή να μεταβείτε σε αντίστοιχες ασκήσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να κάνετε άσκηση που να σας αρέσει και να περνάτε καλά!

Κάθε ημέρα νικητές

Το σφάλμα που συνήθως γίνεται, είναι ότι επικεντρωνόμαστε στην ένδειξη της ζυγαριάς, παραβλέποντας πολύ σημαντικούς στόχους, όπως αυτούς έχει το tool στόχων. Και να θυμάστε ότι κάθε ημέρα που περνάει και τους πετυχαίνετε, φτάνετε πιο κοντά στο μεγάλο σας «στόχο», αλλά ανεβαίνει και η αυτοπεποίθηση σας, σημαντικός παράγοντας που θα σας κρατήσει εντός του προγράμματος. Η εβδομάδα έχει 7 ημέρες και στόχος σας είναι να είστε νικητές όλες τις ημέρες. Φυσικά δεν υπάρχει άσπρο-μαύρο, τους πέτυχα όλους ή τίποτα. Υπάρχει όμως συνεχής βελτιστοποίηση, οπότε ακόμη και αν κάποιοι στόχοι δεν επιτευχθούν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι κάθε εβδομάδα, να είστε σε πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας, σε σχέση με την προηγούμενη.

Κάθε αλλαγή που θέλετε να πετύχετε ξεκινάει εκ των έσω, οπότε για να πετύχετε τους στόχους, θα πρέπει να είστε έτοιμοι γι΄ αυτήν την προσπάθεια και να δώσετε χρόνο και αξία στην προσπάθεια σας!

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Patrick, K., Marshall, S.J., Davila, E.P., Kolodziejczyk, J.K., Fowler, J.H., Calfas, K.J., Huang, J.S., Rock, C.L., Griswold, W.G., Gupta, A. and Merchant, G., 2014. Design and implementation of a randomized controlled social and mobile weight loss trial for young adults (project SMART). Contemporary clinical trials37(1), pp.10-18.