743
Συστάσεις Διατροφής

Θρεπτικές επιλογές για το Σαρακοστιανό τραπέζι!

27 Φεβρουαρίου 2017
xalvas kathara deytera

Photo source: www.bigstockphoto.com

Το τριήμερο της Αποκριάς είναι προ των πυλών και μαζί με αυτό η Καθαρά Δευτέρα και τα θεσπέσια γεύματά της! Αν λοιπόν, είσαι κι εσύ στην φάση προετοιμασίας του Σαρακοστιανού τραπεζιού και σε ενδιαφέρει φέτος να κάνεις την αλλαγή και να προσφέρεις στην οικογένειά σου έναν γευστικό αλλά ταυτόχρονα θρεπτικό Σαρακοστιανό μπουφέ, αυτό το άρθρο σε ενδιαφέρει.

Οι παγίδες του τραπεζιού της Καθαράς Δευτέρας

Είναι μάλλον ήδη γνωστό πως το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας δεν φημίζεται για τα διαιτητικά του πιάτα. Τηγανιτά θαλασσινά, χαλβάς, ταραμοσαλάτα και άφθονη λαγάνα είναι από τα βασικά φαγητά του τραπεζιού. Κάπως έτσι, το γεύμα μας υπερφορτώνεται με λιπαρά, θερμίδες και φυσικά αλάτι, και όλα αυτά σε ένα όχι και τόσο χορταστικό γεύμα μιας και οι πρωτεΐνες είναι περιορισμένες λόγω της νηστείας.

Χρήσιμες συμβουλές για να απολαύσετε το γεύμα χωρίς τύψεις!

  • Χρησιμοποιήστε σαν βάση του γεύματός σας πιάτα με πρωτεΐνες όπως είναι τα όσπρια και τα θαλασσινά. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις τηγανιτές εκδοχές τους βέβαια..
  • Θέστε από πριν ένα όριο στο πόσο θα φάτε, μιας και η ποικιλία φαίνεται να αυξάνει την ποσότητα που καταναλώνει κανείς σε ένα γεύμα. Μπορείτε να διαλέξετε εξαρχής τα εδέσματα που θα καταναλώσετε και να τα τοποθετήσετε στο πιάτο σας ώστε να έχετε από πριν μια πλήρη εικόνα του τι και πόσο θα φάτε.
  • Θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσετε την κατανομή του υγιεινού πιάτου (δείτε περισσότερα στο σχετικό σουπλά του mednutrition). Δεδομένης της ιδιαιτερότητας του τραπεζιού, το πιάτο θα είχε την εξής μορφή: ½ πιάτο λαχανικά και σαλάτα, ¼ του πιάτου πρωτεϊνούχες τροφές (σουπιές, καλαμάρι, γαρίδες, φασόλια, ρεβίθια κλπ) και ¼ του πιάτου τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες (ζυμαρικά, ρύζι, λαγάνα).
  • Προσπαθήστε να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα φορτωθείτε extra θερμίδες, χωρίς θρεπτικό περιεχόμενο.

Πάρτε μερικές ιδέες για τα εδέσματα του Σαρακοστιανού τραπεζιού από τα slides που ακολουθούν!

  • Λαμπροπούλου Μέμα Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., CISSN

    Η Μέμα Λαμπροπούλου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτος του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης. Εργάζεται στο Ευτροφία, το πρώτο διατροφικό εργαστήρι στην Πάτρα.

×
×