Συστάσεις Διατροφής

Συνταγή για υγιεινή μαγειρίτσα

30 Απριλίου 2016
30864 Προβολές
1 λεπτό να διαβαστεί
ygieini mageiritsa

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος | www.kathimerini.gr

Ίσως να είναι λίγο οξύμωρος ο συνδυασμός της λέξης light με τη λέξη μαγειρίτσα, καθώς πολλοί θεωρούν τη μαγειρίτσα ένα παχυντικό πιάτο, όμως υπάρχουν τρόποι να τη μαγειρέψετε πιο ελαφριά, ώστε να αποφύγετε κάποιες περιττές θερμίδες. Και ποιος είναι ειδικός σε τέτοιες συνταγές; Ασφαλώς η αγαπημένη σε όλους Αργυρώ Μπαρμπαρήγου, η οποία σε αυτό το βίντεο μας δείχνει αναλυτικά τη συνταγή της Παριανής μαγειρίτσας.

Ποια υλικά περιέχει η συνταγή;

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συκωταριά, αντεριά, λαχανικά, ρύζι, λίγο ελαιόλαδο, λεμόνι και μόλις δύο αβγά, ένα για τη μαγειρίτσα και ένα για το αβγολέμονο.

Ποια στοιχεία κάνουν τη μαγειρίτσα light;

Για να μειώσετε το περιεχόμενο σε θερμίδες της μαγειρίτσας, μπορείτε να πειραματιστείτε με τις ποσότητες των υλικών της αυθεντικής συνταγής. Για παράδειγμα να μειώσετε την ποσότητα των αβγών και των κρόκων, να μειώσετε την ποσότητα του ελαιολάδου, να αυξήσετε την ποσότητα των λαχανικών ή ακόμα και να μειώσετε την ποσότητα του κρέατος που περιέχει. Επιπλέον, μία λιγότερο πηχτή μαγειρίτσα, σας παρέχει λιγότερες θερμίδες, σε σχέση με μία πιο πηχτή μαγειρίτσα, στην ίδια ποσότητα.

Μία ακόμα καλή εναλλακτική είναι να χρησιμοποιήσετε συκώτι από μοσχάρι και όχι από αρνί, καθώς περιέχει σχεδόν τη μισή ποσότητα σε λιπαρά! Αυτή η αντικατάσταση είναι ιδανική και για τα άτομα που προσέχουν τη διατροφή τους λόγω αυξημένης χοληστερόλης.

Υπάρχουν άλλες εναλλακτικές συνταγές;

Τα άτομα που δεν καταναλώνουν κρέας ή που θέλουν να περάσουν πολύ ομαλά από μία νηστεία πολλών ημερών, στην κρεατοφαγία, μπορούν αντί για κρέας να χρησιμοποιήσουν μανιτάρια. Τα μανιτάρια έχουν πολύ λιγότερες θερμίδες, ελάχιστα λιπαρά (πολυακόρεστα), καθόλου χοληστερόλη, αρκετή πρωτεΐνη και γεύση παρόμοια με το κρέας!

Πέρα από τα στοιχεία που ανέφερα και κάνουν την αγαπημένη μας μαγειρίτσα light, σημασία πάντα έχει και η ποσότητα που θα καταναλώσετε, καθώς εάν η μία μερίδα γίνει περισσότερες, τότε σίγουρα θα χάσετε το light στοιχείο! Και καθώς η μαγειρίτσα δεν είναι ποτέ μόνη της, αλλά συνοδεύεται και από ψωμί, τυρί, αβγά και όλα τα καλά του τραπεζιού του Μ. Σαββάτου, είναι σημαντικό να δώσετε βάση στη μερίδα, καθώς όπως έχουμε πει αρκετές φορές στο medNutrition: το μέγεθος... μετράει.

Καλές γιορτές και καλή Ανάσταση!

Εύα Τσάκου
Εύα Τσάκου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Η Εύα Τσάκου είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές και την παχυσαρκία. Έχει εργαστεί στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας και marketing του medNutrition και παρέχει διαιτολογικές υπηρεσίες στο νεοσύστατο διαιτολογικό της γραφείο στη Νέα Σμύρνη.